logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia przy rozłączaniu zwory elektromagnetycznej.

DamianSemczyszyn 02 Wrz 2023 18:43 345 8
REKLAMA
  • #1 20718931
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Cześć.

Od jakiegoś czasu mierzę się z problemem zakłóceń podczas odłączania zwory elektromagnetycznej. Instalacja w uproszczeniu została rozrysowana na załączonym obrazku. Problem objawia się w postaci chwilowego rozłączania urządzeń USB i chwilowym zaniku obrazu z karty graficznej komputera. Urządzenia są podłączone jedynie do tego samego źródła zasilania, nie są ze sobą połączone w żaden inny sposób. W instalacji zastosowany jest stabilizator napięcia AVR PRO 2000VA SERVO 3% oraz zasilacz awaryjny VOLT 1000VA 600W, wykazujący obciążenie na poziomie 1/4. Nie miałem wcześniej zbytnio do czynienia z takimi zworami - możliwe więc, że wykazuję się jakimś brakiem elementarnej wiedzy w dziedzinie - poszukałem jednak informacji na temat takich zwór i zgodnie ze zdobytą wiedzą i zaleceniami zastosowałem diody - zrozumiałem, że cewka przy rozłączaniu staje się na krótki moment prądnicą i wysyła "impuls" wysokiego napięcia. Zastosowałem diody (1000V, 1A), testując zarówno montaż ich po stronie zwory jak i wyłącznika. Zakładałem również kondensator przy zworze oraz przy zasilaczu - bez wyraźnej poprawy. Przewody od zwory są daleko od pozostałych przewodów układu. Układ testowany na różnych zasilaczach - zarówno małych "kostkach" niewielkiej mocy, większe zasilacze 12V od innych urządzeń, a pierwotnie cała linia 12V była wyprowadzona z zasilacza od xBox'a i zasilała wiele różnych komponentów sterowanych przekaźnikami, jedynie rozłączanie zwór elektromagnetycznych sprawiało problemy, układ przez ostatnie dni został uproszczony do takiej formy jak na obrazku, w trakcie eliminowania kolejnych potencjalnych przyczyn (mikrokontroler, moduł z przekaźnikami). Problem nadal występuje, a mi skończyły się pomysły. Bardzo proszę o pomoc - gdzie szukać? Jak wyeliminować przyczynę? Z góry dziękuję.

Schemat instalacji z elektromagnetyczną zworą, zasilaczem i komputerem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20718938
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1339
    Dławiki wzdłużne?
  • #3 20718956
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  
    Dławik brzmi rozsądnie, zaraz się doedukuję - jednak nie wiem czym jest dławik "wzdłużny" w tym kontekście. Czy zwykły dławik osiowy lub pionowy powinien pomóc? Czy poza płynącym prądem duże znaczenie w tym układzie mają jakieś inne jego parametry? W którym miejscu układu go założyć? Intuicja podpowiada mi, że na wyjściu zasilacza, ale nie wiem czy na "plusie" czy "minusie". Nie mniej jednak dziękuję na nakierowanie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20718985
    jozgo
    Poziom 42  
    Wzdłużne to włączone szeregowo.
    Myślę że w oba bieguny zasilania.
  • REKLAMA
  • #5 20719012
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2500
    Rozlaczać obie linie zasilania i/lub zasilanie przewodem ekranowanym.
  • #6 20719037
    jozgo
    Poziom 42  
    Elementy przeciwzakłóceniowe powinny być przy urządzeniu je generującym.
  • REKLAMA
  • #7 20721338
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  
    Idąc za poradą kupiłem dziś dławiki (takie jakie miałem dostępne w sklepie stacjonarnym - 100uH 0,3A oraz 4,7uH 1,9A). Zakładałem w różnych konfiguracjach na oba bieguny, zarówno po stronie zwory jak i zasilacza jednak powiedziałbym, że efekt tylko się intensyfikuje. Nie znalazłem takiej informacji - czy przed taką zworą montować rezystor? Zwora to niewielki bębenek z dwoma czerwonymi przewodami (polaryzacja nie ma w niej znaczenia).
  • #8 20721353
    jozgo
    Poziom 42  
    Przed dławikami od strony zasilania włącz równolegle kondensator np 0,1 uF.
    Te dławiki wieksze 100uH to też nie za wiele, ale może taki czwórnik z kondensatorem to zablokuje?
  • #9 20721364
    DamianSemczyszyn
    Poziom 13  
    W takim razie sprawdzę jutro z dławikami 470uH oraz kondensatorem 100nF. Sprawdzałem z kondensatorem, ale zakładałem duży, bo 1000uF. Oczywiście wrócę z rezultatami prób.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z zakłóceniami podczas rozłączania zwory elektromagnetycznej, co objawia się chwilowym rozłączaniem urządzeń USB i zanikiem obrazu z karty graficznej. W instalacji zastosowano stabilizator napięcia AVR PRO 2000VA SERVO 3% oraz zasilacz awaryjny VOLT 1000VA 600W. Użytkownik zastosował diody, aby zminimalizować impulsy wysokiego napięcia generowane przez cewkę zwory. W odpowiedziach zasugerowano użycie dławików wzdłużnych oraz kondensatorów w celu zredukowania zakłóceń. Użytkownik testował różne konfiguracje dławików, jednak efekty były niewystarczające, co skłoniło go do dalszych eksperymentów z innymi wartościami dławików i kondensatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA