logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups FDB 145001M – ciągłe napełnianie maszyny mimo nowego przepływomierza

domis33 28 Cze 2023 12:29 1191 9
REKLAMA
  • #1 20633968
    domis33
    Poziom 15  
    Ocena: 218
    Ekspres Krups FDB 145001M po uruchomieniu cały czas "napełnianie maszyny".
    Co może być przyczyną? Przepływomierz nowy i to samo! Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 20636770
    rmerker
    Poziom 11  
    Ocena: 15

Przyczyn może być naprawdę dużo: pompa, filtr, rurki, przepływomierz, dystrybutor. To tak jakby kolega zapytał, gdzie jest przyczyna braku wody w kranie. Podczas podłączania przepływomierza należy zwrócić uwagę na strzałkę na jego obudowie i odpowiednie podłączenie łączówki elektrycznej. Jeśli nie przepływomierz, trzeba szukać, czy jest i co blokuje przepływ.
  • REKLAMA
  • #3 20637344
    domis33
    Poziom 15  
    Może nie dość precyzyjnie napisałem. Jak podłączyć przepływomierz to wiem. Chodzi oto że ekspres bez wykonania ruchu tłoka cały czas przelewa wodę w kółko - podstaw pojemnik 600 ml - start i do końca wody pompuje - woda leci wylewką i może tak robić w kółko
  • #4 20638037
    rmerker
    Poziom 11  
    Pośba może niech kolega używa oznaczenia EA... Jeśli dobrze kojarzę, że to typ Evidence, to przy łączówce na płytce warto przelutować styki. Przy wyjmowaniu łączówki zdarza się, że się rozllutują. Oczywiście warto sprawdzić zasilanie (chyba 3,3V), stan przewodów oraz czy wychodzą impulsy przy dmuchaniu w przepływomierz.
  • REKLAMA
  • #5 20641532
    domis33
    Poziom 15  
    wg oznaczenia EA894T10/70 po wejściu w tryb serwisowy informacja BŁĄD 16 - czy ktoś wie co to oznacza ?
  • #6 20641599
    rmerker
    Poziom 11  
    Jak jesteś w menu serwisowym, to proszę wejdź w information, tam na około 20 pozycji masz ilość konkretnych wystąpień błędow i ich opis typu Defect numer i nazwę NC... . Szukaj defect 16 i po nazwie można się zorientować co za błąd. Na przykład masz NCNTC defect 9 oznacza błąd 9 to błąd czujnika NTC.
    Jednak ND nie NC (nd chyba number defect nc-number cofee). W innej serwisówce znalazłem, taki opis:
    Calibration defect during measure of the empty tank: Value measured with empty tank is not between 6 mm and 9.6 mm.

a skrót to NDWCOFBM.
  • REKLAMA
  • #7 21761147
    jaceksoltysik123
    Poziom 7  
    Może ktoś zna odp. na tę usterkę? Mam komunikat na wyświetlaczu taki: "ustaw naczynie 600 ml pod dyszami" Po przelaniu gorącej wody 600 ml po raz kolejny wyskakuje ten sam komunikat i tak cały czas. Dodam, że zrobiłem generalny serwis, chyba wszystko wymieniłem i wszystko wyczyściłem. Ten komunikat mi się śni po nocach, bo nie wiem, co mam teraz zrobić, a nic nie pisze o tym w internecie, a przynajmniej nic nie znalazłem?
  • #8 21761299
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Spróbuj wyłączyć ekspres z prądu na 5 minut, włączyć go ponownie i powtórzyć procedurę. Czy już robiłem tak?
  • #9 21763218
    jaceksoltysik123
    Poziom 7  
    >>21761299 Tak już wiele razy resetowałem ten ekspres, wymieniałem przepływomierze, plus czujniki, plus wiązki, plus całe płytki, nie mam już pomysłu, wszystko drożne, woda leci gorąca, ale nie mogę przejść tego komunikatu, bo cały czas prosi o jedno - o naczynie 600 ml. Chyba przelałem już 100 litrów
  • #10 21769745
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 495
    Sprawdź czujnik temperatury na kotle, termistor 120kOhm w T pokojowej. W tym modelu nie kontaktują wlutowane styki (odspajają się), obetnij końcówki i przylutuj bezpośrednio do czujnika.

Oderwany styk termistora między dwoma metalowymi konektorami

Widok czujnika temperatury z przylutowanymi bezpośrednio przewodami

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Krups FDB 145001M wykazuje problem ciągłego napełniania maszyny wodą mimo wymiany przepływomierza. Przyczyny mogą obejmować uszkodzenia pompy, filtra, przewodów, przepływomierza lub dystrybutora. Podczas montażu przepływomierza należy zwrócić uwagę na prawidłową orientację strzałki oraz poprawne podłączenie łączówki elektrycznej, w tym stan lutów na płytce, które mogą się rozlutować. W trybie serwisowym pojawia się błąd 16, który może oznaczać problem kalibracji pomiaru pustego zbiornika, co wskazuje na nieprawidłowe wartości pomiarowe. Użytkownik doświadcza również komunikatu „ustaw naczynie 600 ml pod dyszami”, który pojawia się po przelaniu gorącej wody i uniemożliwia dalszą pracę ekspresu. Próby resetu urządzenia i wymiany elementów (przepływomierze, czujniki, wiązki, płytki) nie przyniosły efektu. Sugeruje się sprawdzenie i przelutowanie czujnika temperatury (termistora 120 Ohm) na kotle, gdyż w tym modelu styki często się odspajają, co może wpływać na prawidłowe działanie urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA