logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczenia dla transformatora jednofazowego: zmiana prądu magnesującego i napięcia wtórnego

DavePuc 28 Cze 2023 20:16 564 0
  • #1 20634515
    DavePuc
    Poziom 1  
    Dzień dobry
    od dobrych kilku dni siedzę nad zadaniami przesłanymi nam przez prowadzącego zajęcia i mimo szczerych chęci i nawet informacji od prowadzącego co po kolei powinienem zrobić nie umiem ich rozwiązać. Według mnie tutaj po prostu brakuje konkretnych danych.

1. Mamy transformator jednofazowy o następujących danych z1=1000 z2= 1500 Un1=200V f=50Hz. Transformator został zasilony napięciem o wartości 400V o częstotliwości 25Hz i zwiększono z1 do 2000. Jak zmieni się prąd magnesujący oraz napięcie po stronie wtórnej i czy taki stan jest dopuszczalny.

z1 - liczba zwojów po stronie pierwotnej, z2 - liczba zwojów po stronie wtórnej.

Napięcie po stronie wtórnej wydaje mi się że bardzo można policzyć z proporcji i przed zmianami będzie ono wynosić 300V jak i po zmianach 300V. Teraz czy zmiana częstotliwości wpływa na te napięcie?

Co do prądu magnesującego niestety nie jestem w stanie go policzyć z której strony bym nie zaczynał brakuje mi danych.
    Od prowadzącego zajęcia dostałem wskazówkę w postaci:
    "Kolejno licz strumień, potem B i H. Na koniec prąd z prawa przepływu"
    Strumień jestem w stanie wyliczyć z zależności Fi = z1 * U. Co do B i H to leżę, bo jedno jest zależne od drugiego.

2. Transformator o grupie połączeń Dz0 Przełączono na grupę Yy0 i zwiększono napięcie zasilania strony górnej o pierwiastek z 3. Jak zmieni się napięcie strony wtórnej i prąd magnesujący.

Tutaj tak samo nie wiem jak zabrać się za prąd magnesujący.
    Natomiast jak dobrze rozumiem to napięcie na stronie wtórnej zmieni się o 2/(1+pierwiastek z 3) Proszę o potwierdzenie tej odpowiedzi

3. W transformatorze jednofazowym o danych Sn=100kVA u1=6000V u2=400V f=60Hz dwukrotnie zmniejszono ilość zwojów po stronie pierwotnej oraz dwukrotnie zmniejszono przekrój rdzenia. Jak zmieni się prąd magnesujący oraz napięcie wtórne transformatora w sytuacji u=3000V, f=30Hz. Czy taki stan jest dopuszczalny?

Tutaj to już całkiem zgłupiałem przy tylu zmianach to kompletnie nie wiem za co się łapać.

4. W transformatorze trójfazowym Dz6 wartość napięcia zasilającego stronę górną jest równa 6000V. Przekładnia zwojowa transformatora zasilającego jest równa 60. Transformator pracuje bez obciążenia po stronie wtórnej. Jaka będzie wartość napięcia międzyfazowego po stronie dolnej w przypadku przełączenia jego uzwojeń do układu Yd5. Jak zmieni się wartość przewodowego prądu magnesującego.

Tutaj wydaje mi się że wartość napięcia międzyfazowego po stronie dolnej zmieni się na około 38V według moich obliczeń tutaj proszę o sprawdzenie.

Może zadania wydają się błahe, ale siedzę nad nimi naprawdę od kilku dni i nie potrafię ich rozwiązać.
    Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tych zagadnień.
REKLAMA