logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo

rafaltc 22 Cze 2023 07:20 5259 11
REKLAMA
  • #1 20626449
    rafaltc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Pacjent: Peugeot 407, 1.6 HDI 109

Mam pewien problem, że auto traci moc, tzn. jedzie tak, jakby bez turbodoładowania. Wystarczyło puścić pedał gazu i wcisnąć go jeszcze raz, i było dobrze. Problem występuje nie zawsze. Ostatnio jechałem w trasę i od domu już mi się coś nie podobało. Działo się tak cały czas, jak napisałem wyżej, aż do momentu, gdy zacząłem jechać na wyższych obrotach powyżej 3 tys. Zaczął szarpać trochę i zgasł. Okazało się, że rura pomiędzy przepływomierzem a turbodoładowaniem jest uszkodzona. Przy turbodoładowaniu była pęknięta na tyle, że można tam było włożyć kciuk. Jakoś poskładałem to na izolację i dojechałem do domu, oczywiście bez wygłupów. Rura już zamówiona, ale chciałem się dowiedzieć, czy przez tę pękniętą rurę mógł się tak zachowywać? Szarpać i zgasnąć? Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo
  • REKLAMA
  • #2 20626518
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    Teoretycznie tak bo przepływka odczytuje wartości a one się na bank różnią ale jak by ci się to dalej powtarzało to ściągnij wtyczkę z EGR-a a będziesz wiedział więcej.
  • REKLAMA
  • #3 20626837
    MaciejGerwatowski
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak najbardziej.
    Przy pękniętej rurze silnik ciągnie powietrze za przepływomierzem, przez co widzi go dużo mniej niż faktycznie dostaje, i tak steruje doładowaniem. Faktycznie, przez uszkodzenie wchodzi więcej powietrza, ciśnienie doładowania osiąga limit i odcina turbo.
  • #4 20634270
    rafaltc
    Poziom 10  
    Odświeżę trochę temat, rura turbo wymieniona i bez żadnej poprawy, czyli to pewnie nie było to przyczyną. Turbina sprawdzona i jest z nią wszystko w porządku, wymieniłem też zawór n75 i dopiero po tym zaworze auto równo pracuje i nie szarpie w trakcie jazdy, ale jest jeszcze jeden problem. Na 1 i 2 biegu auto jedzie praktycznie aż do odcinki, na 3 biegu już jest problem bo nie wkręca się tak. A na 4 już jedzie od 2 tyś tak jakby bez doładowania. Jest cały czas ten błąd P0299 [turbo pressure electrovalve control flow too low ], podejrzewałem jeszcze że FAP może być zapchany ale na wolnych obrotach ciśnienie w FAPie jest ok 8 mbar, a przy obrotach ok 4300 rpm jest ok 160 mbar. Może ktoś jeszcze coś podpowiedzieć gdzie można jeszcze szukać?

Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo
  • #5 20634388
    MaciejGerwatowski
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Sprawdź szczelność dolotu po drugiej stronie turbiny. Jak miałeś pęknięta rurkę to na pewno w silnik chodził ze zbyt dużym doładowaniem, może coś wydmuchało dalej.

Przejedź się odpietą kostką od przepływomierza i zobacz czy jest różnica, chociaż wskazania są ok ale nie zaszkodzi sprawdzić.

Sprawdź też dokładnie połączenie tego n75 bo sam zawór raczej się nie psuje a skoro się poprawilo po podmianie no to coś tam może być na rzeczy. Najczęsciej problem z tym układem to nieszczelność podciśnień albo uszkodzona kostka/wiązka, ewentualnie niedrożne odpowietrzenie, tj. ta rurka co wychodzi na górę i kończy się filterkiem taki trochę jak mikrofon wygląda. W samym zaworze nie bardzo tam się coś może popsuć oprócz zacięcia jak jakiegoś syfu dostanie.
  • REKLAMA
  • #6 20634449
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Często nowe rury w zamienniku są z miękkiej gumy i potrafią się zapadać (turbo zasysa ,filt powietrza lekko zapchany pojawia się podciśnienie i rura zapada się do siebie blokując przepływ). Sprawdź czy wyjęcie filtra powietrza na chwilę rozwiązuje problem jak tak tzn. że jest problem jak opisałem. Czasem rozwiązuje go nowy filtr i czas (guma z czasem twardnieje) a czasem trzeba szukać innej rury z twardszej gumy.
  • REKLAMA
  • #7 20634615
    rafaltc
    Poziom 10  
    ok będę szukał dalej. Trochę poczytałem też na zagranicznych forach że te przewody od podciśnień parcieją i tam mogą też być nieszczelności. Jeśli chodzi o tą rurę to właśnie ta która mi pękła to był jakiś zamiennik i przy turbinie zrobiła się taka cienka jak reklamówka, teraz zamówiłem oryginał z twardego plastiku.
  • #8 20634674
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    rafaltc napisał:
    Odświeżę trochę temat, rura turbo wymieniona i bez żadnej poprawy, czyli to pewnie nie było to przyczyną. Turbina sprawdzona i jest z nią wszystko w porządku, wymieniłem też zawór n75 i dopiero po tym zaworze auto równo pracuje i nie szarpie w trakcie jazdy, ale jest jeszcze jeden problem. Na 1 i 2 biegu auto jedzie praktycznie aż do odcinki, na 3 biegu już jest problem bo nie wkręca się tak. A na 4 już jedzie od 2 tyś tak jakby bez doładowania. Jest cały czas ten błąd P0299 [turbo pressure electrovalve control flow too low ], podejrzewałem jeszcze że FAP może być zapchany ale na wolnych obrotach ciśnienie w FAPie jest ok 8 mbar, a przy obrotach ok 4300 rpm jest ok 160 mbar. Może ktoś jeszcze coś podpowiedzieć gdzie można jeszcze szukać?

Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo Peugeot 407, 1.6 HDI - częściowy brak mocy i rura turbo

Odłącz wtyczkę EGR-a i daj mu w palnik i wyciągaj wnioski , przepływomierz kiedyś w citroenie popsikałem benzyną i do dziś szarpie jak opętany .masz już dwie propozycje.
  • #9 20637741
    rafaltc
    Poziom 10  
    A więc tak, próbowałem wszystkiego i sprawdzałem wężyki od podciśnienia, i układ powietrza jedyne co to w tym układzie powietrza jak dmuchałem w przepustnice to na połączeniu chlodniczki z EGR jest nieszczelność wymieniłem już ta opaskę na nową i dokręcone na maksa ale nadal czuć że leci tam powietrze. EGR wyczyscilem sprawdziłem działa prawidłowo, próbowałem go też odpinać i jechać na odpowiednim i bez zmian od 2 tys już na 3 biegu jest muł, wymieniłem jeszcze filtr powietrza no i przepływke przekładałem na inną, nawet ja wyczyściłem. Dodam jeszcze że np wczoraj wracałem do domu i mi w pewnym momencie zgasł i nie mogłem go zapalić ale po zdjęciu klemy na 2 minuty odpalił. jeszcze jedna rzecz to taka że wczoraj FAP próbował się trzy razy wypalić i dopiero za trzecim razem się udało no i w trakcie wypalania jak trzymam tak ok 3 tys to delikatnie szarpie. Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły?
  • #10 20638744
    rafaltc
    Poziom 10  
    Wczoraj jeszcze udało mi się jeszcze jechać do mechanika i po podłączeniu komputera jest różnica ok 500 mbar w doładowaniu na pełnym bucie, kazał mi jeszcze raz sprawdzić turbo na maszynie.
  • #11 20638985
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Na + czy na - (za duże czy za małe)?
  • #12 20638990
    rafaltc
    Poziom 10  
    Za małe, a na biegu jałowym ok 200 za małe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 407 1.6 HDI, który traci moc, co objawia się brakiem doładowania. Po wymianie uszkodzonej rury turbo, problem nie ustąpił. Użytkownik wymienił zawór N75, co poprawiło działanie silnika, ale nadal występują trudności z przyspieszaniem na wyższych biegach oraz błąd P0299. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczelności dolotu, nieszczelności w układzie podciśnień oraz stanu filtra powietrza. Wskazano również na możliwość zapchania filtra cząstek stałych (FAP) oraz problemy z EGR. Użytkownik planuje dalsze poszukiwania przyczyny problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA