logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T41 - Ekran gaśnie po kilku minutach użytkowania, laptop działa dalej.

maniurah 02 Lip 2023 13:15 804 3
REKLAMA
  • #1 20638843
    maniurah
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.

Przeglądałem forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na problem taki sam jak u mnie.

Problem wygląda tak:
    Włączam laptopa i działa wszystko normalnie. Jednak po kilku albo kilkunastu minutach ekran gaśnie lecz komp dalej chodzi.
    Po wyłączeniu i odczekaniu aż "ostygnie" włączam i działa normalnie po czym dzieje się to samo. Czy to grafika czy coś z matrycą?
    Zaznaczę że wymieniłem padniętą baterię BIOS oraz wyczyściłem chłodzenie i wymieniłem pastę na procesorze a poza tym nic innego nie robiłem. Temperatury są raczej w porządku - max do 50 stopni.
    Proszę tylko sobie odpuścić pytania typu - po co ratować takiego grata? Chcę mieć działającego lapka z Win XP

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20638856
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 935
    Przyświeć latarką i zobacz, czy faktycznie umiera matryca, czy samo podświetlenie.
  • REKLAMA
  • #3 20639002
    maniurah
    Poziom 2  
    Witam.
    Teraz właśnie czekam aż zgaśnie żeby posprawdzać dalej, ale jak na złość nie chcę zgasnąć.
    Chcę też sprawdzić czy jak gaśnie matryca to będzie wyświetlać na zewnętrznym monitorze.
    No ale muszę czekać...
  • #4 20641571
    maniurah
    Poziom 2  
    @Dziarski Hank
    Cześć. Okazało się że to chyba coś z grafiką bo gdy matryca zgaśnie naciskam okolice touchpada i obraz wraca.
REKLAMA