logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy J7 2017 Android 7.0 - dziwne? uszkodzenie wyświetlacza, kopia zapasowa

wicek 11 Sie 2023 00:34 735 11
REKLAMA
  • #1 20689501
    wicek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć, w moim smartfonie Samsung Galaxy J7 2017 z Androidem 7.0 wystąpiła trochę dziwna jak dla mnie usterka ekranu. Ekran nie był uderzony ani przyciśnięty a mimo to pojawił się na nim dziwny punkt z białą "pajęczynką" ale nie wygląda to na pęknięcie, raczej na uszkodzenie matrycy. Ekran w tym telefonie jest typu Amoled. Widać, że w tym miejscu przecinają się jakieś linie pikseli na matrycy, dodatkowo ekran szybko miga i 3/4 jego powierzchni w zasadzie jest nieczytelna w ogóle chociaż w tej części (dolnej) pomiędzy tymy błyskami da się dojrzeć, że powiela się górna część ekranu. Także generalnie obraz wyświetlany jest nieprawidłowo, jest jakieś zaburzenie elektryczne. Ekran dotykowy działa ale co ciekawe po odblokowaniu ekranu się przygasza tak jakby nie było podświetlenia, po wejściu 'na czuja' w aplikację również. Dopiero uruchomienie klawiszami funkcji zrzutu ekranu na moment podświetla ekran. Screeny robią się poprawnie, na podglądzie screenshotów na komputerze przez USB wszystko jest OK. Co się mogło uszkodzić? Matryca? Sama się zepsuła czy jest to jednak uszkodzenie mechaniczne? Może taśma pod wyświetlacza się wypięła albo uszkodziła?
    Drugie pytanie... zanim oddam telefon do serwisu. Jakim programem w takiej sytuacji najlepiej zrobić kopię zapasową? Albo jak zrobić ją np przez konto google w Android 7? Na czuja jestem w stanie z trudem (z pomocą robienia screenshotów i poglądu ich przez USB) coś niecoś sterować telefonem. Próbowałem przez aplikację Samsung Switch ale wymaga conajmniej 2,5 GB wolnego miejsca w pamięci telefonu, tyle to w życiu wolnego nie miałem i nie jestem w stanie tyle zwolnić :D Smartfon Samsung Galaxy J7 2017 z uszkodzonym wyświetlaczem, na którym widać zniekształcenia obrazu i jasny punkt. Fragment ekranu smartfona z widocznymi paskami i zniekształceniami obrazu, utrudniającymi odczytanie treści.

Dodano po 29 [minuty]:

Jeszcze jedno. Najlepiej by było żeby kopia zapasowa, którą chcę utworzyć była możliwa do odtworzenia w całości na smartfonie z innej marki (z Androidem) bo niewykluczone, że będę musiał po prostu zmienić telefon.
  • REKLAMA
  • #2 20689660
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    W Samsungach J730, J530 wyświetlacze miały skłonność do rozlewania się. Nie musiało być to uderzenie, że pęka szybka. To co masz na ekranie, kwalifikuje wyświetlacz do wymiany. Jeżeli zależy Ci na odzyskaniu danych, to kup najtańszy wyświetlacz - do celu odzyskania danych nie musi być to oryginalny Amoled. Jeżeli ma być zrobione dobrze, to niestety tylko Amoled, ale w jego cenie znajdziesz inny sprawny telefon. Jeżeli potrzebujesz zrzucać dane, to oprócz zdjęć i filmów dużo danych blokuje się w danych aplikacji, np w przeglądarce i innych usługach Google.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20689679
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Telefon podłącz pod komputer i programem Smart Switch zgraj dane.
  • Pomocny post
    #4 20689694
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    wicek napisał:
    Na czuja jestem w stanie z trudem (z pomocą robienia screenshotów i poglądu ich przez USB) coś niecoś sterować telefonem

https://github.com/Frontesque/scrcpy-plus
  • REKLAMA
  • #5 20689757
    wicek
    Poziom 11  
    Zwolniłem jednak trochę miejsca na smartfonie i Smart Switchem udało mi się zrobić kopię zapasową ale jest z tym jeden problem... Taką kopię można przywrócić z tego co wiem TYLKO na telefon Samsunga. Możecie polecić jakiś inny program do zrobienia kopii zapasowej tak aby dało się ją przywrócić na telefonie innej marki? Najlepiej jakby oprócz SMS, zdjęć, kontaktów dało się jeszcze zrobić i przywrócić kopię notatek z aplikacji "Notatnik" Samsunga i z aplikacji "Kalendarz" Samsunga. Tylko nie wiem czy to w ogóle by współpracowało z analogicznymi aplikacjami innego producenta. No i jeszcze jedno. Jak zrobić kopię zapasową na koncie Google w Android 7? (wiem, że mogłem to zrobić wcześniej no ale nie zrobiłem :/ ). Prawdopodobnie wymienię telefon na inny bo koszt nowego porządnego wyświetlacza w zasadzie przekracza już wartość telefonu.
  • Pomocny post
    #6 20689786
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ważne, zebys miał jakąś kopię. Pewni producenci telefonów mają swoje aplikacje, że skopiować zawartość starego telefonu na nowy, ale nie da się skopiować wszystkich aplikacji, zwłaszcza dedykowanych notatników itd.
  • REKLAMA
  • #7 20691034
    wicek
    Poziom 11  
    No i znalazłem przyczynę "dziwnego" uszkodzenia wyświetlacza od spodu. Wyświetlacz był już wymieniany w całości na nowy oryginał ale został tak wklejony, że z czasem zaczął się odklejać od obudowy. Do środka dostawał się kurz i jakieś drobinki piasku itp. W końcu jakaś drobinka wpadła pod ekran, pomiędzy niego a resztę korpusu, w ciasne miejsce no i widocznie musiałem docisnąć ostatnio ekran nawet nie za mocno ale po prostu drobinka wbiła się w wyświetlacz od spodu i uszkodziła matrycę wyświetlacza.
    Dwa rozkręcone elementy smartfona Samsung J7 2017 z widocznymi miejscami uszkodzenia zaznaczonymi na czerwono.

Cena nowego oryginalnego wyświetlacza (ok 380 zł) przekracza wartość telefonu, planuję kupić coś tańszego. Co myślicie o wyświetlaczu zamienniku OLED (czyli chyba odpowiednik Amoled'a)? Będzie to w ogóle działać i jakość obrazu będzie znośna? Chyba i tak lepsze to niż zamiennik typu TFT.
    Znalazłem taką ofertę (w opisie jest opisany jako oryginał ale w tej cenie to chyba "oryginalny chińczyk" ;) )
    https://www.techpolis.pl/wyswietlacz-lcd-do-samsung-j7-2017-j730f-oled-p-2816.html
  • Pomocny post
    #8 20691042
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Dawno temu, jak próbowałem "rzeźbić" te J5/J7 problem zamienników był taki, że były za grube i/lub nie działało ściemnianie, rozjaśnianie. Może z czasem wyświetlacze się zmieniły, ale warto poczytać opinie.
  • #9 20691099
    wicek
    Poziom 11  
    To, że jest grubsze szkło to też słyszałem. Fizycznie mi to bardzo nie przeszkadza, i tak noszę w gumowym etui, ale rzeczywiście może czujnik światła gorzej działać. Na Allegro są dość kiepskie opinie na temat tych zamienników wyświetlaczy i to w zasadzie bez względu na to czy jest w technologii TFT, LCD czy LED / OLED. Ponoć od nowości często są kijowe albo się zaraz psują. Czy ktoś z Was testował i mógłby się wypowiedzieć? Pewnie też zależy od tego z jakiej chińskiej fabryki się trafi i niekoniecznie cena jest jakimkolwiek wyznacznikiem jakości (pomijając oryginał).
  • #11 20691455
    wicek
    Poziom 11  
    Na klej to chciałem wkleić ale czytam w opiniach na Allegro, że często już od początku jest jakiś problem, albo dotyk słabo działa albo się sam wylewa po krótkim czasie, albo się plamy robią.
  • #12 20693160
    wicek
    Poziom 11  
    Ostatecznie podjąłem decyzję o zmianie telefonu na nowy. Dziękuję za opinie kolegów z forum o wyświetlaczach zamiennikach - przekonaliście mnie, że wymiana na zamiennik nie jest warta czasu i nerwów bo są po prostu bardzo słabej jakości i w portalach aukcyjnych też mają takie opinie. Nowy oryginał można znaleźć w tej chwili za 280 zł więc nie warto kupować zamiennika za 140 zł nienadającego się do użytku, chyba że ktoś potrzebuje na chwilę założyć w celu przeniesienia danych z telefonu. Swoją drogą... cały ten telefon w dobrym stanie nierozbierany można kupić za 260 zł. Co do kopii danych to spróbuję jeszcze poszukać jakiś programów może nawet płatnych, żeby przenieść dane na telefon innej marki w łatwy sposób. Albo zapytam w serwisie, może oni mają takie bardziej profesjonalne programy, które są w stanie przenieść więcej niż zdjęcia i kontakty (najchętniej również SMS, wpisy z notatnika i kalendarza).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyświetlaczem w smartfonie Samsung Galaxy J7 2017 z Androidem 7.0, który wykazuje objawy uszkodzenia matrycy, takie jak biała "pajęczynka", migotanie oraz nieczytelność obrazu. Po analizie, stwierdzono, że uszkodzenie mogło być spowodowane odklejaniem się ekranu i dostawaniem się zanieczyszczeń. Użytkownik rozważa wymianę wyświetlacza, jednak obawia się o jakość zamienników. Wskazano, że oryginalny wyświetlacz jest kosztowny, a zamienniki mogą być problematyczne, co skłoniło użytkownika do decyzji o zakupie nowego telefonu. Użytkownik poszukuje również sposobów na wykonanie kopii zapasowej danych, aby przenieść je na inny telefon, z uwzględnieniem aplikacji Samsung, takich jak Notatnik i Kalendarz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA