logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poważny problem z nagrywarką Lite-on Combo SOHC-5232K !

opiate 17 Lip 2006 20:06 2752 13
REKLAMA
  • #1 2828668
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam Wszystkich!!
    Jak już nbapisałem w temaciepostu, mam powazny problem z nagrywarką. Jest to Lite-on Combo SOHC-5232K. Problem polega na tym że nagrywa ona płyty tylko z najniższą przędkością (4x). Usterka pojawiła się gdy musiałem nagrać kilka płyt jedna za drugą. Teraz gdy ustawię jakąś wyższą prędkość, płyta rozpędza się po czym zwalnia. Głowica skacze przez kilka minut i pojawia się komunikat ; Wykonanie polecenia fiksacja nie jest możliwe. Do nagrywania płyt używan Nero Express, płyty SONY. Dodam że nigdy wcześniej nie miałem problemu z nagrywaniem tych płyt. Z góry dziękuję za pomoc. Załączam raport o błędach, może pomoże. Nagrywarka odtwarza płyty DVD.

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

Załączniki:
    • Log.txt (7.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2828764
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Próbowałeś innych płyt?
  • REKLAMA
  • #3 2828853
    opiate
    Poziom 17  
    Tak, miałem nadzieję że to może jakaś trefna seria, ale z innymi płytami jest to samo. Może zwyczajnie przegrzałem napęd...
  • REKLAMA
  • #4 2828909
    artide2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    mz przegrzanie raczej odpada,bo ja czesto nagrywam jedna za druga plyte i to w dodatku pelne dvd i wszystko dziala w jak najlepszym porzadku
    pioneer 110D
  • #5 2828931
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    a spróbuj uaktualnić bios nagrywarki
  • REKLAMA
  • #6 2828976
    opiate
    Poziom 17  
    Niestety, aktualizacja biosu nic nie pomogła.
  • #7 2829057
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Witam !
    Może sytuacja jest mniej prozaiczna i jest potrzebna podmiana taśmy sygnałowej na inną nie koniecznie nową (miałem już podobne przypadki) z takimi właśnie sytuacjami i objawami.
  • #8 2829078
    opiate
    Poziom 17  
    Ja bym raczej obstawał za jakąś usterką machaniczną. Czy możliwe jest aby silnik obracający płytą wpadał w drgania na wysokich obrotach?? Trzymam się tej teorii, gdyż awaria nastąpiła podczas wypalania siudmej z kolei płyty. Uszkodzenie elektroniki uniemożliwiłoby chyba odtwarzanie DVD.
  • #9 2829716
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Czyli nawet tego nie spróbowałeś jak mam rozumieć ( by podmienić taśmę sygnałową ) :?:
    Cytat:
    Uszkodzenie elektroniki uniemożliwiłoby chyba odtwarzanie DVD.

Choć nie można jednoznacznie wykluczyć że nie jest to już wina silnika obracającego płytą podczas nagrywania. :idea:
  • #11 2830197
    Marakas
    Poziom 12  
    Proponuję oczyścić laser . Może być płytką czyszczącą . Moja nagrywarka GSA 4167B znowu zaczeła nagrywać x8-12 a nie jak wczesniej x 2,4-4.
  • #12 2831064
    opiate
    Poziom 17  
    Wymieniłem taśmę na inną, przeinstalowazłem sterowniki, zaistalowałem ASPI, DMA na nagrywarce jest włączone, ale nic to nie dało. Jest jedna dziwna rzecz, nie wiem czy to normalne, ale gdy włączę nagrywanie poziom bufora nagrywarki wskazuje zero, tzn. szare pole. Dopiero po ok. minucie (w tym czasie głowica cały czas skacze) pojawia się wartość 40%. Może to jednak elektronika.........

Dodano po 50 [minuty]:

Udało mi się wykonać test prędkości za pomocą programu Nero CD Speed. Jednak był to pojedyńczy przypadek i pozostałe próby kończyły się tak jak próba nagrania płyty.
  • #13 2831566
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    A próbowałeś nagrać innym programem lub inna wersją nero. Jeśli możesz to sprawdź tą nagrywarkę na jakimś innym komputerze.
  • #14 2831744
    opiate
    Poziom 17  
    Właśnie zauważyłem że napęd nie czyta płyt CD, nawet tych które sam nagrał, więc nie mogę użyć żadnego z zestawów do czyszczenia lasera.
    Reasumując. Jedyne do czego nsgrywarka się teraz nadaje, to oglądanie DVD i nagrywanie płyt z prędkością 4x.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Lite-on Combo SOHC-5232K, która nagrywa płyty tylko z najniższą prędkością 4x. Przy próbie wyższej prędkości płyta rozpędza się, po czym zwalnia, a głowica skacze, pojawia się komunikat o błędzie fiksacji. Problem pojawił się po nagraniu kilku płyt pod rząd. Próby rozwiązania obejmowały testowanie różnych płyt, aktualizację BIOS-u nagrywarki, wymianę taśmy sygnałowej, reinstalację sterowników, instalację ASPI, włączenie DMA oraz czyszczenie lasera. Pomimo tych działań problem nie ustąpił. Dodatkowo napęd nie czyta płyt CD, nawet tych wcześniej nagranych, co wyklucza skuteczne czyszczenie laserem. Odtwarzanie DVD działa poprawnie, co sugeruje, że uszkodzenie może mieć charakter mechaniczny, np. drgania silnika obracającego płytę przy wyższych prędkościach. Zalecane było także sprawdzenie nagrywarki na innym komputerze oraz użycie innego oprogramowania do nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA