logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji fotowoltaicznej z falownikiem Huawei Sun2000-6ktl-m1 do 7kWp

kamglow 10 Sie 2024 07:27 555 6
REKLAMA
  • #1 21186048
    kamglow
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,
    Mam instalację fotowoltaiczną z falownikiem Huawei Sun2000-6ktl-m1 oraz 14 paneli Winaico WST-375MGL o łącznej mocy 5,25 kWp. Chciałbym rozbudować instalację do 7 kWp, ale niestety takich paneli na polskim rynku już nie ma. Ktoś mógłby mi może doradzić, jak mógłbym wybrnąć z tej sytuacji? Czy mogę dołożyć inne panele do tego stringu, a może lepiej jest zrobić drugą instalację na drugim stringu?
    Nie jestem fachowcem, więc proszę o rzetelną podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21186259
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21186282
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    kamglow napisał:
    Mam instalację fotowoltaiczną z falownikiem Huawei Sun2000-6ktl-m1 oraz 14 paneli Winaico WST-375MGL o łącznej mocy 5,25 kWp. Chciałbym rozbudować instalację do 7 kWp, ale niestety takich paneli na polskim rynku już nie ma. Ktoś mógłby mi może doradzić, jak mógłbym wybrnąć z tej sytuacji? Czy mogę dołożyć inne panele do tego stringu, a może lepiej jest zrobić drugą instalację na drugim stringu?

To zależy tylko od ciebie i możliwości technicznych dołożenia odpowiedniej ilości paneli - miejsce, kierunki geograficzne itd..
    Jeśli masz do dyspozycji inne kierunki niż dla zamontowanych paneli może warto by było przemyśleć dywersyfikację kierunków, czyli wypłaszczenie dobowej produkcji. Chyba, że jesteś na starych zasadach i tam liczy się tylko max uzysku.

Można dokładać do istniejącego stringu po dobraniu paneli o zbliżonym prądzie Imp, lekko przekraczającym 11A, jak już wyżej było powiedziane. Ograniczeniem jest maksymalne napięcie Voc dla najgorszych przewidywanych zimowych temperatur, aby nie przekroczyć dopuszczalnego napięcia dla falownika (1100V wg katalogu, ale lepiej nie przekraczać w jego przypadku 980V).

Albo dołożyć drugi string, tu już można użyć dowolne panele, ale musi być ich tyle w stringu, aby sumaryczne napięcia Voc (tu dla odmiany w gorące lato) nie były niższe od napięcia startu falownika, czyli 200V.
  • REKLAMA
  • #4 21186454
    kamglow
    Poziom 2  
    >>21186282
    Czyli przy wyborze paneli powinienem patrzeć głównie na prąd zwarciowy?
    Panel fotowoltaiczny JA SOLAR 385 JAM60S20 MR BF - te panele miałem na uwadze.
    Instalację mam na starych zasadach ustawioną w kierunku południowym.
  • REKLAMA
  • #5 21186598
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21186643
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    kamglow napisał:
    Czyli przy wyborze paneli powinienem patrzeć głównie na prąd zwarciowy?

Patrzy się na prąd Imp.

kamglow napisał:
    Panel fotowoltaiczny JA SOLAR 385 JAM60S20 MR BF - te panele miałem na uwadze.

Na papierze oba typy paneli wyglądają bardzo podobnie, więc wygląda, że nic nie stoi na przeszkodzie połączenia ich szeregowo.

kamglow napisał:
    Huawei Sun2000-6ktl-m1 oraz 14 paneli Winaico WST-375MGL o łącznej mocy 5,25 kWp. Chciałbym rozbudować instalację do 7 kWp,

Ten falownik wg dokumentacji może przyjąć moc do 9kW z paneli. Więc tu problemu nie ma, że może się uszkodzić. Z drugiej strony tracery mppt i tak przytną moc z paneli tak, aby nie przekroczyć deklarowanej mocy wyjściowej tego typu, czyli do 6kW.

Inna sprawa, że przewymiarowanie paneli wyjdzie ci na dobre, bo przecież realne moce osiągane z paneli w skali roku to zakres około 0,1%...0,9% mocy podawanej dla warunków STC. Czyli w realu w lato przy tych 7,1kWp maiłbyś maksymalnie w najlepszym okresie w lato jakieś 0,8/0,9 x 7,1kWp ≈ 5,7/6.4kWp z paneli czyli w zasadzie optimum dla twojego falownika.

I tu uwagi:
    • • Powinieneś zgłosić modernizację instalacji do twojego operatora.
      • Przy przekroczeniu 6kWp powinno się też zgłosić instalację do straży pożarnej.
  • #7 21190569
    kamglow
    Poziom 2  
    >>21186643
    Miejsce mnie nie ogranicza. Ile według ciebie optymalnie byłoby dołożyć paneli do tego falownika, żeby nie zagrażało to jego pracy?
    Po prostu prąd i tak się zużyje, a jak już powiększam instalację, to chciałbym w możliwie maksymalny sposób wykorzystać możliwości tego falownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną z falownikiem Huawei Sun2000-6ktl-m1 oraz 14 panelami Winaico WST-375MGL o mocy 5,25 kWp i planuje rozbudowę do 7 kWp. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące możliwości dodania nowych paneli, wskazując na konieczność dopasowania prądu zwarciowego (Imp) oraz napięcia otwartego (Voc) do wymagań falownika. Zasugerowano, że można dołożyć panele o prądzie nieco większym niż 11A, ale z uwzględnieniem maksymalnego napięcia falownika. Alternatywnie, rozważono możliwość stworzenia drugiego stringu z innymi panelami. Użytkownik został również poinformowany o konieczności zgłoszenia modernizacji instalacji do operatora oraz straży pożarnej przy przekroczeniu 6 kWp.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA