logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ otworów w budynkach na przenikanie fal elektromagnetycznych

strikexp 04 Lip 2023 13:52 297 3
REKLAMA
  • #1 20641541
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Kiedyś miałem do czynienia z ekranowaniem budynków (impuls EM przy uderzeniu pioruna), ale to już wiele lat temu. I niezbyt pamiętam temat, więc może ktoś mi podpowie.

Konkretnie zastanawia mnie problem przenikania fal przez otwory np na przewody elektryczne, kanalizacyjne, wentylacyjne, okna itp. Pamiętam że to były drogi przez które promieniowanie elektromagnetyczne wnikało o ile długość fali była wystarczająco mała. Aczkolwiek nie pamiętam już na ile to zjawisko było silne. Może ktoś kojarzy temat i mi podpowie.
  • REKLAMA
  • #2 20641581
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1615
    Aby fala mogła się przemieszczać, odbijać w rurze, falowodzie, to musi on mieć odpowiednie wymiary w zależności od długości fali inaczej fala zanika.
  • REKLAMA
  • #3 20641621
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Tu chodzi mi raczej o kwestię samego otworu w ekranowaniu. Przez który fale EM przedostaną się do środka. Wbrew pozorom przy wysokich częstotliwościach to bardzo istotny parametr. Ponieważ najłatwiej i najtaniej ekranowanie robić folią aluminiową. Tylko że taka folia nie styka się idealnie. Więc zastanawiam się czy jeśli mam otwór powierzchni 2%. To czy wtedy ekranowanie będzie miało skuteczność 98% czy zupełnie inną...
REKLAMA