logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jonizator Plasmacluster może uszkodzić telewizor LED umieszczony nad nim?

Mus90 25 Cze 2023 07:53 876 11
REKLAMA
  • #1 20630073
    Mus90
    Poziom 2  
    Hej wszystkim,

Przekopałem internet i nie mogłem znaleźć jednoznacznej informacji (właściwie to nie znalazłem żadnej informacji) dlatego chciałbym poprosić o opinię, czy oczyszczacz powietrza wyposażony w generator Plasmacluster 25000 może wpływać negatywnie lub uszkodzić telewizor led znajdujący się nad nim. Umieszczam zdjęcie, jak wygląda to u mnie.

Czy jonizator Plasmacluster może uszkodzić telewizor LED umieszczony nad nim?

Jedyna wzmianka, którą znalazłem w Informacjch dotyczących bezpieczeństwo z TV Sony na stronie 5PL to:

"W pobliżu odbiornika TV nie należy umieszczać urządzeń
    dodatkowych lub urządzeń emitujących promieniowanie
    elektromagnetyczne. Może to spowodować zakłócenia obrazu
    i/lub dźwięku."

Czy generator Plasmacluster generuje promieniowanie elektromagnetyczne i czy może uszkodzić TV? Powietrze dmucha na matrycę.

Bardzo proszę o opinię.

Dziękuję Czy jonizator Plasmacluster może uszkodzić telewizor LED umieszczony nad nim?
  • REKLAMA
  • #2 20630123
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    Wg mnie nie należy w okolicach wrażliwych urządzeń elektronicznych (a takim jest TV) umieszczać:
    - kominków
    - nawilżaczy
    - kwiatków
    - klimatyzatorów
  • #3 20630125
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Mus90 napisał:
    Powietrze dmucha na matrycę.

Sam pomysł jest bez sensu. O ile "jakiś" sens miał za kineskopów, to nie dziś.
    Ale marketing gadżetów rzekomo pro-komfortowych taki jest, na ludzkiej naiwności
  • #4 20630132
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    JacekCz napisał:
    O ile "jakiś" sens miał za czasów kineskopów, to nie dziś.

A czym różnią się stare telewizory od nowych?
    Wilgoć, kondensacja pary, czy nawet nieumiejętne mycie na mokro matrycy może spowodować jej uszkodzenie.
    A stary telewizor - no kwiatki nad nim wisiały i przy podlewaniu :D był problem. Swoją drogą paprotki przy starych telewizorach fajnie rosły :D
  • REKLAMA
  • #5 20630147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20630159
    Mus90
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie to jest oczyszczacz powietrza, z wbudowanym jonizatorem. Plasmacluster nie wytwarza ozonu. Co do samego urządzenia byłem sceptycznie nastawiony, ale zaskakuje mnie pozytywnie.

Postawiłbym oczyszczacz gdzieś indziej ale nie mam gdzie w mieszkaniu, zwłaszcza że w tym miejscu ma dobry przepływ powietrza między salonem a pokojami.
    Także, to nie tak, że stoi pod TV bo chcę żeby dmuchał na tv, tylko że względu na brak miejsca.

TV działa bez zarzutu, obraz w normie. Także może przesadzam, chciałbym się upewnić.

Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #7 20630175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20630380
    Mus90
    Poziom 2  
    Poczytałem trochę, różne strony podają różne informacje na temat ozonu. Szkoda ,że nikt nie zrobił testu.

Gdybym miał miernik ozonu to z chęcią sprawdziłbym jak to jest. Ceny są kosmiczne. Znalazłem tylko jedną firmę, która wynajmuje taki sprzęt, ale jest z Warszawy.

A może tu na forum jest ktoś z południa Polski , województwo śląskie, opolskie, kto dysponuje takim porządnym miernikiem ozonu o czułości 0.01 lub 0.001 ppm i wynająłby mi odpłatnie taki sprzęt?

Jestem bardzo ciekawy czy Plasmacluster 25000 generuje ozon bezpośrednio z urządzenia oraz jakie jest stężenie ozonu ogólnie w mieszkaniu.

Chodzi już nie tylko o TV (ozon też może uszkodzić sprzęt) ale też o zdrowie
  • #9 20630448
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Jak można komplikować to co jest proste, komu potrzebny jonizator, masz normalne powietrze szukasz cudów a potem masz problemy, dlaczego na wsi jest czyste powietrze ...bo ludzie nie otwierają okien.
  • #10 20630457
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    klamocik napisał:
    Jak można komplikować to co jest proste, komu potrzebny jonizator, masz normalne powietrze szukasz cudów a potem masz problemy, dlaczego na wsi jest czyste powietrze ...bo ludzie nie otwierają okien.

Problemy pierwszego świata
  • #11 20630613
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    JacekCz napisał:
    klamocik napisał:
    dlaczego na wsi jest czyste powietrze ...bo ludzie nie otwierają okien.

A nie otwieraja aby z obory muchy nie wlatywały... :)
  • #12 20630660
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Pamiętam... na imprezę do teścia zamykało się drzwi, klapka ok. 50 trafionych i już nic nie bzykało koło ucha, i nie wpadało do szklanki. Przepraszam że jednak nie w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy jonizator Plasmacluster 25000 może uszkodzić telewizor LED umieszczony nad nim. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie. Niektórzy sugerują, że umieszczanie urządzeń emitujących promieniowanie elektromagnetyczne w pobliżu telewizora może prowadzić do zakłóceń obrazu i dźwięku. Inni zwracają uwagę, że jonizator może wytwarzać ozon, co może przyspieszyć starzenie się materiałów telewizora. Użytkownik podkreśla, że Plasmacluster nie wytwarza ozonu, ale jest zainteresowany pomiarem jego stężenia w mieszkaniu. Dyskusja obejmuje również ogólne wątpliwości dotyczące potrzeby używania jonizatorów w codziennym życiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA