logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce!

malgorzatak 21 Cze 2023 18:00 4761 10
REKLAMA
  • #1 20625893
    malgorzatak
    Poziom 3  
    Ku przestrodze!
    Podczas prania nie wiem w jaki sposób wydostał się sznurek od spodenek z metalową końcówką. Przy wirowaniu rozwaliło pojemnik na detergenty oraz wgniotło bęben jakby ktoś nawalał młotkiem. Serwis oczywiście twierdzi, że to wina użytkownika ale przy poprzedniej pralce nigdy nic takiego nie miało miejsca. Tu nowa pralka i od razu takie niespodzianki. Dodam, że nie ma mowy o przytrzaśnięciu sznurka podczas zamykania bębna bo prania było mało, ledwo na dnie. Po tel z serwisu stwierdziliśmy, że nie mamy nic do stracenia i rozebraliśmy pralkę.
    Okazało się, że zrobiło dziurę w obudowie bębna! Zawieźliśmy do klejenia i pralka śmiga jak nowa 😉 ale nigdy nie sądziłam, że sznurek może narobić takich szkód! Od teraz wszystko będzie pranie w workach.
    Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce! Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce! Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce! Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce! Electrolux EW7TN3272SP - Sznurek powoduje uszkodzenia! Przestrzegamy przed sznurkami w pralce!
  • REKLAMA
  • #2 20625924
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Nie widziałbym tych zdjęć to nie uwierzyłbym. Bęben wymieniłeś czy taki uszkodzony śmiga?
  • REKLAMA
  • #3 20625945
    malgorzatak
    Poziom 3  
    Bęben wyklepany śmiga aż miło.
    Też nie wierzyłam jak to zobaczyłam po otwarciu pralki...
  • #4 20626005
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Ta metalowa końcówka sznurka to chyba kawałek pręta.
    Końcówka wpadła pomiędzy bęben a zbiornik, musiała postawić się bokiem i doprowadziła do kolizji.
    Widać, że pomiędzy bębnem a zbiornikiem pozostawiono bardzo małą przestrzeń. Maksymalizacja pojemności wsadu i chęć zmniejszenia zużycia wody vs. ryzyko uszkodzenia. Ciekawe, co by zrobił drut od stanika albo skarpetka.
    Pytanie tylko, którędy, którym otworem przecisnęła się ta końcówka sznurka przez bęben.
  • REKLAMA
  • #5 20626034
    malgorzatak
    Poziom 3  
    Też bym chciała wiedzieć jak do tego doszło...
    Poprzednia pralka konkurencyjnej firmy działała bez zarzutu przez 15 lat, wymieniłam tylko dlatego, że chciałam nową i taka niespodzianka..
  • #6 20626055
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Ta końcówka mogła zainicjować ciąg zdarzeń uszkadzając zasobnik na detergenty a resztę roboty wykonał wyrwany kawałek zasobnika a nie końcówka sznurowadła.
    Drobne rzeczy pierzemy w woreczkach ale kto by tam wierzył w takie informacje.
  • #7 20626058
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    malgorzatak napisał:
    Serwis oczywiście twierdzi, że to wina użytkownika

Niestety ma rację, nie była to wada urządzenia. Możliwości są dwie, albo sznurek został przytrzaśnięty drzwiczkami bębna, albo był na tyle cienki, by przedostać się przez otwór w bębnie.

malgorzatak napisał:
    Tu nowa pralka i od razu takie niespodzianki.

Po prostu, stało się.

malgorzatak napisał:
    nigdy nie sądziłam, że sznurek może narobić takich szkód

W końcowej fazie wirowania prędkość tego sznurka wystającego przez bęben to ok 80km/h, taka metalowa końcówka działa wówczas niemal jak żyłka w podkoszarce.
  • REKLAMA
  • #8 20626101
    malgorzatak
    Poziom 3  
    >>20626055
    Męskie spodenki to chyba nie są drobne rzeczy. Idąc tym tokiem rozumowania, to wszystkie bluzy itp. ze sznurkami należałoby prać w workach. Może jedna na nie wiem ile osób tak robi.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20626058
    Mogłabym dać sobie rękę uciąć, że nie zostało przytrzaśnięte, bo prania było ledwo na dnie bębna i słychać było już w pierwszej fazie prania, że coś tłucze po bębnie. Niestety retrospekcji zrobić nie mogę, więc mogę tylko ostrzec, bo nie sądziłam, że "głupi sznurek" może narobić takich szkód.
  • #9 20626135
    mrice
    Moderator AGD
    malgorzatak napisał:
    ęskie spodenki to chyba nie są drobne rzeczy.

Spodenki nie, ale sznurek przy nich już tak. Ileż to już takich sznurków wyciągałem w życiu, a ile pralek przez to porozbijanych było...

malgorzatak napisał:
    Idąc tym tokiem rozumowania to wszystkie bluzy itp ze sznurkami należałoby prac w workach. Może jedna na nie wiem ile osób tak robi.

Dla tego zdarzają się takie wypadki.

malgorzatak napisał:
    nie sądziłam że "głupi sznurek" może narobić takich szkód.

Sznurek jak sznurek, ale miał metalową końcówkę i to ona narobiła tego bigosu.
  • #10 20626140
    malgorzatak
    Poziom 3  
    Dla mnie to dziwne, że w poprzedniej pralce były prane te spodenki wielokrotnie i nigdy nic się nie stało, tutaj pierwsze ich pranie w tym sezonie i od razu pół pralki rozwalone
    Ale człowiek uczy się na błędach więc od teraz wszystko będzie prane w workach i tyle a innych przestrzegam 😉
  • #11 20626155
    mrice
    Moderator AGD
    Ta czy tamta pralka, nie ma znaczenia.
    Mój znajomy też wiele lat jeździł autem, a jak odebrał nowe z salonu to do domu nie dojechał nim, miał wypadek i auto poszło na kasację. Na samochód zwalić tego też nie można było.
    Po prostu się zdarzyło i nie ma co już tego drapać, nie był to przypadek odosobniony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EW7TN3272SP, w której metalowy sznurek od spodenek spowodował poważne uszkodzenia, w tym zniszczenie pojemnika na detergenty oraz wgniecenie bębna. Po rozebraniu pralki odkryto dziurę w obudowie bębna, co skłoniło użytkownika do ostrzeżenia innych przed praniem ubrań z sznurkami. W dyskusji podkreślono, że metalowa końcówka sznurka mogła spowodować kolizję z bębnem, a także zwrócono uwagę na różnice w konstrukcji pralek, które mogą wpływać na ryzyko uszkodzeń. Użytkownicy sugerują pranie drobnych rzeczy w woreczkach, aby uniknąć podobnych incydentów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA