logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini Cooper 2007 N12, wypadanie zapłonu, problem z vanos?

czaderx 12 Lip 2023 23:20 1644 4
REKLAMA
  • #1 20652266
    czaderx
    Poziom 14  
    Ocena: 193
    Witam, mam dziwny problem z Mini one 2007 benzyna. Notorycznie pojawia się błąd wypadania zapłonu na cylindrze 4. Sprawdzone ciśnienie 12 barów na każdym cylindrze, wymienione świece, wymienione cewki, sprawdzone okablowanie, sprawdzone wtryskiwacze. Dzieje się tak od chwili odpalenia samochodu. Dziwnie trzęsie silnikiem, dodam iż jedzie normalnie, traci moc pod górę. Dzis postanowiłem pogrzebać i popadać. Pierwsze co mi przyszło do głowy to odłączenie Solenoid Vanosa ssącego i wydechowego. I traf w 10. Silnik normalnie pracuje brak błędów poza dołączonymi czujnikami nie ma wypadania zapłonie. Jedyna różnica ze strasznie klekocze. Czy według was może być rozciągnięty łańcuch czy może być tez przestawiony? Nie znam historii tego samochodu, nie wiem co było robione. Jak podłączę czujniki to wraca błąd wypadania zapłonu na cylindrze 4. Czy można tak jeździć z tymi dołączonymi solenoidami?
  • REKLAMA
  • #2 20652421
    Janomen
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Cześc. Jaki jest przebieg samochodu ? W jakim stanie jest katalizator? Czy po odpięciu katalizatora jest to samo ?
  • REKLAMA
  • #3 20652433
    czaderx
    Poziom 14  

Witaj. 204 tys. km. Katalizator? Nie mam pojęcia, wg mnie w dobrym stanie. Nie zaglądałem tam jeszcze. Zastanawiam się dziś nad ewentualną wymianą tych solenoidów na nowe, ale gdy są podłączone, nie sygnalizują błędu. Dziwi mnie fakt, że po odłączeniu zaledwie jednego silnika pracuje prawidłowo i nie ma zgłaszania o wypadaniu zapłonu.
  • REKLAMA
  • #4 20652460
    Janomen
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Mnie to też dziwim ale znajomy miał podobny temat w BMW zapchany katalizator uszkodził vanosy. Bierze olej ? I jeszcze jedna sugestia - czy nie bierze lewego powietrza np uszczelka na kolektorze ssącym, pęknięty kolektro ?
  • #5 20652483
    czaderx
    Poziom 14  
    Nie wiem. Kupiłem to auto 2 dni temu jako uszkodzone. Zmierzyłem ciśnienie na wszytskich cylindrach jest po 12bar przy podłączonych vanos solenoid. Jedzie normalnie pracuje względnie da się wyczuć wibracje na Bogu jałowym jednak kultura pracy jest Ok. Nic nie stuka nie puka tylko swieci się kontrolka silnika. Jedyny zapisany błąd to błąd cylindra nr4 wypadanie zapłonu. Świecą, cewka oraz wtryskiwacz sprawdzony/zamieniony jednak błąd pozostaje. Po odłączeniu Vanos solenoid wszytsko znika pracuje pięknie jedynie. Brak błędów wypadania zapłonu jednak pojawia się dźwięk klekota, stukania, ciężko to opisać ale nie jest to normalnie. Po ponownym podłączeniu vanos dźwięk ustępuje ale znów pojawia się wypadanie zapłonu na cylindrze 4.
REKLAMA