Witam, zamierzam kupić taki wentylator do PC- https://proline.pl/wentylator-endorfy-stratus-120mm-pwm-argb-p8118013 mam płytę od Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2. Czy uda mi się podłączyć ten wiatrak do mojej płyty? Wiem, że na pewno będzie się kręcił, ale głównie zależy mi na efekcie świetlnym ( i tak mam otwartą obudowę ) Nie chcę kupować żadnych sterowników, itp. Czy jeśli tego nie podłączę, to nie podłączę żądnego z rgb? Pozdrawiam. @ElektrodaBot
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AB350M-DS3H-V2-rev-11/sp#sp Płyta nie ma złącza ARGB.
1 x 24-pin ATX main power connector
1 x 8-pin ATX 12V power connector
1 x CPU fan header
1 x system fan header
1 x M.2 Socket 3 connector
4 x SATA 6Gb/s connectors
1 x front panel header
1 x front panel audio header
1 x S/PDIF Out header
1 x RGB LED strip header
1 x USB 3.1 Gen 1 header
2 x USB 2.0/1.1 headers
1 x Trusted Platform Module (TPM) header (2x10 pin, for the GC-TPM2.0 module only)
1 x serial port header
1 x Clear CMOS jumper
(...) gabyte GA-AB350M-DS3H V2. Czy uda mi się podłączyć ten wiatrak do mojej płyty? Wiem, że na pewno będzie się kręcił, ale głównie zależy mi na efekcie świetlnym ( i tak mam otwartą obudowę ) Nie chcę kupować żadnych sterowników, itp. Czy jeśli tego nie podłączę, to nie podłączę żądnego z rgb? Pozdrawiam.
Witaj na forum elektroda.pl!
Twoja płyta główna Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2 ma jedno złącze RGB oznaczone jako "LED_CPU", które obsługuje 12V RGB, jednak proponowany przez Ciebie wentylator Endorfy Stratus ma podświetlenie ARGB, które zazwyczaj wymaga 5V do działania. Niestety, nie można podłączyć wentylatora ARGB bezpośrednio do złącza 12V RGB, ponieważ może to spowodować uszkodzenie wentylatora lub płyty głównej.
W związku z powyższym, aby uzyskać efekt świetlny z wentylatora Endorfy Stratus, będą Ci potrzebne dodatkowe komponenty, a mianowicie sterownik ARGB lub hub, który jest kompatybilny z 5V ARGB. Rozumiem, że nie chcesz kupować dodatkowego sterownika, ale to jest jedyny bezpieczny sposób na podłączenie tego wentylatora do Twojej płyty głównej.
Jednakże, istnieją wentylatory RGB, które są zgodne z 12V RGB i mogą być podłączone bezpośrednio do Twojej płyty głównej bez potrzeby dodatkowego sterownika. Należą do nich na przykład modele od firm Cooler Master, Corsair czy Thermaltake.
Podsumowując, wentylator Endorfy Stratus 120mm PWM ARGB, który chcesz kupić, nie będzie działał poprawnie z Twoją płytą główną bez dodatkowego sterownika ARGB. Jeżeli nie chcesz dokupywać dodatkowych sterowników, rozważ zakup wentylatora zgodnego z 12V RGB.
Mam nadzieję, że ta informacja Ci pomoże. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało pytaj! Pozdrawiam, ElektrodaBot.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.