logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch Vario Perfect 4 WAN2416GPL/14 nie działa - poszukiwany schemat lub panel z demontażu

tadek5535 02 Lip 2023 15:02 3636 17
REKLAMA
  • #1 20639014
    tadek5535
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry.
    Mam problem z pralką Bosch vario perfect 4.
    Pralka ma trzy lata ale jest w idealnym stanie. Z dnia na dzień przestała działać . Nic nie świeci, nie wydaje żadnych dźwięków.
    Sprawdziłem napięcie, dobrałem się do dolnego panelu programatora ale wszystko jest idealnie czyste a bez schematu nie mogę znaleść przyczyny usterki. Serwis pogwarancyjny proponuje zakup panela za 980 zł + usługa 260 ale nie mam pewności czy usterka jest w tym elemencie.
    Może ktoś ma schemat lub taki panel z demontażu i mógł by mi pomóc. nr pralki to WAN2416GPL/14 FD 9704n z-Nr: 6 00086
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20639041
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1013
    [tex:3a77982173][/tex:3a77982173]
    tadek5535 napisał:
    Dzień dobry.
    Mam problem z pralką Bosch vario perfect 4.
    Pralka ma trzy lata ale jest w idealnym stanie. Z dnia na dzień przestała działać . Nic nie świeci, nie wydaje żadnych dźwięków.
    Sprawdziłem napięcie, dobrałem się do dolnego panelu programatora ale wszystko jest idealnie czyste a bez schematu nie mogę znaleść przyczyny usterki. Serwis pogwarancyjny proponuje zakup panela za 980 zł + usługa 260 ale nie mam pewności czy usterka jest w tym elemencie.
    Może ktoś ma schemat lub taki panel z demontażu i mógł by mi pomóc. nr pralki to WAN2416GPL/14 FD 9704n z-Nr: 6 00086

Samo się nie popsuło. Nieprawdaż?
    W Kobylnicy?

PS. Łżesz totalnie, co do wieku pralki, bo ma sześć wiosenek... :)

PS1. A niby miała być popsuta blokada drzwi. Zepsułeś mi zarobek.
    Sześć dych, to "najniższy wymiar kary"... :wink:
    A blokada zepsuła moduł i finito.
    Małżonka została poinformowana o zakupie nowego urządzenia oraz poinformowana o konkretnej marce. I nie jest to Amica, żeby niektórzy tutaj to sugerowali z mojej strony.

A patrzaj, to nie Twoje dzieło?
    Bosch Vario Perfect 4 WAN2416GPL/14 nie działa - poszukiwany schemat lub panel z demontażu

Kurna, jaki ten Świat jest mały...
  • #4 20639489
    tadek5535
    Poziom 10  
    >>20639028
    Dziękuję za pomocny link. Poszukam.

Dodano po 13 [minuty]:

>>20639041
    Pralka może i ma więcej niż 3 lata od daty zakupu ( czas szybko leci ) co nie usprawiedliwia Twojego wrednego komentarza.
    "Zepsułeś mi zarobek" to świadczy o Tobie. Wyłącznik zepsułem później przy próbie naprawy martwej pralki.
    W wolnej chwili sam go naprawiłem panie fachuro. Najlepiej wszystko wymienić i orżnąć klienta.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20639516
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1612
    tadek5535 napisał:
    Serwis pogwarancyjny proponuje zakup panela za 980 zł + usługa 260 ale nie mam pewności czy usterka jest w tym elemencie.
    Co tam jest zepsute? Interfejs czy PUMU
    W.Wojtek napisał:
    https://allegro.pl/listing?string=modu%C5%82%20do%20pralki%20bosch
    Po co wysyłasz głupoty? Zarówno moduł jak i panel trzeba zaprogramować (E-Nr urządzenia). Autor zapewne nie posiada adaptera UDA, podobnie jak obecni na forum koledzy po fachu :)
  • #6 20639542
    tadek5535
    Poziom 10  
    Niestety nie wiem, a pralka jest martwa. W dolnym panelu znalazłem spuchnięty elektrolit 22µF/400V. Jutro kupię taki i spróbuję wymienić, a co dalej to nie wiem i jutro napiszę.
    Dziękuję za poradę. Pozdrawiam.
  • #7 20639595
    AsReeX
    Poziom 40  
    tadek5535 napisał:
    znalazłem spuchnięty elektrolit 22µF/400V. Jutro kupię taki i spróbuję wymienić.
    Dobrze Ci radzę, nie grzeb przy PUMU sam! Zrób dobre zdjęcia i popatrzymy co tam się stało. Wymiana samego kondensatora elektrolitycznego nie "uzdrowi" sterownika.

PS.
    Używaj właściwych nazw! Interfejs to "panel', a moduł mocy to moduł sterujący czyli ten na "dole" PUMU (power unit - motor unit).
  • REKLAMA
  • #9 20640013
    AsReeX
    Poziom 40  
    Moduł dostał strzała z sieci - uszkodzony zasilacz, sam tego raczej nie naprawisz :)
  • #10 20640061
    tadek5535
    Poziom 10  
    Ile kosztuje nowy zasilacz i gdzie go kupić ?
    Jaką polecasz pralkę w miarę prostą bez zbędnej elektroniki ?
  • #11 20640074
    AsReeX
    Poziom 40  
    tadek5535 napisał:
    Ile kosztuje nowy zasilacz i gdzie go kupić ?

Zasilacz jest integralną częścią sterownika - jedynie co można w tej sytuacji zrobić .. naprawić. Nie jestem zwolennikiem "łatania" sterowników, niemniej czasem robię wyjątki, kiedy cena sterownika jest zaporowa ^^ Bosch, co by nie powiedzieć jest dobrą marką i ma najmniej awaryjną elektronikę, jednak kiedy już trzeba ją wymienić .. kopara opada :)

Akurat bardzo lubię sterowniki tego producenta, może dlatego że mało kto w PL ma sprzęt do programowania i dobrze trzymają ceny. Jeśli zależy Ci na naprawie pralki, podeślij paczką +/- 350 zł i wróci sprawny. To nie Świrlpool czy Elux, że "klikają" go po 30 zł za rogiem xD

Ps. Nawet gdybym chciał Cię poratować jakimś sterownikiem demontażu (bo mam kilka) - to nie da się go zaprogramować bez całej "pralki" lub chociaż samego interfejsu + wiązki z kablami. Tak sobie to Bosch wymyślił, że moduł PUMU wymaga konfiguracji w 2 krokach + interfejs.
  • #12 20640309
    tadek5535
    Poziom 10  
    Co musiał bym wysłać ? Całą pralkę, PUMU + sterowni, PUMU, sterownik i wiązkę kabli ?
    Skąd jesteś ?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 20640323
    AsReeX
    Poziom 40  
    tadek5535 napisał:
    Co musiał bym wysłać ? Całą pralkę, PUMU + sterowni, PUMU, sterownik i wiązkę kabli ?

Całej pralki nie chcę, wystarczy interfejs i moduł mocy (PUMU).

Drugi koniec polski!
  • #14 20640425
    skryn
    Specjalista AGD
    tadek5535 napisał:
    Wyłącznik zepsułem później przy próbie naprawy martwej pralki.
    W wolnej chwili sam go naprawiłem panie fachuro. Najlepiej wszystko wymienić i orżnąć klienta.

Rzeczywiście, szanowna Małżonka nie omieszkała mi powiedzieć, że nikt do modułu nie zaglądał. Pewnie tam jakieś krasnoludki zaglądały. Zaprawdę powiadam.

"Najlepiej wszystko wymienić i orżnąć klienta"...
    Rzeczywiście, czuj się bardzo orżnięty i wymieniony w połowie części. Ze swoim"ego" włącznie.
    Własną, nową blokadę podstawiłem i ją nazad na starą z klamota wyciągniętą wymieniłem (szanowna Małżonka twierdziła, że nie muszę ją wkładać z powrotem na miejsce, co też uczyniłem), a skasowałem tylko i wyłącznie za wizytę, która się odbyła i za którą policzyłem bardzo symbolicznie.
    Idź lepiej swoje klamoty naprawiaj, tam, gdzie się znasz. A nie pchaj łap w tematy, o których masz mgliste pojęcie.

I nie pierd.ol, że Ci na Elektroda.pl pomogli.
    Albo napij się wódki...

Amen! :)
  • #15 20640569
    tadek5535
    Poziom 10  
    Myślałem, że na tym forum będziemy dyskutować o problemach technicznych a ty cały czas starasz się mi dopiec.
    Nie rozumiem twojego języka i nie chce mi się z tobą gadać.
  • #16 20640647
    skryn
    Specjalista AGD
    tadek5535 napisał:
    Myślałem, że na tym forum będziemy dyskutować o problemach technicznych a ty cały czas starasz się mi dopiec.
    Nie rozumiem twojego języka i nie chce mi się z tobą gadać.

O zaimkach w drugiej osobie nie ma dyskusji, bo posiadasz zero wiedzy. Jak tak kur.wa można powiedzieć do drugiej osoby? W szkole nie naumieli? Nie posiadasz ani kultury, ani wiedzy o sprzęcie, który zbezcześciłeś.
    Tak, jak pisałem wcześniej o Amenie, tak potwierdzam tą kwestię.
    Amen! I wypad stąd! :)
    A kysz!
    A teraz wyspowiadaj się moderatorom...
    Albo płacz do AsReeX...
  • #17 20943709
    AsReeX
    Poziom 40  
    skryn napisał:
    PS1. A niby miała być popsuta blokada drzwi. Zepsułeś mi zarobek.

Widzisz ... moduł ogarnięty, a zamek dalej jest popsuty xD
  • #18 21232500
    tadek5535
    Poziom 10  
    Pralka nie posiada wyłącznika. Moduł PUMO jest na stałe podłączony do sieci 230V. W mojej lokalizacji jest dużo fotowoltaiki. Moduł uszkadza się w trakcie czuwania przez impulsy z instalacji sąsiadów. Po zakupieniu gniazda z wyłącznikiem i "przeszkoleniu" żony od prawie roku pralka pracuje bezawaryjnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch Vario Perfect 4 (model WAN2416GPL/14), która przestała działać nagle, nie świeci i nie wydaje dźwięków. Po sprawdzeniu napięcia i dolnego panelu programatora, użytkownik poszukuje schematu lub panelu z demontażu, ponieważ serwis pogwarancyjny proponuje kosztowną wymianę panelu. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych uszkodzeń, w tym spuchniętego kondensatora elektrolitycznego oraz problemów z modułem PUMU. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat naprawy, kosztów oraz konieczności programowania modułów. W końcu, użytkownik informuje, że po zastosowaniu gniazda z wyłącznikiem pralka działa bezawaryjnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA