Witam. Ostatnio na Grupon pojawiły się tanie oferty zakupy pakietów biurowych office i Windows 10 oraz Windows 11. Czy to oprogramowanie jest legalne? Cena po dużej zniżce Windows 10 wynosi 44 zł, więc wygląda to trochę podejrzanie.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjackpol191 napisał:Czy to oprogramowanie jest legalne?
Cytat:Na czym polegają relacje prawne: każdy Artykuł kupiony za pośrednictwem Witryny jest przedmiotem warunków określonych przez danego Sprzedawcę. Ponieważ Groupon International rzadko występuje w roli Sprzedawcy, oznacza to, że Państwa umowa sprzedażowa prawdopodobnie będzie zawarta z innym podmiotem prawnym
Matuzalem napisał:Oprogramowanie zapewne jest legalne (bo jako źródło zostaną wskazane serwery Microsoftu), ale z licencją jest gorzej. W większości wypadków klucze pochodzą z licencji zbiorczych i albo od razu będzie kłopot z aktywacją (kwestie piractwa jako takiego pomijam), albo pojawi się on przy jakiejś okazji (reinstalacja, zmiana sprzętu czy - czasem - aktualizacja BIOS-u itp.). To czy nastąpi to jutro, za miesiąc czy rok to już kwestia "szczęścia".
Pańska decyzja, Pański wybór, Pańskie ryzyko.
miszcz310 napisał:To się może zdarzyć nawet jak kupisz od Microsoftu. Jak przeczytasz warunki licencji to tam jest napisane, że jak robisz duże zmiany w sprzęcie to najpierw wycofaj daną licencję na swoje konto microsoft. A potem ją przywołaj z powrotem po zmianach bo istnieje szansa, że całkowicie stracisz licencję.
miszcz310 napisał:Kto to sprzedaje?
Matuzalem napisał:Prosiłbym, by zechciał Pan zacytować ten fragment "Postanowień licencyjnych" Windows 10/11, w którym mowa jest o "dużych zmianach". To bowiem co Pan opisuje ("najpierw wycofaj daną licencję..."), to jest rozwiązanie związane z taką sytuacją i to przedstawione "po łebkach", a nie sprawa związana z "połapaniem się" serwerów, że typ licencji i typ użytkownika, to pewne uproszczenie, nie są z sobą zgodne.
Matuzalem napisał:To wiedza mogąca dać wskazówkę, ale w żaden sposób nie rozstrzygająca o legalności licencji, którą chcę kupić (i użyć).
jackpol191 napisał:Taką dostałem odpowiedź od Grupon, więc mam się nie martwić?
Zwierzak_PAH napisał:jackpol191 napisał:Taką dostałem odpowiedź od Grupon, więc mam się nie martwić?
No rozbawiło to mnie![]()
Dostałeś odpowiedź, że otrzymasz nie powtarzalny klucz.
Czyli co ?
Bo albo zadałeś złe pytanie/a albo dostałeś odpowiedź zbywającą w której omija się konkrety co kupujesz.