logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik drivera mosfet FD2203S dla kosiarki akumulatorowej Einhell GE-CM 43 Li M

mandraker81 14 Lip 2023 17:07 1425 15
  • #1 20654265
    mandraker81
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szukam zamiennika drivera mosfet, niestety note katalogową znalazłem tylko na Chińskiej stronie i tylko w języku Chińskim.
    FORTIOR
    FD2203S
    HI8010
    Driver sterownika kosiarki akumulatorowej 36v
    Karta katalogowa
    https://www.lcsc.com/mobile/product-detail/MOS-Drivers_FD2203_C97684.html
    Jest to popularna kosiarka einhell GE-CM 43 Li M
    Niestety nie potrafię sam dobrać zamiennika.
    Wymieniłem już mosfety, ale silnik zatrzymuje się jak sterownik zwiększa moc pod obciążeniem.
  • Pomocny post
    #2 20654320
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    FD2203S Half-bridge Gate Driver 250V N-type power MOSFET
    Załączniki:
    • 1597744452719.pdf (580.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20654343
    mandraker81
    Poziom 10  
    Dziękuję, ja nie widziałem tam po angielsku.
    A znalazł by się jakiś zamiennik? Ten jest tylko na ali z Chin. Pewnie go zamówie ale wolałbym mieć coś lokalnie.
  • Pomocny post
    #4 20654412
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Zobacz IR2103S
    Załączniki:
    • Infineon-IR2103-DataSheet-v01_00-EN.pdf (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20654527
    mandraker81
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy to dobrze rozumiem, ale nie zgadza mi się "timing diagram", a to chyba jest kluczowe. Nie ma tu czujników Halla, i może to mieć wpływ na prędkość obrotową. Chyba jednak zamówię te z ALI i na spokojnie poszukam czegoś lokalnie, bo wydaje mi się, że nie tylko mi to pomoże. Sporo takich kosiarek jest sprowadzanych z Niemiec właśnie z uszkodzoną elektroniką.
  • #6 20685683
    ddicky
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    mandraker81 napisał:
    Szukam zamiennika drivera mosfet, niestety note katalogową znalazłem tylko na Chińskiej stronie i tylko w języku Chińskim.
    FORTIOR
    FD2203S
    HI8010
    Driver sterownika kosiarki akumulatorowej 36v
    Karta katalogowa
    https://www.lcsc.com/mobile/product-detail/MOS-Drivers_FD2203_C97684.html
    Jest to popularna kosiarka einhell GE-CM 43 Li M
    Niestety nie potrafię sam dobrać zamiennika.
    Wymieniłem już mosfety, ale silnik zatrzymuje się jak sterownik zwiększa moc pod obciążeniem.

Podpinam się pod temat. Mam identyczny objaw w kosiarce akumulatorowej Einhell GE-CM 43Li M.
    Początkowo kosiarka nie działała wogóle. Wymeniłem MOSFety i teraz startuje ale po chwili zwiększa moc i w końcu ztrzymuje się. Mam podejrzenia co do FD2203S, który zamówiłem w CHRL i czekam. Czy to rozwiąże problem, tego nie wiem.
    "mandraker" czy Tobie udało się rozwiązać podobny problem? Czy wymiana tego chipa pomogła? Proszę podziel się informacjami. Kosiarka fajna, ale rozwiązanie sterownika marne. Zbyt awaryjne.
  • #7 20685709
    mandraker81
    Poziom 10  
    Drivery już mam ale niestety nie mam kiedy ich przelutować. Kłopotliwe lutowanie na które muszę poświęcić trochę czasu. Dziwi mnie rozwiązanie że trzy drivery sterują sześcioma mosfetami. Wymieniłem też regulator napięcia LM317T żeby mieć pewność że nic nie powoduje zwarcia po przejściu na wyższe napięcie przy dużym obciążeniu.
    Jak tylko uda mi się podjechać do kolegi który ma hot air to zrobię testy i dam znać czy się udało.
  • #8 20686773
    ddicky
    Poziom 12  
    Dziękuję za informacje i czekam na Twoją po wymiania driverów. Nie wymieniałem LM317T bo napięcie jest OK choć tą informacją dałeś mi dużo do myślenia.
    Z niecierpliwością czekam na wynik po wymiane chpów FD2203S.
    A może wiesz czym różnią się FD2103S od FD2203S? Czy w tym przypadku można je stosować zamiennie?
  • #9 20692747
    ddicky
    Poziom 12  
    mandraker81 napisał:
    Drivery już mam ale niestety nie mam kiedy ich przelutować. Kłopotliwe lutowanie na które muszę poświęcić trochę czasu. Dziwi mnie rozwiązanie że trzy drivery sterują sześcioma mosfetami. Wymieniłem też regulator napięcia LM317T żeby mieć pewność że nic nie powoduje zwarcia po przejściu na wyższe napięcie przy dużym obciążeniu.
    Jak tylko uda mi się podjechać do kolegi który ma hot air to zrobię testy i dam znać czy się udało.

Czy już wymieniłeś drivery? Miałeś napisać czy wymiana pomogła. Moje drivery są już w drodze i stąd moje zniecierpliwienie. Myślę ze za jakieś dwa tygodnie będę już je miał. Proszę podziel się efektami pracy bo kosiarka fajna ale rozwiązane elektroniki fatalne i bardzo awaryjne.
  • #10 20694988
    mandraker81
    Poziom 10  
    Dzisiaj wlutowałem drivery i jak sie uda to jutro albo w czwartek testy. Trzymaj kciuki. Zbliżenie na fragment płytki drukowanej z tranzystorami mocy, kondensatorem i przewodami.
  • #11 20701856
    ddicky
    Poziom 12  

mandraker81 napisał:
    Dzisiaj wlutowałem drivery i jak się uda, to jutro albo w czwartek testy. Trzymaj kciuki. Zbliżenie na fragment płytki drukowanej z tranzystorami mocy, kondensatorem i przewodami.

I jaki wynik testów? Coś czuję, że nie masz czym się pochwalić. W dalszym ciągu czekam na wynik, bo moje drivery jeszcze w drodze.
  • #12 20703177
    mandraker81
    Poziom 10  

Wstępne testy przeprowadzone. 15 minut na wysokiej trawie i idzie jak wściekła. Ani razu się nie zatrzymała i mam wrażenie, że szybciej startuje. Silnik był zimny, a wcześniej szybko się nagrzewał. Dzisiaj lakieruję elektronikę, żeby zabezpieczyć przed wilgocią, a w piątek koszę cały ogród o powierzchni 200 metrów kwadratowych trawy sportowej. To będzie ostateczny test.
  • #13 20703421
    ddicky
    Poziom 12  
    Dziękuję za informacje. Wnika z tego ze pomogła wymiana układów FD2203S. Rozumiem ze wymieniłeś wszystkie trzy. Czy dobrze myślę? Układ LM317 chyba nie był wymieniany. Moje scalaki ciągle w drodze. Gdy tylko otrzymam, to po wymianie podzielę się wynikami moich prac. Mam nadzieję ze to pomoże.
    Proszę pochwal się też ostatecznym testem.
  • #14 20703443
    mandraker81
    Poziom 10  
    Wymieniłem wszystkie trzy FD2203S. Układ LM317 wymieniłem wcześniej, więc już go nie ruszałem.
  • #15 20708081
    mandraker81
    Poziom 10  
    Test zakończony pozytywnie. Skosiłem 200 metrów kwadratowych działki na dwóch akumulatorach o pojemności 4 Ah, używając tępego noża i wkładki do mulczowania. Trawa miała około 15 cm, wiem, że to za wysoko do mulczowania, ale dla testów chciałem ją trochę obciążyć.
    P.S. na początku miałem też spalone trzy tranzystory MOSFET, ale wymieniłem wszystkie, żeby były takie same. Po wymianie tranzystorów ruszyła, ale zatrzymywała się przy większym obciążeniu. Ostatecznie pomogła wymiana układów FD2203S.
  • #16 20710883
    ddicky
    Poziom 12  
    mandraker81 napisał:
    P.S. na początku miałem też spalone trzy tranzystory MOSFET, ale wymieniłem wszystkie, żeby były takie same. Po wymianie tranzystorów ruszyła, ale zatrzymywała się przy większym obciążeniu. Ostatecznie pomogła wymiana układów FD2203S.

Dziękuję za informacje. Ciągle czekam na przesyłkę, która jest w drodze. Czy mógłbyś podać typ tranzystorów MOSFet jaki użyłeś? U mnie padł tylko jeden. Wlutowałemzamiennik z kanałem N i na 250V. Może lepiej wymienić wszystkie 6szt. W końcu nie jest to duży koszt.
    Oczywście podzielę się swoimi doświadczeniami po wymianie scalaków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał zamiennika dla drivera mosfet FD2203S w kosiarkach akumulatorowych Einhell GE-CM 43 Li M, ponieważ oryginalny element był dostępny tylko w Chinach. W dyskusji zaproponowano kilka alternatyw, w tym IR2103S. Po wymianie mosfetów, użytkownik zauważył problemy z zatrzymywaniem się silnika pod obciążeniem. W końcu wymiana wszystkich trzech driverów FD2203S przyniosła pozytywne rezultaty, a kosiarka działała poprawnie nawet przy dużym obciążeniu. Użytkownicy wymieniali również inne komponenty, takie jak regulator napięcia LM317T, co mogło wpływać na działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA