Dlaczego nagrywarka LITE-ON SOHC-5232K zawiesza Nero podczas nagrywania CD-R i jak to naprawić?
Problem najpewniej nie wynika z „Lokalizacji 0 (0)”, bo to poprawny wpis, tylko z firmware/nośników albo zaśmieconego systemu: sprawdź wersję BIOS/firmware napędu, spróbuj innych płyt CD-R i usuń malware/spyware z komputera [#2029928][#2087534] W wątku wskazano też, że napędy COMBO potrafią mieć kłopoty z niektórymi płytami, a aktualizacja firmware często dodaje obsługę większej liczby nośników [#2029928] Dodatkowo pojawił się szkodliwy wpis PowerManager odwołujący się do C:\Windows\svchost.exe; trzeba go usunąć z HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub RunServices, a jeśli plik istnieje w C:\WINDOWS, skasować go w trybie awaryjnym [#2087534][#2092948] W logu były też ślady searchbar/MyWebSearch i BearShare, więc warto odinstalować searchbar i wyczyścić powiązane wpisy w HijackThis [#2104173] Po usunięciu wpisów związanych z searchbar i PowerManager użytkownik był już w stanie nagrać mały plik, co sugeruje, że główną przyczyną był problem z oprogramowaniem, a nie sam napęd [#2115702]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Mam nagrywarkę LITE-ON COMBO SOHC-5232K Nie mogę nagrać płyty CD-R!!!! Nie wiem co się dzieje, płytę CD-RW nagra , i z odczytem nie ma problemu. Nie wiem czy tak ma być ale gry włączę właściwości napędu Start\Panel sterowania\System\Sprzęt\Menadżer urządzeń\Stacja dysków CD-ROM/DVD i włączę właściwości to lokalizacje wyświetla jako: "Lokalizacja 0 (0)". Może tak ma być ale wole się upewnić.
Proszę o pomoc, bo to że nie moge nagrywać płyt CD-R bo się Nero zacina i musze wciskać reset komputera, jest strasznie uciążliwe.
Proszę o pomoc
Witam. Sam kiedyś miałem podobny problem - moja nagrywarka LG 24x/10x/40x nie chciała zapisywać danych na płycie CD-RW oznaczonej 16x-24x. Jak widać, krążek był przystosowany do szybkiego zapisu ("Ultra Speed"), a moja nagrywarka nie (tylko "High Speed"). Sprawdź, czy Twoja czysta płyta CD ma takie samo oznaczenie jak nagrywarka ("... Speed"). To najprawdopodobniej jest przyczyną Twojego problemu. Pozdrawiam.
Nie wiem jak to sprawdzić, ale to stało się od jakichś dwóch miesięcy że nie moge nagrywać płyt CD-R, kiedyś nagrywałem i nic mi się nie zacinało!! Nie wiem co się stało!! pozdrawiam.
Przychylam się tutaj do odpowiedzi kolegi. Nie wiesz jak to sprawdzić? Po prostu porównaj prędkości jakie obsługuje nagrywarka i jakie są napisane na cd-ku. Jeżeli się zgadzają to daj znać; trzeba będzie pomyślec nad innym rozwiązaniem -
czasami po zmianie albo ostrej ingerencji w system nagrywarka przyjmuje inne bądź starsze sterowniki i niektórych płyt ci nie przeczyta. najlepiej mieć konkretne sterowniki pod twoją nagrywarke i powinno być lepiej. no chyba ze już ci powolij pada laser to również może sie tak zdażać.zorientuj się w sterownikach, czasem wystarczy je zaktualizować(to się zdaża częściej przy nagrywarkach dvd) ale może i tutaj pomoże. pozdrawiam
Nie wiem czy tak ma być ale gry włączę właściwości napędu Start\Panel sterowania\System\Sprzęt\Menadżer urządzeń\Stacja dysków CD-ROM/DVD i włączę właściwości to lokalizacje wyświetla jako: "Lokalizacja 0 (0)". Może tak ma być ale wole się upewnić.
Wpis "Lokalizacja 0 (0)" jest poprawny, przy drugim urządzeniu CD/DVD miałbyś "Lokalizacja 1 (1)".
Poczytaj info o Twojej nagrywarce http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=3347174637 i sprawdź jaki masz BIOS.
Napędy COMBO standardowo miały problemy z róznymi (szczególnie niemarkowymi płytami), często aktualizacja BIOS-u może poprawić tą sytuację - w każdym dodawana jest obsługa większej liczby nośników.
Spróbuj użyć innych płyt CD do nagrywania.
Chillout, kaczortrex Mało prawdopodobna jest Wasza "koncepcja o zbyt szybkich płytach", urządzenie ma prędkość zapisu CDR/CDRW/odczytu 52x32x52 czyli właściwie max jeśli chodzi o CD.
Ale co zrobić by jak dawniej nagrywać płyty CD-R, nie wiem czy to ma coś do tego, ale to że nie mogę nagrywać krążków,zaczeło się robić gdy podłączyłem Internet, i zainstalowałem anti-wirusa. Pomocy:!:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 20:35:04, on 2005-11-27
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Scan saved at 17:29:23, on 2005-12-05
A próbowałeś nagrywac płyty przez Windowsa?? To znaczy w XP po kliknięciu prawą myszką jest opcja "wyślij do" i po rozwinięciu kliknij na "stacja dysków CD-R" lub co tam masz wpisane. Pliki powinny zostać wysłane i powinno otworzyć się okno, że pliki sa gotowe do zapisania na dysk. Dajesz zapisz i wszystko się nagrywa. Oczywiście nie jest to Nero ale jeśli zależy Ci na czasie to taka opcja może pomóc. NO chyba, że i takie nagrywanie płyt zostało u Ciebie uniemożliwione.
Ma problem z aktualizacją IE, i z:
"O23 - Service: Power Manager (PowerManager) - Unknown owner - C:\WINDOWS\svchost.exe (file missing) <- usuń plik "
Problemu z aktualizacją IE (czyli Windowsa) nie rozumiem, nawet gdybyś miał nielegalny Windows () wszystkie łatki krytyczne można (i trzeba) ściągnąć ze strony M$.
Wkleiłem log jeszcze raz.
dalej mam problem z aktualizacją IE, i z:
"O23 - Service: Power Manager (PowerManager) - Unknown owner - C:\WINDOWS\svchost.exe (file missing) <- usuń plik "
Scan saved at 15:32:42, on 2005-12-15
Mam pytanie jakie ty masz nero bo czasami jest tak ze twoja nagrywarka morze go nie obsługiwać i dlatego nie chce nagrywać przynajmniej ja tak miałem kiedyś
snyk Wyłączasz przywracanie systemu, w trybie awaryjnym usuwasz plik C:\WINDOWS\svchost.exe. Plik może być ukryty, systemowy itp. Może też go nie być.
Dodatkowo kasujesz w rejestrze w kluczu: HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub/oraz w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices\
wpis:
"PowerManager"="%windir%\svchost.exe" lub/oraz "PowerManager=C:\<Windows>\svchost.exe"
Gretryk jesli chodzi o twoje pytanie to mam NeroStartSmart ( Wersja 1, 0, 1, 7).
paweliw Nie ma pliku C:\WINDOWS\svchost.exe.
I nie rozumie jak to zrobić co powiedziałeś: "Dodatkowo kasujesz w rejestrze w kluczu: HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub/oraz w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices\
wpis:
"PowerManager"="%windir%\svchost.exe" lub/oraz "PowerManager=C:\<Windows>\svchost.exe" ".
snyk Skoro nie wiesz jak posługiwać cię edytorem rejestru (regedit) to daj sobie lepiej spokój, bo możesz niechcący usunąć "za dużo".
Skoro twierdzisz, że pliku nie ma w C:\WINDOWS\ to sam wpis w rejestrze nie jest szkodliwy.
Gretryk Gdybyś czytał dokładniej co napisałem wcześniej to byś wiedział że plik svchost.exe który jest w katalogu C:\WINDOWS\System32\ jest plikiem systemowym, którego nie wolno usunąć !!!
Natomiast plik svchost.exe znajdujący się w katalogu C:\WINDOWS\ jest plikiem szkodliwym, którego należy bezwzględnie usunąć !!
Sory że Cię tak wypytuję, jestem początkującu, ale znów mam problem :
Nie mogę znaleść w rejestrze tego co pobałeś:
"kasujesz w rejestrze w kluczu: HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub/oraz w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices\
wpis:
"PowerManager"="%windir%\svchost.exe" lub/oraz "PowerManager=C:\<Windows>\svchost.exe""
"HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub/oraz w kluczu HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices\ "-
to chodzi o HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run lub/oraz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices
Tylko że tam nie ma wpisu: "PowerManager"="%windir%\svchost.exe" lub/oraz "PowerManager=C:\<Windows>\svchost.exe"
Można też poszukać wpisu PowerManager (klucze, wartości, dane - zaznaczone) lub Power Manager i jeżeli jest tam odwołanie do C:\Windows\svchost.exe lub %windir%\svchost.exe - usunąć.
Tylko nie pomyl z wpisem C:\Windows\system32\svchost.exe, którego usunąć nie wolno.
Zrobiłem tak jak kazałeś, znalazłem wpisy PowerManager i dwa odwołania do C:\Windows\svchost.exe które usunąłem.
Jeszcze raz wkleiłem log:
Scan saved at 09:45:11, on 2005-12-18
Zmuszony jestem dołączyć się do dyskusji... Mam problem z nagrywaniem płyt CD Audio . Posiadam nagrywarkę LG GSA-4167B oraz oprogramowanie Nero Express 6.6.0.9h z płyty dołączonej do sprzętu. Problem jest następujący: chcę nagrać CD Audio, a więc uruchamiam Nero, wybieram odpowiednie pliki *.mp3, ustawiam prędkość (8x) i klikam na przycisk "Burn". Proces wypalania płytki przebiega bez problemów. Niestety, ani wieża ani napęd DVD w komputerze (LITE-ON DVD SOHD-167T) nie potrafią odtworzyć muzyki (prawidłowo podają tylko liczbę utworów), natomiast w nagrywarce płyta jest odtwarzana poprawnie. Nagrywarka jest nowiutka, oczywiście na gwarancji. Na płycie do niej dołączonej znajduje się folder o nazwie "LG_FW_Update". Czy powinienem zaktualizować FirmWare? Macie jakieś propozycje? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Żeby zaktualizować IE wchodzę na http://www.windowsupdate.com/ i gdy wybiorę opcje ekspresową czy niestandardową potem pisze "Trwa sprawdzanie najnowszych aktualizacji przeznaczonych dla tego komputera..." i gdy skończy pojawia się komunikat:
"
[Numer błędu: 0x8024001D] lub [Numer błędu: 0x80072EE2]
Witryna sieci Web napotkała problem i nie może wyświetlić strony, którą chcesz otworzyć. Podane poniżej opcje mogą ułatwić rozwiązanie problemu.
Opcje samodzielnej pomocy:
Często zadawane pytania
Znajdź rozwiązania
Windows Update — grupa dyskusyjna
Opcje pomocy asystowanej:
Pomoc asystowana w trybie online Microsoft (bezpłatnie w przypadku problemów związanych z rozszerzeniem Windows Update) "
✨ Problem dotyczy nagrywarki LITE-ON COMBO SOHC-5232K, która nie nagrywa płyt CD-R, podczas gdy nagrywanie CD-RW działa poprawnie. Nero zacina się podczas próby nagrania CD-R, co wymusza reset komputera. Dyskusja sugeruje sprawdzenie zgodności prędkości nagrywarki i nośników CD-R, aktualizację sterowników oraz BIOS-u napędu, a także użycie innych marek płyt. Wskazano, że lokalizacja "0 (0)" w menedżerze urządzeń jest prawidłowa. Problem pojawił się po instalacji internetu i antywirusa, co mogło spowodować infekcję systemu złośliwym oprogramowaniem (robakiem W32.Jeefo). Użytkownik przesłał logi z HijackThis, które wykazały obecność spyware i malware, w tym komponentów MyWebSearch i fałszywych plików svchost.exe w katalogu C:WINDOWS. Zalecano usunięcie złośliwych wpisów w rejestrze (PowerManager) oraz plików, wyłączenie przywracania systemu i skanowanie programami antyspyware. Problemy z aktualizacją Internet Explorera wynikały z błędów połączenia i możliwej nielegalnej wersji systemu Windows. Po oczyszczeniu systemu i usunięciu spyware nagrywanie częściowo się poprawiło, choć występowały problemy z buforem podczas nagrywania. Zaproponowano także alternatywne nagrywanie plików przez funkcję systemową Windows XP. Dyskusja zawierała również porady dotyczące bezpiecznego usuwania złośliwych plików i wpisów rejestru oraz wskazówki dotyczące aktualizacji oprogramowania i sterowników. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.