logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lite-On LTR 12102B - laser nie przesuwa się, zwarcie na układzie BD7902FS?

kosecmar 10 Kwi 2003 04:44 1916 6
REKLAMA
  • #1 182898
    kosecmar
    Poziom 12  
    Mam nagrywarke Lite-On 12x8x32x (LTR 12102B).
    Jest uszkodzona :cry: i chciałbym wiedzieć, co padło i czy opłaca się ją naprawiać.
    Otóż kręci płytą, laser działa (mruga) :) , lecz nie przesuwa lasera po prowadnicach (wzdłuż promienia płyty) :( .
    Silnik krokowy sprawdzałem - jest sprawny. Wgrałem z pozytywnym skutkiem najnowszy firmware. Ścieżki od silnika prowadzą do układu BD7902FS, do nóżek 34,35,36,37. Pomiędzy nóżkami 34 i 35 jest zwarcie, a pomiędzy 36 i 37 jest przerwa.
    Nie wiem za wiele o działaniu silników krokowych, ale na jednej parze zacisków silnika jest 12V, a na drugiej nic (jasne, skoro jest zwarcie). Czy jest padnięty ten układ (czy tak ma być, że na jednej parze jest 0 a na drugiej 12V) czy cóś innego, czy jest jakaś inna metoda naprawienia tej usterki. Z góry dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #2 183246
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    czy laser przestał seekować po wgraniu nowego softu?
  • REKLAMA
  • #3 184075
    kosecmar
    Poziom 12  
    Wszystko jest tak jak być powinno, oprócz tego przesuwania. Zmiana firmware'u nie wpłynęła w żaden sposób na pracę nagrywarki - nie pomogła i nie zaszkodziła. Pomijając fakt, że nie ma przesuwania, to nagrywarka pracuje normalnie - kręci płytą, laser mruga (soczewka się przemieszcza w pionie), ale nie rusza cały mechanizm przesuwania zespołu lasera wzdłuż płyty. Aha, i BIOS ją wykrywa i pod Windą też ją widać. Sprawdzałem silniczek na innej nagrywarce i silniczek chodzi, a w tej ani drgnie...
  • #4 184250
    marek_haj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdziles moze w podobnym modelu nagrywark jak wyglada silnik krokowy i sprawa tego "zwracia"? Porownaj z identycznym modelem i daj znac. Ja glowie sie bawilem w rozbieranie nagrywarek LG, tam niestety nie zauwazylem takiego ukladu. Moze jest po prostu inaczej zakodowany.
    Pozdrofka
    MArek
  • REKLAMA
  • #5 184254
    marek_haj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sory Winetu, sprawdzielm wszystkich prodeucento sprzetu, nikt nie ma zadnych informacji na temat tego ukladu, jedyne linki zawieraja chinskie krzaczki a tych czytac nie umiem. PDFa tez nie namierzylem. Po prostu postaraj sie o podobny model i porownaj napiecia na silniku, na ukladzie BD7902FS wyglada on na sterownik silnika. Jesli nic nie wykryjesz, daj znac.
    Pozdrofka
    MArek
  • REKLAMA
  • #6 184443
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam.Prawdopodobnie spalił się sterownik silnika.Jeśli chcesz się w to bawić to proszę bardzo.Osobiście jednak odkupiłbym od kogoś identyczną nagrywarkę z wypalonym laserem i podmienił elektronikę.
  • #7 188321
    kosecmar
    Poziom 12  
    I tak najprawdopodobniej zrobie. Co do układu, to na googlu znalazłem opis - jest to sterownik silknika krokowego. Teraz tylko znaleźć taki model nagrywarki z uszkodzeniem i przelutować. Jak ktoś coś jeszcze będzie wiedział, to niech napisze, a tym którzy pomogli - Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W nagrywarce Lite-On LTR 12102B laser działa i kręci płytą, jednak mechanizm przesuwu lasera wzdłuż promienia płyty nie działa. Silnik krokowy jest sprawny, a najnowszy firmware nie wpłynął na problem. Pomiary wykazały zwarcie między nóżkami 34 i 35 układu BD7902FS, który jest sterownikiem silnika krokowego, oraz przerwę między nóżkami 36 i 37. Na jednej parze zacisków silnika jest 12V, na drugiej brak napięcia, co wskazuje na uszkodzenie układu sterownika. Brak dostępnych dokumentacji technicznych układu BD7902FS utrudnia diagnozę. Zalecane jest pozyskanie identycznego modelu nagrywarki z uszkodzonym laserem i wymiana elektroniki, gdyż naprawa sterownika może być trudna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA