logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pęknięcie sprężyny w długopisie wielokolorowym - jak często wymieniać?

08 Sty 2021 14:13 2433 10
REKLAMA
  • #1 19167792
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 19167818
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 461
    Witaj na forum. Pierwszy Twój post i jakże ciekawy problem poruszyłeś. :)
  • REKLAMA
  • #3 19167826
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    Byłby ciekawszy gdyby za postem od razu szło zdjęcie wzmiankowanego długopisu. Jak znam życie ich jest dużo i nie z każdego do każdego sprężyna wzajemnie będzie pasować. Jednym słowem, wrzuć zdjęcie długopisu i rzeczonej fedry.
  • #4 19167838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19167839
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2518
    A gdyby miał kolega lekkie pióro to by sprężynki nie poległy
    A teraz trzeba zasiąść w foteliku w napojem zacnym i zagłębić się w ten problem :D
  • #6 19167844
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 461
    Moja propozycja to rozkręć jeden z nich i będziesz miał oprócz sprężynek komplet wkładów gratis. Najlepiej wrzuć zdjęcie tego, który jak twierdzisz kupiłeś, bo może ma trochę inny rodzaj sprężynek. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19167858
    ^ToM^
    Poziom 42  
    gorgeous5 napisał:
    ......... chcę wiedzieć co ile trzeba zmieniać taką sprężynę i czy kiedyś się komuś z Was taka usterka zdarzyła. Długopis jest identyczny jak ten: [/url]

Więc odpowiadam. W takim długopisie sprężyna nie powinna się nigdy uszkodzić o ile została prawidłowo zwinięta i z odpowiedniego drutu, a tak zwykle jest, gdyż jest to sprężyna niezbyt obciążona i jak chińczyk zwinie ją z byle czego to i tak jest wieczna. To jest sprężyna naciskowa i pracuje do przyłożenia (wtedy zwój się tyka z sąsiednim zwojem) i zostaje zablokowana przez co nie da się jej bardziej już ścisnąć (palcem dłoni przynajmniej). Zatem w zasadzie może działać i 100 lat. Powiem ci, że mam już sporo roków ale nigdy nie spotkałem się z pękniętą sprężyną w długopisie. Jak pęknie dopasujesz z innego, już wypisanego. Średnica jest typowa patrząc na wkład a długość możesz doregulować obcążkami.
    Poza tym to tania zabawka i zawsze można kupić nową. :)
  • #8 19167878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 19167892
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 482
    Podobno w Warszawie przed wojną jeden facet miał 3 nocniki , a jak weszli Ruscy to się na schodach zesrał.

Chciałbym mieć takie problemy jak Ty...
  • Pomocny post
    #10 19167924
    ^ToM^
    Poziom 42  
    gorgeous5 napisał:
    3 sztuki wystarczą, czy kupić jeszcze na zapas? Pytam poważnie :D

3 wystarczą na wieki. Jest to więcej niż pewne.
    Myślę, że szybciej niż sprężynka ulegnie uszkodzeniu jakiś plastikowy element lub wyschnie atrament w rurce.
    Sprężynami naprawdę nie trzeba się przejmować, to zwykle jest ostatni element w długopisie, który może się uszkodzić. Proponuję kupić kilka długopisów na zapas - o ile są i są dostępne. Rurkę wkładu zatkać kuleczką wosku aby nie wysechł atrament takoż zawoskować kulkę na końcu wkładu. Jak trzeba będzie go kiedyś użyć to da się rozkonserwować i używać jak nowy. Zwykle nowy, odłożony tak gdzieś na bok długopis po kilku latach nie chce już pisać. Warto jakoś zabezpieczyć wkład cennego przyboru przed zaschnięciem. Można też włożyć we worku strunowym do lodówki i tam przechowywać zapasy. Jak tak przechowuje lakiery do paznokci jakie mi żona zostawiła. Niektóre mają 10 lat i są nadal dobre!
  • #11 19167931
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu pęknięcia sprężyny w długopisach wielokolorowych. Użytkownik pyta, jak często należy wymieniać sprężynę oraz czy innym użytkownikom zdarzyło się, aby sprężyna w ich długopisie uległa uszkodzeniu. Odpowiedzi wskazują, że sprężyny w takich długopisach są zazwyczaj trwałe i nie powinny się psuć, o ile są prawidłowo wykonane. Użytkownicy sugerują, że sprężyna jest ostatnim elementem, który może ulec uszkodzeniu, a bardziej prawdopodobne jest, że problemem będą inne części długopisu, takie jak plastikowe elementy lub wyschnięty atrament. Rekomendacje obejmują również przechowywanie długopisów w odpowiednich warunkach, aby zapobiec wysychaniu atramentu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA