logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony Bravia zawiesza się na aktualizacji android TV - > rozwiązanie które mi pomogło

plutoxl 17 Lip 2023 22:55 3549 6
REKLAMA
  • 1. Pobrać najnowszą aktualizację ze strony SONY
    2. Rozpakować do katalogu głównego pendriva USB (najlepiej sformatowanego FAT32 ponoć NTFS też działa)
    3. WAŻNE zmienić nazwę pliku na upgrade_loader.pkg
    4. Telewizor na minimum 2 minuty odłączyć od zasilania
    5. Włożyć pendriva do USB1
    6. Włączyć zasilanie, nic nie włączać. W ciągu 2-3 min na ekranie powinna pojawić się ikona zabraniająca odłączania zasilania oznacza to, że telewizor ładuje firmware
    7. Po zakończeniu instalacji pojawi się komunikat, taki jak przy inicjalizacji nowego telewizora, pendriva należy wtedy wyciągnąć.

Samo ładowanie firmwareu może potrwać od 1 godziny do nawet 8 godzin. Zaleca się aby po odpaleniu telewizora przeprowadzić przywrócenie stanu fabrycznego z menu android.

Ja u siebie robiłem to na TV SONY BRAVIA KD-55X8507C - kluczowa okazała się zmiana nazwy pliku na upgrade_loader.pkg - wyczytałem to na jakimś zagranicznym forum.
    O autorze
    plutoxl
    Poziom 9  
    plutoxl napisał 7 postów o ocenie 3. Mieszka w mieście Kórnik. Jest z nami od 2013 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20659095
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    W życiu nie czytałem takich bredni.
  • REKLAMA
  • #3 20659267
    plutoxl
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    GanCegall napisał:
    W życiu nie czytałem takich bredni.

Dziękuję za bardzo "wartościową" wypowiedź. W moim przypadku udało się w ten sposób uratować telewizor, który "utknął" na aktualizacji android TV. Wymuszenie przywrócenia ustawień fabrycznych z użyciem klawiszy na telewizorze również nie pomagało.

Skoro mi pomogło, to może komuś też może się przydać. Na wszelki wypadek podaję link do oryginalnego wpisu opisującego całą sytuację na wspomnianym w poście forum https://www.reddit.com/r/Troubleshooting/comments/ejhrnb/sony_bravia_tv_stuck_on_boot_up_screen_anyone/
  • REKLAMA
  • #4 20661774
    MateuszRTV
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Z pewnością aktualizacja wyzerowała lifetime pamięci emmc ;) rozwiązanie chwilowe
  • REKLAMA
  • #5 20661942
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84

MateuszRTV napisał:
    Z pewnością aktualizacja wyzerowała lifetime pamięci eMMC ;) rozwiązanie chwilowe

Nie wyzerowała lifetime, aktualizacja nadpisała uszkodzone dane, ale nawet bardziej wyeksploatowała pamięć. Ujawniło się więcej uszkodzonych sektorów przy zapisie, przerobiłem to. Jeżeli to programowanie trwało więcej niż kilkanaście minut, to pamięć jest skończona. Im dłużej męczymy programowaniem z USB, tym trudniej odzyskać klucze do Netflixa, a później sporo zabawy, żeby to uruchomić, choć jest to możliwe nawet z całkowicie uszkodzonym eMMC lub bez eMMC.
    W tym modelu tylko wymiana eMMC na nową i podziała trochę.
    Niech kolega podzieli się informacją, jak długo podziała po programowaniu.
  • #6 20710291
    plutoxl
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Adam4321 napisał:
    Niech kolega podzieli się informacją, jak długo podziała po programowaniu.
    Póki co wciąż działa bez żadnych problemów.
  • #7 21206566
    1Victor
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    U mnie TV KD-55X8507C wyłączał się po białym led. Po podpięciu aktualizacji według instrukcji coś zaczęło się aktualizować, ale wczoraj efektem było zapętlenie z napisem Sony. Coś się zmieniło, ale nie mam dostępu do aktualnej wersji oprogramowania Sony. Może ktoś dysponuje linkiem do ostatniej wersji FW dla tego telewizora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy telewizorów Sony Bravia, w tym modelu KD-55X8507C, zgłaszają problemy z zawieszaniem się na aktualizacji Android TV. Jednym z proponowanych rozwiązań jest pobranie najnowszej aktualizacji z oficjalnej strony Sony, rozpakowanie jej na pendrive USB sformatowanym w FAT32 (lub NTFS), a następnie zmiana nazwy pliku na "upgrade_loader.pkg". Po odłączeniu telewizora od zasilania na co najmniej 2 minuty, należy włożyć pendrive do portu USB1 i włączyć zasilanie. Proces aktualizacji może trwać od 1 do 8 godzin. Użytkownicy zauważają, że aktualizacja może ujawniać uszkodzone sektory pamięci eMMC, co może prowadzić do dalszych problemów. W przypadku problemów z dostępem do aktualizacji, niektórzy użytkownicy poszukują linków do najnowszego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA