logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ustawienia głośności amplitunera stereo Yamaha R-S300 - niska głośność przy -30 db

romeok01 13 Lip 2023 21:32 966 2
REKLAMA
  • #1 20653387
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Kupiłem używany amplituner stereo Yamaha R-S300, jest to mój pierwszy wzmacniacz tej marki i gra na normalnym poziomie, do codziennego słuchania dopiero po regulacji głośności do około -30 db, regulacja głośności zaczyna się od -90 db, słychać coś ale bardzo cicho od -70 db, głośność maksymalna to +16 db.

Moim zdaniem to od początkowego kręcenia potencjometrem powinno już być coś słychać.

Sprawdzałem wyjścia A i B i ustawione są przełącznikiem na 8 ohm.
    Kolumny to STX F-110 v2 o mocy 70W, amplituner ma moc 50W przy 8 ohmach.

Sprawdzałem też inne kolumny i jest tak samo, nie wiem może Yamaha tak po prostu ma?

Robiłem tez reset do ustawień fabrycznych.

Czytałem instrukcję obsługi po angielsku, ale nie znalazłem dodatkowych ustawień, czekam jeszcze na pilota, bo na panelu nie ma przycisku OPTION, a coś tam piszą na ten temat w instrukcji obsługi na stronie 30, instrukcja do pobrania niżej.
    Załączniki:
    • Instrukcja angielski.pdf (2.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20654147
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Dałem odpowiedź... nie ma... drugi raz ten sam temat?
    W innym modelu, wyższej klasy, było podobne wrażenie jak Ty masz.

Lecz to mozna poniekąd skorygować:
    w pilocie "Option" masz dostęp do zaawansowanych ustawień i można ustawić wstępną głośność źródeł, tak jak wskazałeś stronę w instrukcji.

Nie wiem czy do tych parametrów można dostać bez pilota. Nie znalazłem kombinacji klawiszy na ampli.
REKLAMA