logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups AE8080 - ciągły cykl napełniania i autoregulacji

Tom123 17 Sie 2021 20:53 1788 7
REKLAMA
  • #1 19568216
    Tom123
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam

Pacjent: Krups AE8080(ten z wyświetlaczem)

Objawy:
    Po wymianie uszczelek (nie odciskało dobrze kawy , pryskało wodą i para z pod tłoka, i ciekło z pod ekspresu) - wymienione wszystkie uszczelki (kociło, siłownik + zawór 2barowy). Pojawił się następujący problem:
    1) zrobił 1-sza kawę po włączeniu, przy drugiej po zmieleniu kawy, wyświetlił autoregulacja... a następnie, poinformował o konieczności napełnienia ekspresu i wyłączenia i włączenia do prądu.
    2) po wykonaniu wyłączenia i włączenia, wykonuje napełnianie ekspresu (leci woda z dyszy pary). (coś dziwnie brzmi przy napełnianiu)
    3) próba zrobienia kawy, powoduje ponownie autoregulację i konieczność napełnienia.
    4) dopiero po dwóch , trzech cyklach napełniania robi kawę....ale kolejnej już nie, gdyż wraca do pkt. 2

W trakcie tych wszystkich czynności ekspres nie leje woda pod siebie, ani obficie nie leje do tacki odciekowej. Nieszczelności i wycieku raczej brak (?)

Dodatkowe info:
    Dodatkowo - woła nowy filtr wody (ale to już raczej wynika z tego ile jest w nim zamontowany poprzedni) oraz domaga się czyszczenia po 10 użyciach.

Pytanie:
    W czym problem? - coś w obiegu wody? - czujnik, pompa? Ktoś może miał podobny problem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19569041
    Tom123
    Poziom 12  
    Dziś miałem nieplanowanie wolne, więc ponownie usiadłem do ekspresu.
    - przeczyściłem dystrybutor (tak to się zdaje nazywa - mechanizm przy zaworze 2barowym)
    - nasmarowałem ponownie ruchomy element w tym zaworze, ponieważ po odkręceniu sam nie wypadł wraz ze sprężyną (uszczelki wymienione dzień wcześniej)
    - poskładałem.
    - zrobiłem płukanie
    - zrobiłem czyszczenie
    - zrobiłem wymianę filtra

Z manuale serwisowego -> wejście od A-S-2 (nie mam opcji dla kotła i pomy, mam za to autotest). Autotest - zgłasza błąd nr 13.

Tak, istnieje problem z wypadającym od wibracji pojemnikiem na fusy. Powtórka autotestu z przytrzymaniem zbiornika nic nie zmieniła - wciąż błąd 13. Więc pewnie nie to.

Jaki może być kolejny krok by ustalić realną przyczynę błędu 13 ?
  • REKLAMA
  • #3 19569094
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1782
    Prosze sprawdzic przepywomiez
  • REKLAMA
  • #4 19569291
    Tom123
    Poziom 12  
    Witam

Dziękuje za sugestię.
    Nie wiem czy mogę sprawdzić, gdyż nie bardzo mam punkt odniesienia - jak by to miało poprawnie działać.

Wymontowałem przepływomierz i mogę stwierdzić:
    - dmuchnięcie zgodnie z kierunkiem przepływu - drożny, słychać jak pracuje wirnik.
    - można wykonać pomiary rezystancji na wyprowadzaniach (są trzy - oznaczone: + ; T ; #, wyniki pomiarów poniżej)

+ / T / # / Wynik pomiaru (MOhm)
    --------------------------------------------
    + / - / n.c. / 7,73
    + / n.c. / - / 13,46
    n.c. / + / - / 1,92

legenda: "+" - wyjście + z mulitmetru ; "-" - wyjście COM z multimetru

Dmuchanie i badanie ciągłości obwodu na żadnym z wyprowadzeń nie wzbudzało buzera w multimetrze.

Tyle co przyszło mi do głowy by zmierzyć. Proszę dąc znać czy te wyniki są ok.
    ew. podpowiedzieć jak inaczej mogę sprawdzić przepływomierz.
  • #5 19569446
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1782
    Nalezy go wyczyscic niektore sie otwieraja
  • #6 19569601
    Tom123
    Poziom 12  
    Ok. mam wersję dająca się otworzyć.
    Czyściutki we wnętrzu.

Czy powodem może być źle działający mikrostycznik w podstawie zespołu z kotłem ?
    Może przy składaniu odgiąłem blaszkę czy coś...bo tak dziwnie wygląda i próba działania tej dźwigienki pokazuje, że czasem się blokuje na tej blaszce (tz. bez założenia sprężynki i wypchnięcia tłoka usuwającego fusy - tak by swobodnie się poruszało na całej długości w płaszczyźnie ruchu.)

Ew. może jakaś inna podpowiedź - co warto sprawdzić ?
  • #7 19599054
    Tom123
    Poziom 12  
    Była chwila, wymieniłem mikrowłacnzik na dole kotła. Przy okazji okazało się, że przy manewrach oderwała się jedna blaszka kontaktowa od czujnika temperatury - już przylutowane - zmierzone, działa.

Ekspres po złożeniu, przeszedł auto test z wynikiem "OK".

Po zamontowaniu na miejscu i wymianie filtra, przy pierwszej kawie - ponownie przerywa, autoregulacja + wymaga napełnienia. Przerywa zaraz po zmieleniu jak zaczyna opuszczać tłok. Dodatkowo zauważyłem, że trochę wody wycieka z tyłu. Po przejściu całego cyklu napełnia i auto kalibracji, wraca do stanu gotowości.
    Wybieram kawę - ponownie to samo.

Problem ewidentnie w systemie hydraulicznym ????

Jakiś czas temu był wymiatany zawór 2-barowy (tj. korpus i tłoczek). Teraz wymieniane były uszczelki na zaworze (oraz wszystkie pozostałe). Czy możliwe, ze zawór się blokuje (np. uszczelki nie takie) i daje taki efekt ?

Czy to może usterka w pompie (tam chyba jest zaraz za nią jakiś zawór bezpieczeństwa ??) Jakie by były objawy tej usterki ?
  • REKLAMA
  • #8 21327125
    tommyyy
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Miałem coś podobnego. Proponuję wyjąć filtr Claris ze zbiornika wody. Potem uruchomić płukanie obiegu kawy. Jak to nie pomoże, to proponuję dobrze wyczyścić i odkamienić zbiornik wody. Proponuję też wcisnąć parokrotnie przycisk od spodu, którym woda ścieka w zbiorniku wody. Na koniec sprawdzić/wymienić uszczelkę zbiornika wody - jej rozszczelnienie może powodować zapowietrzanie obiegu, co komputer próbuje usunąć, robiąc ciągłą automatyczną konserwację.

Były też na forum przypadki, że jakiś problem w uszczelkach w siłowniku powodował brak perfekcyjnego dociśnięcia tłoka, co skutkowało automatyczną konserwacją. Zakładam, że wszystkie wężyki, dwubar są drożne i czyste. W kotle nie ma resztek kawy. Kawa jest mielona nie za cienko, aby nie zostawały mokre fusy w kotle. Żeby lepiej zawęzić, można wejść w menu serwisowe i odczytać tzw. ostatnie błędy:

Blad   Komponenty do sprawdzenia
    4   Claris filter, Flow meter
    5   Flow meter, Pump, Pipes disconected
    7   Claris filter, Flow meter
    8   Thermoblock blocked/dirty, Crimped pipe,
       Grinder (grinds too fine)
    13   Thermoblock blocked/dirty
    63   Remove Claris filtter and make a rinse; change flow meter
    64   Same as 63

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Krups AE8080 po wymianie uszczelek, siłownika i zaworu 2-barowego wykazuje problem z ciągłym cyklem napełniania i komunikatem autoregulacji wymagającym wyłączenia i ponownego włączenia urządzenia. Po kilku cyklach napełniania ekspres wykonuje kawę, ale problem powraca. W trakcie testów serwisowych pojawia się błąd nr 13, który nie ustępuje po przytrzymaniu pojemnika na fusy. Sprawdzono i wyczyszczono przepływomierz, wykonano pomiary rezystancji jego wyprowadzeń, które nie wykazały jednoznacznych usterek. Wymieniono mikrowłącznik przy kotle oraz naprawiono uszkodzoną blaszkę kontaktową czujnika temperatury, co pozwoliło na przejście autotestu z wynikiem OK. Mimo to problem z autoregulacją i koniecznością napełniania powraca, a dodatkowo zauważono wyciek wody z tyłu ekspresu. Podejrzewa się usterkę w systemie hydraulicznym, możliwe zablokowanie zaworu 2-barowego lub problemy z pompą i zaworem bezpieczeństwa. Zalecane jest sprawdzenie drożności i szczelności układu, czyszczenie i odkamienianie zbiornika wody, wymiana filtra Claris oraz kontrola uszczelek zbiornika wody, które mogą powodować zapowietrzanie obiegu i wymuszać automatyczną konserwację. W menu serwisowym można odczytać kody błędów wskazujące na komponenty do sprawdzenia, takie jak filtr Claris, przepływomierz, pompa i przewody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA