logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA894T – ciągłe napełnianie maszyny po odkamienianiu, komunikat 600/1000 ml

slifek 25 Lut 2023 18:34 4800 7
REKLAMA
  • #1 20458161
    slifek
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Cześć,

Ekspres od nowości u nas. Po ostatnim odkamienianiu i czyszczeniu wyskoczyła konieczność napełniania maszyny. Najpierw komunikat : Podstaw zbiornik 1000 ml - podstawiony, przelało się, później raz za razem podstaw naczynie 600 ml i przelewa maszynę non stop, bez możliwości zrobienia jakiegokolwiek napoju.

Po lekturze elektrody rozebrałem ekspres i przy okazji wymieniłem wyświetlacz (sam wyświetlacz bez całego modułu dotykowego), bo stary był już mało czytelny.

Po rozkręceniu ekspresu na pierwszy rzut poszła poprawa dwóch przewodów przygniecionych przy ostatniej naprawie przez serwis (zmiażdżone przez mocowanie górnej obudowy). Przewody przecięte, zlutowane i zabezpieczone koszulką termokurczliwą. Żaden z nich nie był od przepływomierza.

Wymieniony przepływomierz - brak poprawy. Zmierzyłem wiązkę i wyskoczyła wyższa rezystancja na jednym z przewodów (czerwony). Okazało się, że w kostce połączeniowej przy przepływomierzu pęknięty jest konektor i nie dolega odpowiednio. Ze względu na brak odpowiedniego konektora, przewód wlutowany bezpośrednio w złącze przepływomierza (dla testu, czy to jest problemem).

Po skręceniu maszyny komunikat o napełnianiu i podstawieniu naczynia 600 ml. Wziąłem naczynie z podziałką i okazało się, że jeden cykl napełniania z naczyniem 600 ml to w efekcie ponad 1,2 L wody przelewającej się przez ekspres. Po zakończeniu napełniania komunikat o automatycznej konserwacji i od nowa napełnianie z naczyniem 600 ml. W sumie mógłbym tak robić w nieskończoność. Brak komunikatu o kasowaniu błędu lub podłączeniu aplikacji.

Nie bardzo wiem za co się teraz złapać. Dodam tylko, że mam wrażenie, iż woda wylatująca z ekspresu jest dość mocno napowietrzona, choć pewnie tak było zawsze, ale nie zwracałem na to uwagi.

Bardzo proszę o poddanie pomysłów co dalej.
  • REKLAMA
  • #2 20749246
    stefan445
    Poziom 1  
    Ocena: 28
    udało sie rozwiązac problem?
  • REKLAMA
  • #3 21585090
    JanuszJaworski
    Poziom 1  
    Witam, chciałbym się dowiedzieć, co było przyczyną tej usterki, mam podobny problem.
  • #4 21585211
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    Sprawdź czujnik temperatury na kotle, rezystancja 120k. Częsta przyczyna oderwane złącze przy czujniku. Sprawdzona metoda odciąć złączki i przylutować przewody bezpośrednio do czujnika.
    2. Przepływomierz.

Jest dużo opisów przyczyn jak w temacie na elektrodzie, użyj przycisku szukaj, fraza "KRUPS EA89"
  • #5 21759643
    jaceksoltysik123
    Poziom 7  
    Zna ktoś odp, co trzeba zrobić, żeby usunąć tę usterkę?
  • REKLAMA
  • #6 21791504
    hubertm89
    Poziom 11  
    Cześć,
    W moim przypadku winę ponosił rozszczelniony przepływomierz, który prawdopodobnie zaciągał „lewe” powietrze i powodował problemy z kalibracją podczas napełniania maszyny. Naprawa polegała na rozpołowieniu korpusu przepływomierza i sklejeniu go klejem cyjanoakrylowym. Alternatywnie można także wymienić na nowy. Przepływomierz znajduje się pod czujnikiem poziomu wody, w tylnej części ekspresu.
    Mam nadzieję, że ta wskazówka będzie pomocna.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 21791509
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 512
    Z tym klejem, to raczej szkodliwa porada...bądź co bądź kontakt z wodą pitną.
  • #8 21791514
    hubertm89
    Poziom 11  
    Trafna uwaga. Wymiana na nowy wydaje się być dużo lepszym wyjściem.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Krups EA894T po odkamienianiu i czyszczeniu zgłaszał błędy związane z koniecznością napełniania maszyny i przelewaniem wody. Problem nie ustąpił po wymianie przepływomierza. W trakcie diagnozy wykryto uszkodzony konektor w kostce połączeniowej przy przepływomierzu, co powodowało niewłaściwy odczyt rezystancji. W dyskusji wskazano również na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony czujnik temperatury kotła (rezystancja około 120kΩ) oraz oderwane złącza, które można naprawić przez przylutowanie przewodów bezpośrednio do czujnika. Jeden z użytkowników zasugerował, że rozszczelniony przepływomierz może powodować zasysanie powietrza i błędy kalibracji, proponując naprawę przez sklejenie korpusu klejem cyjanoakrylowym lub wymianę na nowy element. Jednak klejenie zostało uznane za niezalecane ze względu na kontakt z wodą pitną, a wymiana przepływomierza za lepsze rozwiązanie. Wskazano lokalizację przepływomierza – pod czujnikiem poziomu wody, w tylnej części ekspresu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA