logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja sterownika kabla DKU-5 do Nokia 3100 - problem z USB-UART Controller

cyburciak 24 Lis 2005 20:38 7853 7
REKLAMA
  • #1 2023028
    cyburciak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    nie moge zainstalować sterownika do kabla dku-5. wykrywa mi usb-uart controller, ale jak wskazuję mu przy odłączonym kablu katalog ze sterem nic nie znajduje w nim i nie instaluje. szukałem innych sterowników i nic. pomóżcie. kabel z allegro (nie od nokii)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2023379
    cyburciak
    Poziom 15  
    nie dały się zainstalować...

:(

ale na winxp zainstalowałem bez problemu:
    1. podłączyłęm sam kabel
    2.wykryło kabel- zainstalowałem driver z dołączonego CD
    3. restart
    4. po zainstalowaniu nokia pc suit mogłem grzebać w telu

ALE JA TAK CHCĘ W WIN 98se.
    Załączniki:
    • Instalacja sterownika kabla DKU-5 do Nokia 3100 - problem z USB-UART Controller system.jpg (38.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2023853
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    jaki masz zainstalowany PC Suite 6.5--obsługuje XP i WIN2000...
    do win98SE i ME----obsługuje--PC Suite 5.8...

pozdrawiam*******
  • #5 2026214
    cyburciak
    Poziom 15  
    historia jest taka:
    :)
    zdenerwowałem się na winde 98 i zainstalowałem na poczekaniu winxp tylko po to aby wyprobować czy właśnie Nokia współpracuje z kablem (oxygen nie mógł się połączyć- nie zainstalowałem sterów da kabla....). PC Suit działał, więc upewniłem się że wszystko ok. zresztą z instalką steru kabla w XP nie było problemu a w win98se trochę musiałem się na kombinować.

dokładnie nawet nie wiem jak to zrobiłem ;) wiem że jak pytał o driver i wskazywałem katalog na dołączonej do płytce to nie znajdował w nim żadnego sterownika. ściągane z netu stery też nic nie dawały. już byłem przekonany ż epierwszy bubel na allegro mi się trafił, aż przypomniałem się o innym sposobie instalacji.

zetknąłem się po raz pierwszy prz instalacji TweakUI 1.33- narzędzie do dostrajania systemu win98... pokazał mi go kiedyś mój Brat (od którego chyba mam smykałkę ;) do komputerów). pakiet instalacyjny TweakUI'a nie ma pliku wykonywalnego, trzeba kombinować i wiedzieć tę sztuczkę:

pliki z rozszerzeniem INF są plikami z informacją dla systemu o sterowniku , określają jakie pliki należą do sterownika i masę innych rzeczy "określających urządzenie"- to moje określenie)

więc klikałem prawym na wszystkie INFy w katalogu z CD, a jak wyskakiwało menu, wybierałem "ZAINSTALUJ". do magazynu informacji o sterach, gromadzonych przz windę znalazła się informacja o nowych sterach i wtedy próba zainstalowania powiodła się- trzeba było prawym przyciskiem myszy kliknąć mój komputer, menadźer urządzeń, usb-uart controller, jego właściwości- aktualizuj sterownik, "dalej", "poszukać lepszego....", określona lokalizacja- wskazujemy katalog na CD i powinno śmigać"

pozdrawiam ;)

aha, może ktoś ma linka do PC SUIT 5.8 PL?? jeśłi macie tylko na dysku udostępnijcie na serwerze http://www.yourfilehost.com/
    i dajcie linka, pozdro 4all
    Załączniki:
    • Instalacja sterownika kabla DKU-5 do Nokia 3100 - problem z USB-UART Controller 2.gif (50.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instalacja sterownika kabla DKU-5 do Nokia 3100 - problem z USB-UART Controller 1.gif (54.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2026633
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    pół roku temu ścągałem go ze strony NOKI--GSM...

pozdrawiam******
  • REKLAMA
  • #7 2062249
    Gajd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    niestety Dalej nie pomaga, powoli juz trace nerwy:( nie wiem co robic pomozcie mi
  • #8 2258597
    cyburciak
    Poziom 15  
    na win 98 mi nie chodzi nokia pc suit 5.8, nie mam pojącis dlaczego. jeśłi ktoś by wiedział proszę o mail, albo kontakt na gadu: 7974293.

kończymy temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji sterownika kabla DKU-5 do telefonu Nokia 3100 na systemie Windows 98 SE. Kabel, zakupiony na Allegro (nieoryginalny), jest wykrywany jako USB-UART Controller, jednak system nie znajduje odpowiednich sterowników podczas wskazywania katalogu ze sterownikami. Próby instalacji oryginalnych sterowników Nokia oraz alternatywnych wersji nie przyniosły efektu. Na Windows XP instalacja przebiega bez problemów, a Nokia PC Suite działa poprawnie. W przypadku Windows 98 SE zalecane jest użycie wersji PC Suite 5.8, gdyż nowsze wersje (np. 6.5) obsługują tylko Windows XP i 2000. Użytkownik próbował różnych metod, w tym instalacji TweakUI 1.33, jednak problem z instalacją sterownika USB-UART Controller na Windows 98 SE pozostał nierozwiązany. Ostatecznie autor rezygnuje z dalszych prób, gdyż Nokia PC Suite 5.8 nie działa poprawnie na Windows 98 SE z tym kablem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA