logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 89' benz. kombi - problem z otworzeniem auta

Arti_25 24 Lis 2005 20:56 1759 10
REKLAMA
  • #1 2023119
    Arti_25
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Witam posiadam pasata 89' kombi i mam problem od paru godzin z jego otworzeniem a mianowicie wkładając kluczyk do zamka i prubójąc go otworzy automatycznie jest zamykany przez pompkę co ja mam teraz zrobi nie mogę wejśc do tej fortecy ( szyby nie będę wybijał )
    Pomyślałem że jedynym wyjściem jest rozładowanie aku ale przez pół dnia włączałem alarm żeby w jakiś sposob go rozładowac i jak na razie nie daje to rezultatów :( Czy jest jakiś inny sposób na otworzenie tego auta i co jest powodem tej usterki za pomoc bardzo dziękuje i pozdrawiam
    Dodam iż alarm jest odłączony od centralnego zamka .
  • REKLAMA
  • #2 2023468
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    jesli to benzyna to masz piekne dojscie do rozrusznika i co za tym idzie +. podlacz tam 2 zarowki h4 i za 3 h bedziesz mial pusty akku.
  • REKLAMA
  • #3 2023871
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Wejdź przez bagażnik. Przy przekręconym kluczyku o 45° w prawo od pionu i wciśnięciu zamka powinien się otworzyć przy zamkniętym centralnym jeżeli zamek bagażnika jest sprawny mechanicznie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2023936
    Arti_25
    Poziom 16  
    Niestety zamek od bagażnika jest nie sprawny :( a z tymi żarówkami to dobry pomysł
  • REKLAMA
  • #5 2024516
    geronimmo.80
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    witaj!!!
    spruboj od strony pasazera otworzyc.
    nie wiem czy ten rocznik posiada funkce konfor jesli tak i jesli masz elektryczne szyby to po przekreceniu kluczyka w pozycje otwierania przy zamku przytrzymaj bluzej powinny sie odlunac szybu i po sprawie.
    pozdrawiam!!!
  • #6 2024588
    Arti_25
    Poziom 16  
    Sukces , po mimo iż pół dnia wył mój alarm na dzielnicy żeby rozładowac aku co i tak nie pomogło to udało mi się odciąc zasilanie podniosłem auto lewarkiem od strony kierowcy odkręciłem kabel + od rozrusznika i przeciełem kabel od + (taki cieńszy niż ten od rozrusznika) i po zasilaniu centralnego , wreszcie mogłem otworzy kluczykiem drzwi .
    Lecz co mogło by tego przyczyną iż tak sie zablokował ??

Model pasaata od 89' do 93''
  • #7 2026801
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Masz alarm więc mało korzystasz z kluczyka. Ten fakt powoduje ,że styki on/off w zamku z czasem ulegają zabrudzeniu. Druga przyczyna to wiek auta.Co jakiś czas zamek powinno się konserwować (regulować). Miałem ten sam problem ale mogłem wejść od strony pasażera.

Pozdrawiam.
  • #8 2027141
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    w samej klamce są styki do sterowania zamka -
    rozebrać drzwi i sprawdzić
  • #9 2028189
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam

Zaloło przełącznik w przednich drzwiach od strony kierowcy, poprostu woda powoduje ponowne zamykanie centralneg. Mialem to samo w mim pasku. po oczyszceniu proponuje uszczelnic wkolo silikonem
  • #10 2033410
    Arti_25
    Poziom 16  
    Dziękuje wszystkim za dobre rady zamówiłem klamki nowe , bo i tak mam je do wymiany moze to co pomoże . A jeszcze jedno pytanie może ktoś ma tylny zamek do klapy (np. z demontażu) do odsprzedania bo ciężko u nas w sklepie dosta .pozdrawiam
  • #11 2033444
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Najprędzej giełda samochodowa, albo nawet Anonse.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz VW Passat kombi z 1989 roku zgłosił problem z otwarciem auta – po włożeniu kluczyka do zamka i próbie otwarcia, centralny zamek automatycznie się zamykał, uniemożliwiając dostęp do pojazdu. Alarm był odłączony od centralnego zamka, a próby rozładowania akumulatora przez włączanie alarmu nie przyniosły efektu. Wskazano kilka rozwiązań: rozładowanie akumulatora poprzez podłączenie dwóch żarówek H4 do rozrusznika, otwarcie auta przez bagażnik (jeśli zamek bagażnika jest sprawny), otwarcie od strony pasażera oraz sprawdzenie i konserwację zamków, które mogą mieć zabrudzone styki lub uszkodzenia mechaniczne. Zalecano także rozebranie drzwi w celu sprawdzenia styków w klamce oraz uszczelnienie przełącznika w drzwiach kierowcy silikonem, gdyż woda może powodować samoczynne zamykanie centralnego zamka. Ostatecznie problem rozwiązano przez odcięcie zasilania centralnego zamka poprzez przecięcie cienkiego kabla plusowego podłączonego do rozrusznika, co umożliwiło otwarcie drzwi kluczykiem. Wskazano, że przyczyną usterki mogą być zabrudzone styki zamka lub wiek pojazdu. Autor planuje wymianę klamek oraz poszukuje tylnego zamka do klapy, który jest trudno dostępny w sklepach.
REKLAMA