logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ferguson V32FHD273 - podmiana płyty głównej z innego modelu, adaptacja

Emzet24 13 Lip 2023 09:02 501 4
REKLAMA
  • #1 20652476
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam serdecznie.
    Zwracam się z prośbą o pomoc w podmianie płyty głównej w telewizorze Ferguson V32FHD273. Jest to konstrukcja na podzespołach Vestel która jest powtarzalna pod wieloma innymi markami. Problem jest taki, że w oryginalnej płycie zostały wyrwane gniazda HDMI razem z przelotkami wzmacniającymi i niektórymi padami. Chciałbym uniknąć lutowania tych gniazd, ponieważ wiem że nie uda mi się tego zrobić lepiej niż było fabrycznie, o ile w ogóle taka naprawa byłaby wykonalna.
    Model płyty głównej to 17MB82S. Na znanym portalu aukcyjnym bez problemu da się taką płytę znaleźć, z tym że ani jedna sztuka nie pochodzi od takiego samego modelu. Podejrzewam że jeśli już uda mi się znaleźć płytę identyczną, z takim samym gniazdem na matrycę (są trzy warianty), to potrzebne będą jeszcze jakieś działania mające na celu "sparowanie" płyty z telewizorem chociażby biorąc pod uwagę to, że płyta którą sobie upatrzyłem pochodzi od telewizora innej marki i to jeszcze 40-calowego.
    Płyta zawiera dwie kości pamięci SPI. W internecie znalazłem oferty sprzedaży par tych układów z wgranymi wsadami pod konkretne modele telewizorów. Zanim zamówię płytę chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy tylko przelutować te układy, czy jest potrzebne coś jeszcze, a może nie da się tego w taki sposób zaadaptować? Oczywiście zakładam, że rozkład i ilość elementów na obu płytach jest taki sam. Może ktoś już wykonywał podobny "przeszczep"?
    W załączniku przesyłam zdjęcie mojej, uszkodzonej płyty.
    Pozdrawiam!

Ferguson V32FHD273 - podmiana płyty głównej z innego modelu, adaptacja
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20652527
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 325
    Jeśli płyta oryginalna działa za wyjątkiem HDMI to ja bym zaryzykował i przelutował pamięci z oryginała do nowej płyty. Pamiętaj że decyzje musisz podjąć sam i nie mieć pretensji że coś nie wyszło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20653200
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 590
    If the LVDS and power supply coupling match. The matrix is ​​changed with a panel file
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20653651
    yokoono51
    Poziom 28  
    Ocena: 296
    I made over 100 adaptations with vestel boards. If you still buy the motherboard, you can buy a smart one with wifi. Pay attention to the lvds connector (it's full hd) and the power connector. If they are not compatible, they can be repaired from the software and/or the panel profile.
    Obviously if you want to try and have a little experience.
  • #5 20655551
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Telewizor udało się przywrócić do pełnej sprawności. Zamówiłem płytę o takim samym modelu, ale pochodzącą z telewizora 40-calowego marki Hyundai (nie znam dokładnego modelu). Przed uruchomieniem przelutowałem dwie pamięci 25Q ze starej płyty do nowej, po uruchomieniu okazało się że telewizor działa prawidłowo bez żadnych dodatkowych modyfikacji.
    Niestety nie zapisałem sobie jaka matryca siedziała w tym Fergusonie, ale mogę podzielić się wsadami oryginalnych kości które siedzą na płycie widocznej w pierwszym poście. Są sprawne, może w przyszłości komuś się przydadzą.
    Kolego @yokoono51 wymiana płyty na taką smart w tym wypadku nie miałaby zastosowania, ponieważ telewizor jest używany tylko do grania na konsoli i właścicielowi zależało tylko na jego przywróceniu do sprawności. Ale na przyszłość dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość.
    Dziękuję za pomoc i za zaangażowanie. Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • 25q64-1.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 25q16-1.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA