logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak panelu logowania na poczcie wp po zmianie modemu na ruter TCL

63Leszek 06 Lip 2023 20:59 1812 14
REKLAMA
  • #1 20644830
    63Leszek
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich.
    Mam taką nietypową sprawę choć bardzo pilną.
    Zmieniłem modem w sieci T-mobile na ruter TCL. Po podłączeniu przez lan przez jakiś tydzień było ok, natomiast o tym czasie wszystko chodzi oprócz tego że nie wyśietla mi się panel logowania na poczcie wp (nie mogę się zalogować) Na początku nawet było okienko logowania tylko potem po zalogowaniu pokazywała się pusta strona.Dodam że system to Win XP sp2 i przeglądarka Mypal wersja najwyższa z dostępnością do win xp.Niestety musi być windows XP3.Natomiast na drugim dysku w zainstalowałem Win xp z SP3, a na trzecim (pendraivie) windows 7 W pozostałych przypadkach jest tak samo. Zmagam się już ok tygodnia, wszystko ładnie działa oprócz poczty. Bardzo będę wdzięczny o pomoc.
    Pozdrawiam i proze o rozwiązanie problemu. Leszek
  • REKLAMA
  • #2 20644891
    harnaś212
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Niestety, ale zmiana modemu nie miała wpływu na sytuację z brakiem panelu logowania, pomyśl nad zmianą systemu operacyjnego na aktualnie wspierany, lub na jakiegoś lekkiego linuxa dla niezaawansowanych technicznie. Cała sytuacja z nie działającym panelem logowania jest spowodowana przestarzałym systemem i przestarzałą przeglądarką. Nie wspiera ona zapewne pewnych protokołów sieciowych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego połączenia z panelem :)

Dodano po 2 [minuty]:

Ewentualnie skorzystaj z klienta poczty takiego jak np. thunderbird, czy też nawet jakiś outlook w archiwalnej wersji. Zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 20644905
    63Leszek
    Poziom 7  
    Tak ale przez tydzień było ok natomiast na win 7 też jest kiepsko. Zastanawiam się czy coś w ruterze się nie zmieniło choć ja nic nie zmieniałem.
  • #4 20644921
    harnaś212
    Poziom 9  
    Wątpie, by w routerze coś się zmieniło. Windows 7 też nie jest już wspierany.
  • #5 20644943
    63Leszek
    Poziom 7  
    Ale na xp-ku przez jakiś czas działało,a windows 7 też nie jest jesze jakimś archeo. Niewiem czy to ważne ale dziwną sprawą jes też to że reklamy na wirtualnej polsce też się przestały wyświetlać.
  • #6 20644991
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    63Leszek napisał:
    Zastanawiam się czy coś w ruterze się nie zmieniło choć ja nic nie zmieniałem.

A pomyślałeś, że właściciel wp mógł przestać wspierać takie archaiczne systemy?
  • REKLAMA
  • #7 20645010
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Może to ustawione jakieś dziwne DNSy, które z jakiegoś powodu zablokowały dostęp?
    Spróbowałbym też połączyć się przez jakiś VPN i zobaczyć czy się coś poprawi.
  • #8 20645017
    KOCUREK1970
    @63Leszek
    dontonico napisał:
    Spróbowałbym też połączyć się przez jakiś VPN i zobaczyć czy się coś poprawi.

Albo na smartfonie uruchomić AP i próbować łączności.
  • #9 20645232
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    na niewspieranych Windowsach brak jest aktualnych wersji TLS / SLL / jeszcze czegoś

Bezpiecznie serwery nie muszą sprawdzać "a jaka wersję Windows ma ten pan" ale zdecydowanie będą realizować politykę bezpieczeństwa, np przez pracę tylko na aktualnych protokołach (i odmowę na starych)
  • REKLAMA
  • #10 20645279
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    JacekCz napisał:
    na niewspieranych Windowsach brak jest aktualnych wersji TLS / SLL / jeszcze czegoś

Bezpiecznie serwery nie muszą sprawdzać "a jaka wersję Windows ma ten pan" ale zdecydowanie będą realizować politykę bezpieczeństwa, np przez pracę tylko na aktualnych protokołach (i odmowę na starych)

Skoro zmianie uległ modem to ciężko stwierdzić by to nagle był błąd SSL/TLS, choć tak też może być. Powinno wywalić okno, że połączenie nie jest bezpieczne, a nie pustkę w miejscu okna logowania. Dlatego podejrzewam DNS, że kieruje gdzieś w okolice about:blank.
  • #11 20645397
    harnaś212
    Poziom 9  
    Tak jak koledzy wyżej mówią, spróbuj zrobić hotspot z telefonu albo ewentualnie użyć VPN. Chociaż na twoim miejscu zainstalowałbym tego thunderbirda.
  • #12 20645645
    63Leszek
    Poziom 7  
    Dzięki wszystkim za pomoc będę próbował wszystiego, o rezultatach napiszę Pozdrawiam wszystkich:)
  • #13 20646103
    KOCUREK1970
    @63Leszek
    Na W7, jest zdaje się któraś wersja Chrome (nie ta najnowsza).
  • #14 20648987
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Na "archaicznym" systemie XP SP3 32bit w MyPalu 68 wszystko dziala :-) normalnie mozna sie zalogowac - internet tmobile, co prawda inny router ale to akurat powinno miec najmniej znaczenia.

https://github.com/Feodor2/Mypal68/releases/tag/68.13.1b
  • #15 20654185
    63Leszek
    Poziom 7  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, zainstalowałem win 8.1 jako drugi system, i wszystko jest ok, tylko od czasu do czasu wyskakuje na ósemce błąd windows multimedia platform w bibliotece sqmapi.dll. Może ktoś wie o co tu chodzi? tym niemniej dzieki za pomoc pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem panelu logowania na poczcie WP po zmianie modemu na router TCL w sieci T-Mobile. Po początkowym okresie normalnego działania, użytkownik napotyka na puste strony po próbie logowania, co może być spowodowane przestarzałym systemem operacyjnym Windows XP SP2 oraz przestarzałą przeglądarką Mypal. Użytkownicy sugerują aktualizację systemu operacyjnego, użycie klienta poczty takiego jak Thunderbird, sprawdzenie ustawień DNS, a także próbę połączenia przez VPN lub hotspot z telefonu. Po dalszych próbach, użytkownik zainstalował Windows 8.1, co rozwiązało problem, chociaż pojawił się nowy błąd związany z biblioteką sqmapi.dll.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA