logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Legalność zakupu pakietów biurowych Office, Windows 10 i 11 na Grouponie

jackpol191 05 Sie 2023 15:08 7842 17
REKLAMA
  • #1 20682003
    jackpol191
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Ostatnio na Grupon pojawiły się tanie oferty zakupy pakietów biurowych office i Windows 10 oraz Windows 11. Czy to oprogramowanie jest legalne? Cena po dużej zniżce Windows 10 wynosi 44 zł, więc wygląda to trochę podejrzanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20682032
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Dlaczego kolega nie chce darmowego Libre Office?
  • REKLAMA
  • #3 20682119
    jackpol191
    Poziom 8  

Ok, może jest on dobry. Ale ja zapytałem się o Windows.
  • Pomocny post
    #5 20682221
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    jackpol191 napisał:
    Czy to oprogramowanie jest legalne?

Oprogramowanie zapewne jest legalne (bo jako źródło zostaną wskazane serwery Microsoftu), ale z licencją jest gorzej. W większości wypadków klucze pochodzą z licencji zbiorczych i albo od razu będzie kłopot z aktywacją (kwestie piractwa jako takiego pomijam), albo pojawi się on przy jakiejś okazji (reinstalacja, zmiana sprzętu czy - czasem - aktualizacja BIOS-u itp.). To czy nastąpi to jutro, za miesiąc czy rok to już kwestia "szczęścia".
    Pańska decyzja, Pański wybór, Pańskie ryzyko.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 20682402
    jackpol191
    Poziom 8  
    Ogólnie dziwna sprawa, wydaje się, że Grupon to poważna platforma zniżkowa, więc ciężko uwierzyć, że zajmują się prawie piractwem komputerowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20682485
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 258
    A to przeczytałeś?
    Malutki fragmencik:
    Cytat:
    Na czym polegają relacje prawne: każdy Artykuł kupiony za pośrednictwem Witryny jest przedmiotem warunków określonych przez danego Sprzedawcę. Ponieważ Groupon International rzadko występuje w roli Sprzedawcy, oznacza to, że Państwa umowa sprzedażowa prawdopodobnie będzie zawarta z innym podmiotem prawnym

No daje to dużo do myślenia. :)
  • #8 20682589
    jackpol191
    Poziom 8  
    Napisałem do Grupy, z zapytaniem o legalność tej oferty, ciekawe co odpowiedzą. 🙂
  • Pomocny post
    #9 20682676
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Domyślam się odpowiedzi. :)
    "Nasza firma nie jest sprzedawcą, wszelkie pytania i ewentualne roszczenia proszę kierować do sprzedawcy."

Nawet na tak dużej platformie jak Amazon był dym z setkami podróbek Win czy Office. A pudełka były tak samo ładne jak od M$.
  • Pomocny post
    #10 20683000
    miszcz310
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Matuzalem napisał:
    Oprogramowanie zapewne jest legalne (bo jako źródło zostaną wskazane serwery Microsoftu), ale z licencją jest gorzej. W większości wypadków klucze pochodzą z licencji zbiorczych i albo od razu będzie kłopot z aktywacją (kwestie piractwa jako takiego pomijam), albo pojawi się on przy jakiejś okazji (reinstalacja, zmiana sprzętu czy - czasem - aktualizacja BIOS-u itp.). To czy nastąpi to jutro, za miesiąc czy rok to już kwestia "szczęścia".
    Pańska decyzja, Pański wybór, Pańskie ryzyko.

To się może zdarzyć nawet jak kupisz od Microsoftu. Jak przeczytasz warunki licencji to tam jest napisane, że jak robisz duże zmiany w sprzęcie to najpierw wycofaj daną licencję na swoje konto Microsoft. A potem ją przywołaj z powrotem po zmianach, bo istnieje szansa, że całkowicie stracisz licencję.

Co do głównego tematu. Kto to sprzedaje?
  • Pomocny post
    #11 20683091
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    miszcz310 napisał:
    To się może zdarzyć nawet jak kupisz od Microsoftu. Jak przeczytasz warunki licencji to tam jest napisane, że jak robisz duże zmiany w sprzęcie to najpierw wycofaj daną licencję na swoje konto microsoft. A potem ją przywołaj z powrotem po zmianach bo istnieje szansa, że całkowicie stracisz licencję.

Prosiłbym, by zechciał Pan zacytować ten fragment "Postanowień licencyjnych" Windows 10/11, w którym mowa jest o "dużych zmianach". To bowiem co Pan opisuje ("najpierw wycofaj daną licencję..."), to jest rozwiązanie związane z taką sytuacją i to przedstawione "po łebkach", a nie sprawa związana z "połapaniem się" serwerów, że typ licencji i typ użytkownika, to pewne uproszczenie, nie są z sobą zgodne.

miszcz310 napisał:
    Kto to sprzedaje?

To wiedza mogąca dać wskazówkę, ale w żaden sposób nie rozstrzygająca o legalności licencji, którą chcę kupić (i użyć).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • Pomocny post
    #12 20683100
    miszcz310
    Poziom 25  
    Matuzalem napisał:
    Prosiłbym, by zechciał Pan zacytować ten fragment "Postanowień licencyjnych" Windows 10/11, w którym mowa jest o "dużych zmianach". To bowiem co Pan opisuje ("najpierw wycofaj daną licencję..."), to jest rozwiązanie związane z taką sytuacją i to przedstawione "po łebkach", a nie sprawa związana z "połapaniem się" serwerów, że typ licencji i typ użytkownika, to pewne uproszczenie, nie są z sobą zgodne.

Bez przesady teraz to mi się nie chce. Jak instalowałem win 11 to tam tak było napisane.

Matuzalem napisał:
    To wiedza mogąca dać wskazówkę, ale w żaden sposób nie rozstrzygająca o legalności licencji, którą chcę kupić (i użyć).

A widzisz. Jeżeli to jest oficjalny sklep to można sprawdzić na stronie microsoftu czy jest oficjalnym sprzedawcą licencii "refurbished". Jeżeli jest to jest wszystko legalnie. Jak nie ma to może będzie może nie będzie działać.
  • #13 20684268
    jackpol191
    Poziom 8  
    Raajkumar G (Groupon Customer Support - International)

6 sie 2023, 18:10 CEST

Dzień dobry, jacek!

Dziękujemy za skontaktowanie się z nami.

Każdy nabywca ma inny klucz do korzystania z oprogramowania.

Jeśli kupi Pan/Pani, otrzyma Pan/Pani inny klucz do korzystania z oprogramowania.

Jeśli jest coś jeszcze, w czym mogę Panu/Pani pomóc, proszę dać mi znać.

Z poważaniem

Raajkumar G
    Taką dostałem odpowiedź od Grupon, więc mam się nie martwić?
  • Pomocny post
    #14 20684294
    miszcz310
    Poziom 25  
    No proszę Cię. 'raajkumar G'? Czy czytałeś ostatnio może jak Indie zrobiły że scamowania ludzi produkt narodowy? Ja bym nie kupił. Już bardziej wierzę w gvgmall.
  • Pomocny post
    #15 20684391
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    jackpol191 napisał:

No rozbawiło to mnie :P

Dostałeś odpowiedź, że otrzymasz nie powtarzalny klucz.

Czyli co ?
    Bo albo zadałeś złe pytanie/a albo dostałeś odpowiedź zbywającą w której omija się konkrety co kupujesz.
  • Pomocny post
    #16 20684454
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6518
    Zwierzak_PAH napisał:
    jackpol191 napisał:

No rozbawiło to mnie :P

Dostałeś odpowiedź, że otrzymasz nie powtarzalny klucz.

Czyli co ?
    Bo albo zadałeś złe pytanie/a albo dostałeś odpowiedź zbywającą w której omija się konkrety co kupujesz.

Odpowiedź na pytanie które nie zostało zadane oraz pominięcie właściwego pytania to taki standard w korporacjach. Spotykałem się z tym wielokrotnie. Aby otrzymać odpowiedź na mój problem maile były bezskuteczne. Dopiero rozmowa z żywym konsultantem po oczywiście weryfikacji i powołaniu się na nr zgłoszenia mailowego i wielu dociekaniach otrzymywałem odpowiedź w miarę na swój problem. Po prostu stosują metodę kopiuj/wklej nie czytając ze zrozumieniem zapytania. Taki u nich zwyczaj. Aby szybciej. Liczy się ilość odpowiedzi a nie ich merytoryczność. Pytanie zadał zapewne właściwie tylko odpowiadający nie przeczytał go a o zrozumieniu nie wspominając.
  • #17 20684457
    jackpol191
    Poziom 8  
    Zapytałem wprost czy pakiet Windows jest legalny i czy klucze są niepowtarzalne. Prościej się nie da
  • #18 20820473
    jackpol191
    Poziom 8  

Zainstalowałem klucz Windows, działa on bez zarzutów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności zakupu pakietów biurowych Office oraz systemów Windows 10 i 11 na platformie Groupon, gdzie ceny są znacznie obniżone. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do legalności oprogramowania, wskazując, że klucze mogą pochodzić z licencji zbiorczych, co może prowadzić do problemów z aktywacją. Pojawiają się sugestie, aby zamiast tego rozważyć inne źródła, takie jak gkeys. Użytkownicy podkreślają, że Groupon nie jest bezpośrednim sprzedawcą, co może utrudniać dochodzenie roszczeń w przypadku problemów. Ostatecznie, jeden z uczestników potwierdził, że zainstalowany klucz Windows działa poprawnie, co sugeruje, że niektóre oferty mogą być legalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA