logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Predator Triton 500 po zalaniu klawiatura brak ikony baterii, restart biosu po restarcie.

dibo29 03 Wrz 2023 10:34 264 8
REKLAMA
  • #1 20719470
    dibo29
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    WItam, wczoraj zalałem wodą trochę klawiatury na dole laptopa. Zaraz po zalaniu odłączyłem zasilanie, rozkręciłem i wyjąłem baterię. Po odłączeniu płyty głównej od wszystkich taśm zacząłem czyścić płytę isopropanolem. Przemyłem miejsca zalania kilka razy. po wyschnięciu podłączyłem wszystko i laptop się odpalił. Niestety nie widzi baterii, nie ładuje i tak jak by restartuje się bios po każdym restarcie laptopa. Poza tym laptop działa prawidłowo. Może szanowne grono fachowców ma pomysł co może być przyczyną powyższego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 20719476
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    dibo29 napisał:
    Zaraz po zalaniu odłączyłem zasilanie

Sam się wyłączył, czy Ty wyłączyłeś?
    Jak duże to zalanie?
    Bo z opisu wynika, że raczej coś źle podłączyłeś, a nie płyta jest uszkodzona elektrycznie.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 20719486
    dibo29
    Poziom 13  
    Sam wyłączyłem raczej nie jest możliwe żebym źle coś podłączył bo bateria ma jedno złącze i odwrotnie nie ma możliwości podłączenia. Zalana była dolna część klawiatury złącze baterii też dostało zastanawiam się czy przypadkiem bms baterii nie został uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #4 20719538
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    dibo29 napisał:
    i tak jak by restartuje się bios po każdym restarcie laptopa.

Być może tam bateria główna również ustawienia BIOS podtrzymuje.

dibo29 napisał:
    złącze baterii też dostało

No to zmienia postać rzeczy. Na początku napisałeś, że tylko klawiatura.
    Bateria, BQ, trzeba by było pomierzyć i zobaczyć, czy w ogóle napięcie z układu ładowania dochodzi do baterii.
    Na przewodach baterii (albo pinach złącza, jak bateria jest podłączona) jest jakieś napięcie?
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #5 20719666
    dibo29
    Poziom 13  
    No dobra udało się na sekcji zasilania była pozostałość po zalaniu jeszcze raz porządnie wyczyściłem alkoholem i wszystko jest ok. Wielkie dzięki za odzew.
  • #6 20722316
    dibo29
    Poziom 13  
    NIestety po rozładowaniu baterii resetuje się bios. Teraz zastanawiam się czy może to być wina baterii biosu czy coś innego.
  • REKLAMA
  • #8 20722423
    dibo29
    Poziom 13  
    Jest oddzielna bateria. Sprawdziłem baterie główną i po podłączeniu multimetra pokazuje 1v a jak sprawdzam ogniwa to mają po około 4v. Generalnie to nie ładuje się bateria pokazuje stan 0%. Prawdopodobnie uszkodzony BMS. Chyba czeka mnie zakup baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Predator Triton 500 po zalaniu klawiatury wodą. Po zalaniu odłączył zasilanie, rozkręcił laptopa i wyczyścił płytę główną izopropanolem. Laptop uruchomił się, ale nie wykrywał baterii, a BIOS resetował się po każdym restarcie. Po dalszym czyszczeniu sekcji zasilania problem został rozwiązany, jednak po rozładowaniu baterii BIOS ponownie się resetuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie BMS baterii, ponieważ główna bateria nie ładowała się i miała niskie napięcie. Została również zasugerowana kontrola baterii CMOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA