logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie wyświetlacza cyfrowego do pokazywania częstotliwości impulsów w generatorze na NE555

lukas_cieszynski 10 Lip 2023 13:49 636 20
REKLAMA
  • #1 20648815
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Cześć! Potrzebuję pomocy. Stworzyłem generator impulsów ze strony:

https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-ii-wstep-do-ukladu-ne555-id8202

ale rezystor R4 zastąpiłem potencjometrem, żeby móc sterować częstotliwością impulsów.

Działa to fajnie, ale chciałbym, żeby na wyświetlaczu cyfrowym ukazywała mi się wartość, dokładnie ilość impulsów w danej chwili. Do rzeczy. Potrzebuję symulatora obrotów silnika w zakresie 0-3000 [obr./min.], czyli jeżeli dobrze liczę to 0-50 [Hz]. generator z FORBOTA działa, tyle że nie wiem ile "obrotów" (częstotliwość) jest po danej nastawie potencjometru. Chciałbym widzieć/wiedzieć jaka jest częstotliwość przy danej nastawie potencjometru. Najlepiej jak by to była wartość obrotów, czyli zamiast 50 [Hz] do 3000 [obr/min]. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 20648848
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Czyli potrzebujesz częstościomierz (lub formę pokrewną)
    To "trochę" trudniejsze niż 555, niebanalny układ mikrokotrolera albo na ukladach cyfrowych (to raczej historycznie), którego jedną części jest wyświetlacz. Czujesz sie siłach ?

Jest pewna ilość gotowych na rynku.
  • Pomocny post
    #3 20648851
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Wez multimetr z pomiarem czestosci i skalibruj sobie potencjometr. Zrob tarcze i nanies podzialke z wartosciami odczytanymi z multimetra.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20648857
    JacekCz
    Poziom 42  
    lukas_cieszynski napisał:
    hmm no wydaje się proste.

Wszystko wydaje się proste, jak ma to zrobić ktoś inny (cyt.kumpla ze studiów)

jestem mocno początkujący. Może z waszą pomocą udało by mi się coś takiego zrobić?

Tak na kolanie w dwóch postach wytłumaczyć elektronikę cyfrową. Już widze las rąk.
  • REKLAMA
  • #6 20648866
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Zgadza się. Proste jak ktoś zrobi to za ciebie. Nie znam się za bardzo , ale może są jakieś gotowe moduły, które wystarczy połączyć? Pytam osoby, które się znają. Może chociaż naprowadzić na coś?
  • Pomocny post
    #7 20648870
    JacekCz
    Poziom 42  
    Zgadza się. Proste jak ktoś zrobi to za ciebie. Nie znam się za bardzo , ale może są jakieś gotowe moduły, które wystarczy połączyć? Pytam osoby, które się znają. Może chociaż naprowadzić na coś?

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=elektroniczny+obrotomierz

( plus sprawdzenie kompatybilności sygnału)
  • Pomocny post
    #8 20648876
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 853
    Przeciez sam , w swoim poscie powyzej podales przyklad miernika czestotliwosci.
  • Pomocny post
    #10 20648950
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    A może gotowy generator z miernikiem?

Zastosowanie wyświetlacza cyfrowego do pokazywania częstotliwości impulsów w generatorze na NE555
    Są takie moduły z regulacja częstotliwości i wypełnienia
    sprzedawane jako generator PWM
  • Pomocny post
    #11 20649046
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 20649077
    JacekCz
    Poziom 42  
    emarcus napisał:
    Układ generatora współpracującego z potencjometrem i obsługę wyświetlacza zapewni relatywnie tania i miniaturowa płytka Arduino-NANO, (może być z procesorem m168); albo nawet Arduino-promini .

@jarek_lnx

Zdecydowanie generować & wyświetlac należy w jednym procesie, i nie ma innego racjonalnego niż cyfrowy
    Wszystko inne w roku 2023 to wycieranie się papierem ... ściernym

emarcus napisał:
    To co ty w tym grzebiesz, jest technologia z przed 50 lat!!!
    Układ 555 był historycznym rewelacyjnym odkryciem, ale czas jego świetności minął,

+1

Cenny ETAP w tym wątku, kolega zlutował, uruchomił, zaorać, zapić, zapomnieć i isć dalej.
  • #13 20649817
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    >>20649046
    To jednak jak kolega wyżej zapytał czy podołam? Z Twojej bardzo cennej odpowiedzi wynika, że nie podołam. Jest to dla mnie zbyt skomplikowane. Żebym sam to "skleił" potrzebuję łopatologicznej pomocy. Domyślam się, że Wam zaawansowanym elektronikom nie będzie się chciało tłumaczyć mi wszystkiego. A może ktoś by chciał mi coś takiego zrobić odpłatnie?
  • Pomocny post
    #14 20649969
    max445234
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dorobienie wyświetlacza do twojego układu jest jak najbardziej możliwe. Tylko relatywnie mocno skomplikowane, droższe od gotowego układu i jak sam stwierdziłeś wymagające jakiejś wiedzy. Skoro masz już układ z forbota, to teraz potrzebowałbyś jeszcze drugiego modułu, który w jakiś sposób zlicza impulsy w jednostce czasu oraz następnego modułu odpowiedzialnego za wyświetlanie częstotliwości. Taki zarys teoretyczny. Jak to połączyć i czy będzie to działać to inna kwestia.
    Na rynku są gotowe moduły w cenie od ~5 złych, które realizują wszystko to, czego chcesz. Jak ktoś wyżej napisał słowo-klucz dla wyszukiwarki to "generator PWM". Sam kupiłem taki z zakresem do 150k Hz.
    Jeżeli jednak chcesz montować w ramach samorozwoju taki układ, to tak jak napisałem potrzebujesz czegoś, co zapewni dwie funkcjonalności (zliczanie/próbkowanie częstotliwości oraz wyświetlanie). No i jest to na pewno droższe od gotowego układu i bardziej skomplikowane niż podmiana rezystora. Ogólnie też doradzam zainwestowanie w coś w rodzaju arduino nano oraz podstawy programowania. Nie trzeba lutować i jest wielokrotnego użytku. Ale to Ty decydujesz.
  • #15 20650058
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Czyli mówisz o czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/generator-pwm-impulsow-prostokatnych-1hz-150khz-9306972351

A jak to podłączyć? IN+, IN- rozumiem bo to zasilanie z zasilacza. OUT+, OUT- tu rozumiem z wyjście (w moim przypadku) do obrotomierza? A Control output ON/OFF? tu mam podłączyć włącznik? Obsługa wstępnie zrozumiała.
  • Pomocny post
    #16 20650571
    max445234
    Poziom 9  
    Też tak rozumiem z załączonych do aukcji obrazków.

40 ziko trochę drogo. :) Za tyle to już kupisz klona arduino i wyświetlacz. Myślałem raczej o czymś takim https://allegro.pl/produkt/generator-pwm-2-ka...z-xy-pwm-703f1ca6-8909-4570-b530-43dccb254712 . Ma 2 kanały z sygnałem zamiast 1.

Możesz też podłączyć do układu, który już masz, multimetr z funkcja pomiaru częstotliwości. O ile masz taki multimetr.
  • #17 20651092
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Dzięki za linka, tyle że wszystko z Chin i trzeba czekać, a ja potrzebuję w miarę szybko ;). Jeżeli kupię generator z mojego linka to sprawdzi się on?
  • #18 20651508
    max445234
    Poziom 9  
    Dzięki za linka, tyle że wszystko z Chin i trzeba czekać, a ja potrzebuję w miarę szybko ;). Jeżeli kupię generator z mojego linka to sprawdzi się on?
    Tego zagwarantować nie mogę. Ale pewnie tak.

Co do przesyłki z mojego linka to trwa to około tygodnia. Pewnie mają magazyny w Europie.
  • #19 20651523
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Ale generator z mojego linka będzie OK?
  • Pomocny post
    #20 20652659
    max445234
    Poziom 9  
    Ale generator z mojego linka będzie OK?
    Myślę, że tak. Nie miałem takiego w rękach. Jeśli działa zgodnie z opisem to tak.
  • #21 20652699
    lukas_cieszynski
    Poziom 6  
    Pomoc kolegów z forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stworzył generator impulsów na układzie NE555 i chce dodać cyfrowy wyświetlacz, aby monitorować częstotliwość impulsów, przekształcając ją na wartość obrotów silnika w zakresie 0-3000 obr/min. Forumowicze sugerują użycie gotowych modułów, takich jak elektroniczny obrotomierz lub generator PWM, które mogą zliczać impulsy i wyświetlać częstotliwość. Wskazano również na możliwość kalibracji potencjometru za pomocą multimetru. Użytkownik poszukuje prostych rozwiązań oraz pomocy w podłączeniu i konfiguracji wybranego modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA