logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig CUC 1826 - obraz rozszerzony, tranzystor 2SC4288 pada, podejrzenie trafopowielacza

miras65 25 Lis 2005 21:53 1737 10
REKLAMA
  • #1 2026479
    miras65
    Poziom 11  
    Witam .Trafił do mnie Grundig CUC 1826 z następującym objawem,obraz był rozszeżony w poziomie i zawinięty z lewej strony.Po oględzinach płyty głównej stwierdziłem wygrzane końcówki kondensatorów C53071 13nF/2Kv oraz C53012 142pF/2Kv.Laminat bułlekko zwęglony więc wyczyściłem te miejsca i wlutowałem nowe kondki.Posprawdzałem pozostałe kondziole i dławiki i urochomiłem tv. Poziom wystartował ale raster miał zmiejszone wymiary w poziomie i pionie.Zdążyłem tylko zmierzyć napięcie zasilające poziom 152 v i padł tranzystor 2SC4288.Po wymianie tranzystora ( orginalny ) ,tv próbuje zastartować na sekundę wchodzi WN i wyłącza się do stanu czuwania.Pozostałe elementy w poziomie posprawdzałem są ok. podejżewam trafopowielacz ale niemam pewności, czy może ktoś miał podobne uszkodzenie albo może coś podpowiedzieć? Dziękuję Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2026625
    mms38
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Sprawdziłeś przetwornicę na zarówce czy działa prawidłowo? jezeli tak to moze być trafopowielacz .
  • REKLAMA
  • #3 2026634
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Bądź spokojny ...napewno nie trafo ..sprawdzaj kondensatory zobacz takiego chyba 0.36 przy cewkach ..i dławik w korekcji 16mH i same cewki tzn..luty ...ja to miałem w dużym Grundigu ale uleciało mi z głowy ...w każdym razie napewno nie trafo.. Pozdrawiam Piko.
  • #4 2026681
    miras65
    Poziom 11  
    Przetwornicę sprawdzałem i jest ok.Jeżeli chodzi o pozostałe elementy sprawdzę jeszcze raz może coś przeoczyłem.Sprawdzę jutro i odpowiem.Dziękuję pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2026808
    rtv6
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam

Jeżeli raster zaświecił o zmniejszonych wymiarach to oznaczało by
    za duże wysokie (nie podoba mi się ten nowy 13nF).
    Sprawdz dokładnie prawą stronę płyty -sporo zimnych.

Pozdrawiam
  • #6 2032601
    miras65
    Poziom 11  
    Posprawdzałem wszystkie elementy i okazało się że cewka L53021 chyba jest uszkodzona. Z pomiaru wynika że ma 3 uH , a ze schematu wynika że powinna mieć 122 chyba uH ,bo nie ma podanej jednostki.Jest to cewka w szereg łączona z cewkami odchylania. Przeglądnąłem płytę , ale wszyskie zimne luty usunąłem już za pierwszym razem.
  • #7 2072576
    miras65
    Poziom 11  
    witam. Powróciłem do tematu podmiana cewki nie rozwiązala problemu.Sprawdziłem jeszcze raz przetwornice. Zdemontowalem transoptor OK60046 bo blokował przetwornicę i obcążyłem żarówką wszyskie napięcia są w porządku .Uruchomiłem poziom bez transoptora na chwilę weszło WN i tranzystor kluczujący padł.Coraz bardziej wygląda mi to na trafopowielacz.
  • #8 2072787
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam.
    podstaw inne cewki na kineskopie.to zawiniecie nie podoba mi sie
  • REKLAMA
  • #9 2073328
    mms38
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Spróbuj tak jak radzi Bonzo , tylko dla sprawdzenia weż jakiekolwiek cewki z kineskopu o podobnych wymiarach podłacz ich w powietrzu bez zakładania na kineskop ( piszesz że startuje tylko na chwilę)
    Jeżeli to cewki to wystartuje prawidłowo a jeśli nie to pozostaje Ci trafopowielacz.
    Pozdrawiam
  • #10 2073356
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    cewki od takiego samego modelu kineskopu 100hz.jak nie masz to na PW podesle.to zawiniecie z jednej strony mialem cos takiego.
  • #11 2098722
    miras65
    Poziom 11  
    Witam zrobiłem jaj radził bonzo , podłożyłem cewki z podobnego baniaka ale niestety dalej ten sam efekt.Zaryzykowałem i wymieniłem trafopowielacz na szczęście trafione posunięcie.Tv zaczął chodzić .Testowałem go kilka dni , działa bez zarzutu.W związku z tym temat można uważać za zamknięty.
    Dziękuję kolegom za pomoc.
    Zyczę wesołych świąt i wszystkiego dobrego. miras65 :D

Podsumowanie tematu

✨ W Grundig CUC 1826 wystąpił problem z obrazem rozszerzonym i zawiniętym z lewej strony. Po wymianie przepalonych kondensatorów C53071 (13nF/2kV) i C53012 (142pF/2kV) oraz sprawdzeniu przetwornicy, obraz pojawił się, lecz z mniejszym rastrem. Tranzystor 2SC4288 uległ uszkodzeniu i po jego wymianie telewizor uruchamiał się tylko na chwilę, po czym przechodził w stan czuwania. Sprawdzono cewki i dławiki, w tym cewkę L53021, która miała znacznie niższą indukcyjność niż w schemacie. Usunięto zimne luty, zdemontowano transoptor OK60046, który blokował przetwornicę, lecz problem z tranzystorem kluczującym pozostał. Próby podmiany cewek kineskopu nie przyniosły efektu. Ostatecznie wymiana trafopowielacza rozwiązała problem – telewizor działał poprawnie przez kilka dni testów. Dyskusja potwierdziła, że uszkodzenie trafopowielacza było przyczyną awarii, a inne elementy, takie jak kondensatory, cewki i przetwornica, były sprawne lub wymienione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA