logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V440 RDS-b. niski sygnał na wyjściu subwooferowym

loRet81 13 Gru 2004 19:30 4115 9
REKLAMA
  • #1 1057625
    loRet81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,
    Według specyfikacji technicznej na wyjściu subwooferowym amplitunera Yamaha RX 440 max sygnał powinien wynosić 4V/1,2 kom. Niestety jest dużo mniej. Sygnał z tego wyjścia wynosi zaledwie kilka mV ( przy ustawieniu potencjometru na - 50dB, sygnał wynosi ok 5 mV. To trochę za mało aby wysterować wzmacniacz subwoofera. W ustawieniach wszystko zrobiłem jak należy, czyli ustawiłem na BOTH lub SWFR, LFE ustawiłem na max sygnał, czyli na 0 dB ( zakres od -20dB do 0 dB). Głosniki przednie R i L ustawiałem jako SML i nic. Amlituner jest na pewno sprawny, wszystko wydaje się w porządku, poza tym niskim sygnałem. Zrobiłem już przedwzmacniacz na OPA 134, ale musiałem dać duże wzmocnienie i słychać lekki szum w głośniku. Jak nic nie poradzę to tak zostanie ale może jest jakieś inne rozwiązanie. Nie mam schematu do tego amplitunerka a myślę, że on by wiele wyjaśnił.
    Może ktoś spotkał się z takim problemem?
    Pozdrawiam
    loRet81
  • REKLAMA
  • #2 1061253
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    wiesz wydaje mi sie ze te 4v na wyjsciu to wartosci maksymalne odkrec potencjometr do konca i zobacz jaki sygnał pojdzie na wyjscie mam rxv350 i spoko steruje subem
  • REKLAMA
  • #3 1061397
    loRet81
    Poziom 14  
    Nic to nie da, że odkręcę na maxa potencjometr głośności. Problem jest,że trzeba dopasować głośność subwoofera z pozostałymi głośnikami. Odkręcając potencjometr zwiększmam głośność we wszystkich głośnikach. Moje boczne głośniki to Altusy 110 i mają dość dużą efektywność i nie trzeba zbyt dużo mocy aby je wysterować. Ten sygnał z wyjścia subwooferowego amplitunera musi być ograniczony lub zablokowany. Gdybym miał schemat to wszystko by się wyjaśniło. Na innym forum otrzymałem odpowiedź - to nie działa. Nie wiem czy to wyjście jest tylką atrapą czy co. Dziwne, że w takim sprzęcie nie byłoby wyjścia na suba. W dalszym ciągu czekam na pomoc, zwłaszcza właścicieli Yamahy.
    Pozdrawiam
    loRet81
  • #4 1062296
    levy_21
    Poziom 17  
    witam przy ustawieniu glosnosci na -32dB pojawiaja mi sie na wyjsciu napiecia rzedu16mV a gdy odkrece potencjometr do konca to dopiero dostaje na wyjsciu 4V napiecia zmiennego oczywiscie ustawiona opcja 1d BASS****BOTH bo wtedy bas idzie na frontowe glosniki i na subwoofer jest jeszcze opcja w BASIC MANU która pozwala ustawic stosunek glosnikow do siebie SP LEVEL pozdrawiam u mnie YAMAHA rx-v350 troche nizszy model gra z altonami 80 ale tak jakby za malo basu szlo na kolumnny nie ma funkcji loudness i b mnie to drazni w tym sprzecie
  • #5 1062336
    loRet81
    Poziom 14  
    Jaki masz wzmacniacz w swoim subwooferze, że tak niski sygnał potrafi go wysterować? Ja swój subwoofer sam robiłem a napędza wzmacniacz na tranzystorach o mocy ok 160W/8Ω RMS. Muzyki słuczam przy głośności na ok -50 dB (stereo) a filmy ( dolby digital) na -40 dB. Te ustawienia u mnie są takie same a głośność subwoofera ustawiłem na maxa, wcześniej przy standardowych ustawieniach była cisza.
    loRet81
  • REKLAMA
  • #6 1062354
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Trudno Ci jest pomóc, bo strasznie mońcisz tą wodę i nic z tego nie wiadomo, nie pisz o decybelach, bo decybele to natężenie dźwięku i one tu są potrzebne, jak psu na budę. Z tunera po odkręceniu się ma maksa, wychodzi 16mV, jeżeli tak, to teraz potrzebujesz wzmacniacz, o czułości wejściowej 16mV i o mocy, jakiej potrzebujesz, z tego, co piszesz o wzmocnieniu suba, to jego wzmocnienie, jest 250 razy, więc, jest sprawny, tylko za mało czuły, sprawdź, jakie trzeba podać napięcie sygnału do wysterowania pełnej mocy tego suba i od razu będzie wiadomo, co trzeba będzie z tym zrobić.
    Pozdrawiam
  • #7 1063001
    jacki99
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja mam podobnie w yamaha dsp-a595, a 4V osiągam na wyjściu przy wyłączonych wszystkich kolumnach (bo ogłuchbym) i gałka wzmocnienia na full.
  • #8 1063043
    loRet81
    Poziom 14  
    janek11389 > Nie piszę o głośności w decybelach jak myślisz tylko o skali na potencjometrze głośności. Ci co mają Yamahę wiedzą o co mi chodzi ( patrz post levy_21). Krótko mówiąc głośność jest wyskalowana od minus -100 dB do 0dB. Ta skala nie ma nic wspólnego z rzeczywistą głośnoscią wyskalowaną w dB bo max głośność jest przy 0 dB. Nie zależy mi też o dostosowaniu wzmacniacza do czułości 16 mV. Chodzi mi o to jak z wyjścia subwooferowego amplitunera Yamaha uzyskać większy sygnał rzędu 100 mV do 500mV. Mój subwoofer ma 3 wejścia LFE, HFE i dodatkowo wejście przeznaczone specjalnie do podłączenia sygnału z amlitunera, który posiada wyjście subwooferowe z filterem dolnoprzepustowym. Sygnał kierowany na to wejście omija filtr dolnoprzepustowy mojego suba.
    Nie sądzę aby własciciele amplitunerów Yamaha musieli przerabiać swoje subwoofery (czułość wzmacniacza) aby korzystać z tego wyjścia. Musi być jakieś prostrze rozwiązanie. Widać, że te amlitunery nie są zbyt popularne wśród użytkownikow forum.
    Pozdrawiam serdecznie
    loRet81
  • #9 1063681
    levy_21
    Poziom 17  
    powiem tak u mnie za wzmak do suba robi moj kenwood ka33 i po 1 potencjometr mam odkrecony sporo za polowe aby wprowadzał zauwazalne ziany w dzwieku a po 2 lekki szum slychac na basie ale chyba tai urok

Dodano po 19 [minuty]:

a ja mam jesszcze jedno pytanie czy jest w tych amplitunerach funkcja loudness bo denerwuje mnie mala ilosc basu na kolumnach przednich
  • REKLAMA
  • #10 1063974
    loRet81
    Poziom 14  
    Funkcji loudness nie ma Yamaha 440 ale basu jest sporo, porównując z innymi wzmacniaczami, chociaż nie powiem że wystarczająco. Dlatego zdecydowałem się na zrobienie subwoofera na głośniku Perlessa 263.
    Wygląda na to, że taki urok tych amlitunerów i trzeba będzie wstawić przedwzmacniacz.
    Pozdrawiam
    loRet81

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego poziomu sygnału na wyjściu subwooferowym amplitunera Yamaha RX-V440, który według specyfikacji powinien osiągać do 4V, a w praktyce wynosi zaledwie kilka mV przy ustawieniu potencjometru na około -50 dB. Użytkownik ustawił poprawnie opcje dźwięku (BOTH lub SWFR, LFE na 0 dB) oraz konfigurację głośników, jednak sygnał pozostaje zbyt niski, co utrudnia wysterowanie wzmacniacza subwoofera. Próba zastosowania przedwzmacniacza na OPA134 wymagała dużego wzmocnienia, co wprowadziło szumy. Inni użytkownicy potwierdzają, że maksymalny sygnał 4V pojawia się tylko przy maksymalnym ustawieniu głośności i wyłączonych kolumnach, co jest niepraktyczne. Dyskusja wskazuje, że wyjście subwooferowe w tych modelach może być celowo ograniczone lub wymagać dodatkowego stopnia wzmocnienia. Brak schematu utrudnia diagnozę. Wzmiankowano, że amplitunery Yamaha RX-V350 i DSP-A595 mają podobne zachowanie. Użytkownicy sugerują konieczność stosowania zewnętrznego wzmacniacza o odpowiedniej czułości i mocy, a także wskazują na brak funkcji loudness w modelu RX-V440, co wpływa na odczucie basu. Ostatecznie rozwiązaniem może być zastosowanie przedwzmacniacza lub dostosowanie wzmacniacza subwoofera do niskiego poziomu sygnału z wyjścia amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA