logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PTL810 - identyfikacja błędu w pralce i komunikat wyczyść filtr, teraz Serwis, diody świecą

young1234 05 Lip 2023 11:49 717 8
REKLAMA
  • #1 20642663
    young1234
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Proszę o identyfikację błędu w pralce Polar PTL 810, na początku był problem z wypompowaniem wody (pojawiał się komunikat - wyczyść filtr) - wyczyściłem wszystkie przewody, filtr pompy, kubek hydrostatu, hydrostat pracuje prawidłowo
    Teraz przy próbie włączenia wirowania pojawia się serwis i święcą się diody jak na załączonym zdjęciu.
    Polar PTL810 - identyfikacja błędu w pralce i komunikat wyczyść filtr, teraz Serwis, diody świecą
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20649869
    young1234
    Poziom 6  
    Czy ktoś może potwierdzić problem z hydrostatem? :)
  • REKLAMA
  • #4 20650060
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Nie miałeś czasem problemu tego typu, że nie działała, któraś z diod z postępu programu? Nie ma takiego błędu w spisie kodów błędów no chyba, że ten typ modułu miał jakiś dodatkowy błąd nie wyświetlany przez inne pochodne pralki z rodziny Whirlpoola.
  • REKLAMA
  • #5 20650158
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Kenworth 18 napisał:
    Nie ma takiego błędu w spisie kodów błędów

Też nic nie znalazłem nawet w kodach Whirlpool.
    Myślę, że bez serwisu nie będzie diagnozy.
    @young1234 serwisant musi posłuchać, powąchać i obmacać sprzęt, inaczej chyba nie ruszymy z pomocą, jeśli bardziej doświadczeni koledzy też nie mają dobrego tropu.
  • #7 20651407
    young1234
    Poziom 6  
    Poobserwuję ją jeszcze, dzisiaj sprawdzałem, czy wszystkie diody świecą i przy włączaniu kolejnych programów zapalały się kolejne diody, jedynie dioda 9G nie zapaliła się przy żadnej pozycji przełącznika (ona jest bez opisu i nie wiem kiedy powinna się zapalić)
    Puściłem tez dzisiaj testowo szybki program 30 min i pranie się normalnie zakończyło.
    Pralka pracuje u mnie na zapleczu w firmie, więc za każdym razem kto inny ją włącza i ciężko mi przez to wychwycić moment zapalenia się kontrolki serwis.. :(
  • #8 20651568
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3707
    Jakim cudem w ogóle włączyłeś pralkę gdy weszła w stan serwisu?
  • #9 20652682
    young1234
    Poziom 6  
    Po wyłączeniu z prądu serwis gasł :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Polar PTL 810, która początkowo miała trudności z wypompowaniem wody, co skutkowało komunikatem "wyczyść filtr". Po oczyszczeniu filtrów i przewodów, problem zniknął, ale przy próbie włączenia wirowania pojawia się komunikat serwisowy, a diody świecą. Użytkownicy sugerują, że może to być związane z błędem hydrostatu lub silnika pompy odpływowej. Wskazano również na możliwość błędu F21. Użytkownik zauważył, że pralka działa normalnie w trybie szybkiego prania, ale niektóre diody nie świecą, co może wskazywać na dodatkowe problemy. Po wyłączeniu pralki z prądu, komunikat serwisowy znika.
REKLAMA