logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wspomagania po zmianie sterownika i wyświetlacza w rowerze elektrycznym - problem

miro221mh 23 Cze 2023 10:48 3348 6
REKLAMA
  • #1 20628066
    miro221mh
    Poziom 3  
    Witam wszystkich. Mam problem polegający na braku wspomagania. Zmieniłem wyświetlacz (S866) i sterownik (KSLG794). Pozostał silnik i czujnik PAS. Rower jeździ na manetce oraz w trybie spacerowym, niestety nie wspomaga. Teoretycznie w wyświetlaczu przetestowałem wszystkie możliwości ustawień. Czy problem leży Brak wspomagania po zmianie sterownika i wyświetlacza w rowerze elektrycznym - problem w podłączeniu czy kompatybilności czujnika PAS (czujnik miga przy kręceniu korby do przodu), w instrukcji jest opisane (PAS 1:1) czy są różne rodzaje czujników (w necie nie za bardzo są informacje odnośnie hasła PAS 1:1, w zasadzie tylko na kilku aukcjach na ALI w opisach pojawia się to hasło). Czy ktoś może coś doradzić, zasugerować, naświetlić temat. Dodatkowo prędkość jest wyświetlana dopiero przy włączonym silniku. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20638126
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    pas 1:1 to rodzaj sygnału. twój czujnik daje inny dlatego go nie widzi. trzeba inny czujnik albo zanegować sygnał
  • REKLAMA
  • #3 20638512
    miro221mh
    Poziom 3  
    Zmieniłem czujnik , niestety nie pomogło. jednak udało mi się znaleźć rozwiązanie ( niestety nie do końca działa jak powinno ) Problem był w białym kabelku od silnika (sygnał do podawania prędkości ) odłączyłem go i pojawiło się wspomaganie . Niestety wspomaga bardzo późno i dość słabo . to ze wspomaga widać gdy zaczyna pokazywać się prędkość na wyświetlaczu. Licznik prędkości podobnie jak wcześniej pokazuje prędkość dopiero po włączeniu się silnika . Walczę z ustawieniami wyświetlacza ale na razie z marnym skutkiem. Może problem z kablami ? - Kolejność faz , czujniki Halla .
  • REKLAMA
  • #4 20638941
    slawko_k
    Poziom 35  
    Jeśli na manetce działa prawidłowo to połączenia z silnikiem są ok.

Może czujnik zmieniłeś na taki sam.
    Ja miałem ten sam problem i mi pomógł negator na tranzystorze.
    Tez mi czujnik nie działał (na sterownikach kt działał).
  • REKLAMA
  • #5 20638963
    miro221mh
    Poziom 3  
    na aukcji był opis czujnik 1:1 ale rożnie to bywa może taki sam . Na manetce rozpędza rower od zera do ok 25 km pobór prądu 7 - 10A czasem więcej, natomiast wspomaganie zaczyna działać przy szybkości ok 10 km/h a pobór prądu 1-2 A max
  • #6 20639437
    slawko_k
    Poziom 35  
    inny sterownik to może inny rozkład pinów we wtyczce tego nowego czujnika
  • #7 21749487
    johnderdziuk
    Poziom 7  
    >>20639437 Tak, kolory przewodów pomiędzy sterownikiem a wyświetlaczem (złącze 5-pin) muszą się zgadzać, inaczej wyświetlacz głupieje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wspomagania w rowerze elektrycznym po wymianie sterownika (KSLG794) i wyświetlacza (S866), przy zachowaniu oryginalnego silnika i czujnika PAS. Czujnik PAS sygnalizuje miganie przy kręceniu korby, jednak wspomaganie działa tylko na manetce i w trybie spacerowym, a prędkość wyświetla się dopiero po uruchomieniu silnika. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z niekompatybilności sygnału czujnika PAS (PAS 1:1 oznacza specyficzny rodzaj sygnału, który może wymagać negacji lub innego czujnika). Odłączenie białego przewodu sygnału prędkości od silnika spowodowało pojawienie się wspomagania, choć działa ono słabo i z opóźnieniem, co może być związane z ustawieniami wyświetlacza, kolejnością faz lub czujnikami Halla. Również zwrócono uwagę na konieczność zgodności kolorów przewodów między sterownikiem a wyświetlaczem (złącze 5-pin) oraz możliwą różnicę w rozkładzie pinów nowego czujnika. Rozwiązaniem może być zastosowanie negatora sygnału na tranzystorze lub wymiana czujnika na kompatybilny z sygnałem PAS 1:1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA