logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubischi l200 ABS - problem z blokowaniem kół po mocnym hamowaniu, mimo naprawy czujnika na kole

krzynio 12220 30 Cze 2023 20:17 639 2
REKLAMA
  • #1 20636903
    krzynio 12220
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z ABS w Mitsubishi L200 z 2004 roku. Gdy zaczynam hamować po mocnym wciśnięciu pedału hamulca, blokują mi się koła, przeważnie tylne. Po puszczeniu pedału, on jakby się blokuje i jeszcze przez chwilę trzyma hamulce. Pedał nie drży, jak przy działającym ABS. Lampka nie zapala się. Dodam, że był uszkodzony czujnik na kole i zapalała się lampka. To zostało naprawione i lampka już się nie zapala. Czy ktoś miał coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #2 20637006
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 343
    Witam,
    krzynio 12220 napisał:
    , blokują mi się koła, przeważnie tylne

Dziwne, że tylne, powinien być ogranicznik siły hamowania na tył, by nie zablokowały kół tylnych nawet jak nie ma ABS.

krzynio 12220 napisał:
    , on jakby się blokuje i jeszcze przez chwilę trzyma hamulce

Zazwyczaj jest to efekt blokowania się prowadniczek zacisk hamulca.
    Jeżeli chodzi o niedziałający ABS, to nie wiem, może pod kompa trzeba podłączyć, wtedy pokaże błąd, a może jest to problem mechaniczny, trzeba szukać.
  • #3 20637211
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Wygląda to po prostu na zapieczony hamulec.
    Możesz testowo zrobić taki myk.
    Skoro po "mocnym hamowaniu" blokuje ci się hamulec, to rozpędź się, zahamuj tak by wywołać "tę blokadę" aż do pełnego zatrzymania, potem uderz czymś twardym w oba zaciski hamulcowe (tak dość mocno, ale nie na tyle aby je rozwalić XD) i spróbuj ruszyć, jeśli od razu ci pojedzie prawidłowo (bez tego efektu "zaciętego hamulca", to masz odpowiedź. Masz zapieczone hamulce, które nie mogą swobodnie pracować.
    Kłania się wtedy regeneracja zacisku. Najlepiej wtedy z marszu wymienić zarówno gumki prowadnic (być może też same prowadnice zacisku) jak i uszczelnienia tłoczka hamulcowego (a być może i sam tłoczek).

Jeśli natomiast masz z tyłu hamulce bębnowe, to procedura sprawdzania jest taka sama, ale wtedy powodem mogą być zapieczone cylinderki lub tona syfu w samym hamulcu :P . Być może któraś sprężyna pękła i nie ściąga hamulca.
REKLAMA