logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ocena instalacji fotowoltaicznej: 6 paneli 460W, Falownik Huawei SUN2000-3KTL-M1, plan rozbudowy

keseszel 03 Lip 2023 12:55 696 11
  • #1 20640152
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Witam.
    Zużycie prądu 2500 kWh rocznie, instalacja 3 fazowa.
    Panele 6 sztuk 460 W.
    Falownik Huawei SUN2000-3KTL-M1 High Current, hybryda.
    Hybryda z racji tego, że planuję dorobić magazyn energii na LiIon w przeciągu 2 lat. Panele maja być rozbudowane o jakieś jeszcze 2 sztuki w przyszłości
    Instalacja na skośnym dachu, kierunek południowy.
  • Pomocny post
    #2 20640160
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Sprawdź czy ZE przyłączy taką instalację.
    Jak jest sieć przeciążona przez fotowoltaikę falownik się wyłączy i nie będzie produkcji.
  • Pomocny post
    #3 20640173
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    A dlaczego ZE ma nie przyłączyć takiej instalacji? Jeżeli komponenty instalacji mają wszystkie potrzebne papiery to przyłączą, zbyt wysokie nap. w sieci to swoją drogą i przed założeniem instalacji trzeba to zweryfikować.Jeżeli chcesz robić magazyn energii to pamiętaj, że do Huawei tylko dedykowany magazyn energii Luna albo LG. Zapomnij, że sobie coś złożysz sam z aku.
  • Pomocny post
    #4 20640207
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    tak się zastanawiam, zużywasz ~ 208 kWh miesięcznie.
    Instalacja wyniesie cię ~30k PLN

o jakimkolwiek zwrocie ciężko mowić.
    zakładając ze płacisz ~230 PLN na miesiąc zbilansujesz się po ponad 10 latach. ( oczywiście, prąd ma iść do góry to wiem ).
    Na dodatek dajesz panele na południe, co oznacza mniejsza autokonsumpcję i większą "sprzedaż" do OSD - na jakieś wielkie stawki bym nie liczył, bo warunki net billing są kiepskie..

jeżeli wylądujesz się w magazyn LUNA ( nie chce mi się szukać cen, tanio nie będzie ) to w ogóle wydłuży ci się o 3/4 lata
  • #5 20640245
    keseszel
    Poziom 26  
    msr99 napisał:
    tak się zastanawiam, zużywasz ~ 208 kWh miesięcznie.
    Instalacja wyniesie cię ~30k PLN

Instalacja 20 tys., takie orientacyjne wyliczenie.

msr99 napisał:
    Na dodatek dajesz panele na południe, co oznacza mniejsza autokonsumpcję i większą "sprzedaż" do OSD - na jakieś wielkie stawki bym nie liczył, bo warunki net billing są kiepskie..

Raczej południowy wschód, musiałbym sprawdzić.

Robyn212 napisał:
    Jeżeli chcesz robić magazyn energii to pamiętaj, że do Huawei tylko dedykowany magazyn energii Luna albo LG. Zapomnij, że sobie coś złożysz sam z aku.

Tego nie wiedziałem. Obstawiałem stopniowo dobudować na 18650.

trojan 12 napisał:
    Sprawdź czy ZE przyłączy taką instalację.
    Jak jest sieć przeciążona przez fotowoltaikę falownik się wyłączy i nie będzie produkcji.

Sprawdzę, ale skąd ma wiedzić czy jest tam przeciążona?
  • Pomocny post
    #6 20640249
    msr99
    Poziom 20  
    keseszel napisał:
    Sprawdzę, ale skąd ma wiedzić czy jest tam przeciążona?

sprawdź rano ~4 i wieczorem ~22 jakie masz napięcie na wszystkich fazach..

Cytat:
    Tego nie wiedziałem. Obstawiałem stopniowo dobudować na 18650

az poszukałem.
    LUNA - bateria 15k PLN za 5kWh
    - Huawei LUNA2000 moduł sterujący - 5k

- Huawei DTSU 666-H inteligentny miernik mocy - 850

więcej niż Twoja cała instalacja ;)
  • #7 20640879
    keseszel
    Poziom 26  
    Hybryda odpadła. Dziękuję za podpowiedzi.
  • #8 20647198
    keseszel
    Poziom 26  
    Zbyt wcześnie dostałem info o rezygnacji z hybrydy. Jednak będzie Huawei z dokupieniem w późniejszym czasie magazynu energii.

Co wpłynęło na decyzję?

Krótki research u znajomych, co posiadają FW. Brali zestaw z możliwością dokupienia magazynu.
    Inni poszli krok dalej i kupili już.
    Czyli efekt "kuli śnieżnej".

Poza tym biorę pod uwagę możliwość korzystania w nocy, kiedy jednak użytkownicy nie śpią.
    Co działa wtedy- lodówka, oświetlenie, komputery u dzieciaków. Generalnie zmywarka jest włączana.
    Możliwe, że przyszłościowo dojdzie pompa ciepła zamiast gazu, bo rachunki za gaz były okrutne w tym roku. I za prąd też się robią.

Ewentualnie zamiast pompy ciepła dojdą klimatyzator lub klimatyzatory, ale w tym przypadku trzeba ustalić warunki z konserwatorem zabytków.
  • Pomocny post
    #9 20647204
    msr99
    Poziom 20  
    Jak jednak hybryda to zlituj się.
    Weź deye na 48v
  • Pomocny post
    #10 20647526
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    W tej chwili kolega ma do podjęcia decyzję,
    pomierzyć na 3 fazach napięcia w południe przy pełnym słońcu jakie ma napięcia- jak powyżej napięcia wyłączenia falownika to (duża)
    część produkcji będzie marnowana. Trzeba pomyśleć że fotowoltaiki będzie przybywać tak że będzie tylko gorzej.

Dodano po 33 [minuty]:

Sprawa robi się trudniejsza- falownik jest 1 fazowy i w przypadku rozbudowy instalacji może braknąć przydziału mocy na podłączenie.
  • #11 20647581
    keseszel
    Poziom 26  
    Falownik ma być 3 fazowy.

W gniazdku w domu mam 243 V. W gniazdku w warsztacie mam 240 V. Więcej nie mierzyłem, bo nie miałem dostępu do rozdzielnicy.

Możliwe, że zmierze w najbliższym czasie. Na razie tylko tyle. W pobliżu jest jeden budynek z całą połacią dachu pokrytą panelami. Więcej raczej nie widziałem paneli po spiętych pod obwody nn ze stacji. Z ciekawości sprawdzę wieczorem.
  • #12 20666887
    keseszel
    Poziom 26  
    Dziękuję za udział w temacie.
    Temat został odłożony na czas nieokreślony ze względu na nieopłacalność montażu fotowoltaiki, tzn. bez banku energii, z południowym usytuowaniem dachu oraz takim zużyciem energii, jakie jest czas zwrotu wychodził 8-10 lat, jeśli nie dłużej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa instalację fotowoltaiczną składającą się z 6 paneli o mocy 460 W oraz falownika Huawei SUN2000-3KTL-M1. Roczne zużycie energii wynosi 2500 kWh, a instalacja ma być trójfazowa. Planowana jest rozbudowa o dodatkowe panele oraz magazyn energii na LiIon w przyszłości. W dyskusji poruszono kwestie związane z przyłączeniem instalacji do sieci, koniecznością weryfikacji napięcia w sieci oraz opłacalnością inwestycji, która może wynieść około 30 tys. PLN. Użytkownik zrezygnował z hybrydy, decydując się na system z możliwością późniejszego dokupienia magazynu energii. Wskazano również na problemy z autokonsumpcją energii oraz długim czasem zwrotu inwestycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA