logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Liteon SHW-1635S DVD – błędy odczytu i zapisu CD-RW, komunikat „zły blok” XP

kicia164 28 Lis 2005 23:24 965 3
  • #1 2035944
    kicia164
    Poziom 11  
    Witam. Mam nową nagrywarkę Liteon SHW - 1635S DVD. Nagrywarka jest nowa, ale są z nią problemy. A mianowicie gdy nagrywa płyty cd-rw (na innych nie sprawdzałam jeszcze) wszystko jest ok jednak gdy sprawdza poprawność nagranych plików i dochodzi do 100% to zaczynają się komunikaty o błędnych zapisach w sektorach lub nagrywarka coś tam sobie czyta przez ok 3 min na tych 100% i wyłancza się (nic nie robi, a licznik czasu bije). Problem występuje też podczas próby instalowania programów (albo wychodzą jakieś błędy albo nagrywarka nie umie sobie szczytać jakiś danych z płyty - nawet nowych i oryginalnych). Używam Nera 6, mój system to xp. W podglądzie zdarzeń z góry na dół mam komunikat:
    W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
    Mam 3 dyski twarde, w tym 13 (system) jako master i 40 slave na kontrolerze ultra ata 66; 30gb jako master na drugim identycznym kontrolerze no i nagrywarka jest na ata 33 jako master. Wcześniej miałam również nagrywarkę, ale cd i z nią nie było żadnych problemów na tej konfiguracji. Najgorsze jest to że ta nagrywarka jest już reklamowana (tzn kupiłam taką ale miałam z nią podobne problemy, a w dzienniku zdarzeń pisało coś o przekroczeniu limitu dostępu, reklamacja została uwzględniona i dostałam nową) i nie chiała bym reklamować jej znowu...
  • #2 2035975
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Wyjasnij jak to jest u ciebie z tymi kontrolerami bo nie bardzo rozumiem.Dyski to masz w sumie wolne(mały transfer) i o ile do CD-RW wystarczało to do DVD juz niekoniecznie.
  • #3 2035991
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    .....najlepiej sprawdz nagrywarke u np. kolegi. I wszystko wiadomo, jak ma takie same objawy to uszkodzona a jak nie. Problem moze byc z systemem, moze byc ze kabel masz 33 a nagrywarka jest ata 66, kwestia plyt probowac na roznych, oraz nieraz nagrywarka gryzie sie z innym urzadzeniem na tym samym kablu. ja zawsze podlaczm nagrywarke sama na master sec. Jak to nie mozliwe to na master sec a cd np. slew sec.....najlepiej podlaz nagrywarke u kumpla i wtedy jak u niego dziala szukaj u siebie.
  • #4 2036000
    kicia164
    Poziom 11  
    Dyski mam na 66Mb/s a nagrywarka jest na Udma 2, więc ona ma max 21mb/s a kontroler pod którym jest włączona ma 33mb/s. Płyta główna to abit be 6 II z raidem

Dodano po 2 [minuty]:

Nagrywarka jest sama na osobnej taśmie 33, na kontrolerze 33 i jest na masterze
REKLAMA