logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grunding SC303D - Radio wyświetla SAFE, brak możliwości wprowadzenia kodu

Marcin1980 24 Lis 2005 20:25 2564 17
REKLAMA
  • #1 2022975
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Mam takie radio zaprogramowałem je, wsad do pamięci wzełem z elektrody. Po zaprogramowaniu wyświetla sie 00B0 a potym tylfo napis SAFE i nie da się wprowadżić kodu, robiłem to w ten sposób radio w STBY przytrzymuje AS po czym włączam radio i trzymam jeszcze dobre 10 s. ale to nic nie daje nic sie innego nie wyświetla. Gdy zaprogramowałem innym wsadem ale do tego radia wyświetlił sie napis DISPLAY, ale i tak nic sie nie dało z tym zrobić. Próbowałem różne wsady z różnymi wersjami oprogramowania do 5.40 i 5.42 oba śćągłem z elektrody. Może jest jakaś inna kobinacji przycisków w tym radiu, model sc303d z wyświetlaczem GM1303, jak ktoś miał podobny problem to prosze o jakomś pomoc. Programowałem go programem MOTOR11, miałem problemy z komunikacja i często przerywał programowanie poprostu się zatrzymywał i trzebabyło powturzyć programowanie od nowa, i tak aż do skutku.
  • REKLAMA
  • #2 2023043
    czajnik23
    Poziom 22  
    Ocena: 169
    Podstawowa sprawa dlaczego podmieniasz zawartosci pamieci? jesli byl zaprotegowany to wtedy robi sie czysty eprom i programujesz motke wsadem identycznym z wersja oprogramowania i powinno dzialac .przynajmniej ja mialem takie ostatnio radyjko i poszlo bez problemu co do komunikacji to jest to bardzo latwe radio i nigdy nie zrywalo mi robie to motocrakerem poszukaj sa wsady narka
  • REKLAMA
  • #4 2023110
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Robiłem tak z tym DISPLY i niestety nic z tego.
  • REKLAMA
  • #6 2023230
    Marcin1980
    Poziom 23  
    wracając do tego Display załadowałem ten wsad i wyświetliło display trzymałem AS i nic z tego po ponownym uruchomieniu radia pisze CODE teraz wiec coś się zmienilo, niestety nic nie dzała, przyciski dzałają sprawdziłem miernikem wiec raczej odpada.
    DANE PROCESORA

op 5.42
    grundig
    E288
    SAAF9506C
  • #8 2023291
    Marcin1980
    Poziom 23  
    tak dokładnie ta wersja którą podałeś

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

nic nie dała twoja wersja, daje sie programować, ale na wyświetlaczu tylko napis CODE i nic poza tym, podejrzewam port klawiatury za uszkodzony, niestety nie mam sprzetu do do wylutoeania SMD, chyba że ma ktoś jakomś inną koncepcje, klawiatura dzała, mierzyłem miernikiem według mnie wszystko jest ok, progrmowałem ten procek HCLOAD daje sie programowac, nawet uruchomil sie magnetofon podczas programowania tzn silnik sie uruchjomił, wiec procke reaguje na programowanie, może ma kotś wsad do tego radja bez kodu, tak żeby odrazu sie uruchamiało.
  • #9 2024653
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Bardzo częsta usterka obecnie w tym modelach to upływy pod białymi złączami do taśmy klawiatury. Sama taśma do klawiatury też zaczyna puszczać, przez co dzieją się dziwne rzeczy. Już się nad tym nasiedziałem. Pomiary miernikiem niewiele dają (nawet napięcia są ściągane tak na oko prawidłowo).
  • REKLAMA
  • #10 2025792
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Raczej klawiatura odpada bo podłączyłem opór 120k do masy zaraz przy wtyczce na plycie głównej, czyli tak jak by był wciśnięty przycisk AS i dalej żadnych efektów na wyświetlaczu tylko napis CODE i dalej radio martwe.
  • #11 2025803
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja u siebie różne cuda robiłem - dopiero pozbycie się białych taśm i złącz (wraz z papierem pod nimi) postawił radio. A też miałem cały czas problem z klawiszem AS (radio zachowywało się jakby był cały czas wciśnięty - dlatego przy włączaniu wywalało mi CODE).
  • #12 2025817
    Marcin1980
    Poziom 23  
    to z tego co wywnioskowalem po odłączeniu tych taśm nie ma przycisków wiec nie bedzie zwarte, ale przedewszystkim u mnie ten przycisk nie wyglądan na zwarty, a opór podłaczałem z klawiaturą i bez.
  • #13 2025837
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja miałem upły pod samym złączem na płycie. Dlatego też się go pozbyłem (jakiś taki papier tam jest). Podłączona czy odłączona klawiatura i było to samo.
  • #14 2025936
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Możę jest taka możliwość takiego wsadu pamięci w którym radio nie prosi o kod ewentualnie co by trzeba zmienic w samym wsadzie żeby radio nie prosiło o kod, wtedy bym sobie coś wiecej po sprawdzał.
  • #15 2026600
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    czesc
    jestem z tego samego miasta napisz na pr to pogadamy co sie da zrobic
  • #16 2031318
    Marcin1980
    Poziom 23  
    dostalem taki wsad a dokladnej zmodifikowalem go sam tylko nie wiem czy dobrze, ale po zmianie w kodzie na wświetlaczu tylko napis SAFE i nic wiecej nie da sie zrobic.
  • #17 2031900
    djlj24
    Spec od car audio
    Jeszcze jeden motyw mi się przypomniał właśnie z SC303. Robię sobie takie i SAFE na LCD, nie reaguje na nic. Próbuję poprawić dalej to samo. Okazało się, że nie łączył plus po stacyjce i radio nie chciało przejść do trybu wpisania kodu (ten model sam przechodzi).
  • #18 2034376
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Radio uruchoimione okazało sie że była pęknięta ścieżka która dawało drugie napięcie po kluczyku.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Grundig SC303D z wyświetlaczem GM1303, które po zaprogramowaniu wsadem z elektrody wyświetla komunikat SAFE lub CODE i nie pozwala na wprowadzenie kodu zabezpieczającego. Próby programowania różnymi wersjami oprogramowania (5.40, 5.42) oraz różnymi wsadami nie przyniosły efektu. Użytkownik stosował procedurę przytrzymania przycisku AS podczas włączania radia, jednak bez skutku. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z uszkodzenia portu klawiatury lub upływów pod białymi złączami taśmy klawiatury, które powodują nieprawidłowe działanie przycisku AS i wyświetlanie komunikatu CODE. Zalecano wymianę lub oczyszczenie złącz i taśm, a także sprawdzenie ścieżek zasilania, gdyż pęknięta ścieżka zasilania po stacyjce może uniemożliwiać przejście radia do trybu wpisywania kodu. Próby modyfikacji wsadu w celu wyłączenia prośby o kod nie przyniosły poprawy. Ostatecznie uszkodzenie ścieżki zasilania okazało się przyczyną problemu w jednym z przypadków, co po naprawie umożliwiło uruchomienie radia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA