logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor Agon AG273QCX: czarny ekran włącza się i wyłącza choć potrafi pokazać wybór wejść

Milek2020 03 Wrz 2023 10:51 1536 24
  • #1 20719487
    Milek2020
    Poziom 5  
    Witam,
    Mam monitor agon ag273qcx
    Mam z nim problem ze uruchamia się potem wyświetla kilka drobnych lin kolorowe na czarnym tle i wyłącza się (pokazując czerwoną diodę)
    Wcześniej były problemy z Hz potem paski,
    Nie ma to związku z matrycą bo normalnie wyświetlił wybór wyjść choć tylko raz mi się udało to wyświetlić.

Słyszałem coś o kondensatorach, ale jestem jeszcze na wyjeździe więc jeszcze nic nie mogę sprawdzić, planuje zobaczyć czy płytka zasilania prawidłowo pracuje, i mam nadzieję że to będzie ten problem aczkolwiek
    Chciałbym wiedzieć co wy sądzicie, czy to może jest inny problem z monitorem ?

Dodam jeszcze że jak w każdym monitorze ten nie wyświetla logo przy uruchamianiu, widać jedynie podswiatę i kilka kolorowych lin
  • Pomocny post
    #2 20719522
    wjasinski871
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Możliwe, że to zasilacz. Warto wymienić kondensatory w tym zasilaczu.
  • #3 20741219
    Milek2020
    Poziom 5  
    Monitor po wymianie kondensatorów działa lecz miałem problem z 144 Hz gdyż na całym ekranie były paski, lecz po 1 min wszystko się naprawiło, czy na wypadek gdyby to znów siadło mógłbym zamieścić jakiś zamiennik zasilania np. Od zasilacza laptopowego 20v?

Dodano po 3 [minuty]:

Widzę że monitor podbiera 42W więc zasilacz 20v 3A starczy tylko czy są jakieś dodatkowe parametry które umożliwiają wymiany zasilacza ?
  • Pomocny post
    #4 20741226
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 834
    Kolego, paski mogą wynikać z jakości przewodu sygnałowego nie do końca przystosowanej do takiej rozdzielczości.

Jeżeli chodzi o zamiennik zasilacza: laptopowe ORYGINAŁY będą OK, ponieważ trzymają jakość, dobrze prostują tętnienia (nie ma ich). Unikaj tanich chińskich zasilaczy. Napięcie musi się zgadzać, prąd może być większy. Stabilizacja jest napięciowa, więc napięcie zawsze będzie zgodne ze znamionowym zaś prąd będzie taki jak pobierze urządzenie, byle mniejszy niż znamionowy dla zasilacza ;)
  • #5 20741308
    Milek2020
    Poziom 5  

Monitor z uszkodzoną matrycą wyświetlający zniekształcony obraz i zakłócenia. Dzięki wielkie za porady na temat zasilania. Co do pasków na 60 FPS, chodziło dobrze. Na 120 Hz (zdjęcie paski) na 144 Hz to tak jak na zdjęciu, z części pasków była na dole, to taki był cały ekran. Po 1 minucie używania problem na 120 Hz znikł, po 3 minutach sprawdziłem 144 Hz, również problem znikł. Testowałem 6 godzin i nie zauważyłem żadnych usterek. Przetestuję ten monitor tak z tydzień, jeśli nie będzie z nim problemu, zamknę temat.
  • #6 20742195
    Milek2020
    Poziom 5  
    Pytanie, pod ręką mam zasilacz 19v, czy mogę go użyć wiem że można więcej ale mniej to nie słyszałem i raczej nie ale wolę spytać ;)
  • Pomocny post
    #7 20742266
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Możesz użyć zasilacza 19V. Co do pasków - masz uszkodzoną matrycę.
  • #8 20742314
    Milek2020
    Poziom 5  
    Matryca nie, zasilacz odrazu po wymianie działał ale nie do końca, minęło trochę czasu i problem wrócił (pamiętajmy że na początku monitor wogóle nie chciał wyświetlić obrazu) 6 godzin działał bez problemu na 144hz, matryca jak jest uszkodzona, to się sama nie naprawia, warto zobaczyć treść a nie tylko zdjęcie.

Wracając do zasilacza dziś wybuch mi Kondensator ( upewniłem się że wszystko dobrze wymieniłem oraz wartości są takie same jak poprzednie) myślę że skoro nawet po wymianie są problemy, najlepszą obcją było by nowy zasilacz, tylko się wącham czy na pewno podłączyć 19v czy płyta główna się nie uszkodzi. (Zasilacz jest wbudowany, w monitor się wpina 230v, musiał bym lutować wszystkie przewody zasilania wchodzące do płytki głównej (4x 20v i 4x GND) na dwa przewody 20v i gnd. Czy moje przemyślenia są prawidłowe?
    Pozdrawiam :)
  • #9 20742518
    a_jablon
    Poziom 35  
    Milek2020 napisał:

Monitor z uszkodzoną matrycą wyświetlający zniekształcony obraz i zakłócenia.

Ojjjjj.... tu nie ma czego naprawiać. Przykro mi, matryca poleciała ;( Nic z tym nie zrobi.
  • #10 20742543
    Milek2020
    Poziom 5  
    a_jablon napisał:
    Milek2020 napisał:

Monitor z uszkodzoną matrycą wyświetlający zniekształcony obraz i zakłócenia.

Ojjjjj.... tu nie ma czego naprawiać. Przykro mi, matryca poleciała ;( Nic z tym nie zrobi.

Czytałeś treść czy tylko zdjęcie zobaczyłeś, matryca sama się nie naprawia, problem zniknął gdy Kondensatory się wymieniło, lecz nastąpiły inne problemy
  • Pomocny post
    #11 20742545
    a_jablon
    Poziom 35  
    Przepraszam, mogłem czytać w pośpiechu. Zobaczyłem tak wyglądającą matrycę - klasyczny przykład uwalonej linii multipleksera, efektem czego wywaliło cała sekcję, no i z doświadczenia napisałem, że za dużo to z tym nie zrobi...

W ramach rehabilitacji: ;)

Podeślij proszę fotkę zasilacza. Mile widziany jego symbol.

Jeżeli kondensator wystrzelił, opcje są dwie, choć de facto sprowadzają się do jednej: przekroczone napięcie progowe kondensatora.

Da się to zrobić na dwa sposoby:
    1. pomylić polaryzację (plus z minusem)
    2. wlutować właściwie, ale nie orientując się, że na wejście kondensatora coś puszcza więcej niż napięcie progowe. Sporo więcej...

Przyjrzyj się dokładnie tym kondensatorom, zobacz jak na innych (nie wymienianych przez Ciebie) kondensatorach oznaczono polaryzację. Czasem można się zdziwić, nie zawsze geniusze oznaczają minusa na PCB ;P
  • #12 20742620
    Milek2020
    Poziom 5  
    a_jablon napisał:
    Przepraszam, mogłem czytać w pośpiechu. Zobaczyłem tak wyglądającą matrycę - klasyczny przykład uwalonej linii multipleksera, efektem czego wywaliło cała sekcję, no i z doświadczenia napisałem, że za dużo to z tym nie zrobi...

W ramach rehabilitacji: ;)

Podeślij proszę fotkę zasilacza. Mile widziany jego symbol.

Jeżeli kondensator wystrzelił, opcje są dwie, choć de facto sprowadzają się do jednej: przekroczone napięcie progowe kondensatora.

Da się to zrobić na dwa sposoby:
    1. pomylić polaryzację (plus z minusem)
    2. wlutować właściwie, ale nie orientując się, że na wejście kondensatora coś puszcza więcej niż napięcie progowe. Sporo więcej...

Przyjrzyj się dokładnie tym kondensatorom, zobacz jak na innych (nie wymienianych przez Ciebie) kondensatorach oznaczono polaryzację. Czasem można się zdziwić, nie zawsze geniusze oznaczają minusa na PCB ;P

Patrzyłem specjalnie na poprzedniki przed wymianą polaryzacja identyczne zachowana, także przyjrzałem się trochę i widzę uszkodzony/skruszony rezystor, nwm czy ja go uszkodziłem (choć jest taka szansa), poprostu wymienię zasilacz nie wiem czy takich akcjach go reanimować gdyż nawet po wymianie kondensatorów i tak one siadają, jak prosiłeś wysłałam zdjęcia Płytka drukowana z różnymi elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i cewkami. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi.
    Kondensatory wymieniałem na takie same parametry czyli np. V uF oraz 105°C zostawało bez zmian

I mam teraz dla mnie najważniejsze pytanie, czy jeśli konserwator wybuch z nie do końca wiadomych przyczyń (bo może poprostu był wadliwy albo usterka rezystora) to jest szansa na uszkodzenie płytki głównej?

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam że przed wybuchem monitor raz działał raz nie poprostu czarny ekran był, więc wydaje mi się że w tym bardziej nie doszło do pomylenia polaryzacji, raczej odrazu by wybuch
  • Pomocny post
    #13 20742710
    a_jablon
    Poziom 35  
    Które kondensatory wymieniłeś? Wszystkie? Który wybuchł (to ważne - wskaże obwód z problemem) ? Podaj wartość tego co wybuchło - ile uF i na ile V

Zasilacz mamy 715g9277-p03-000-00gt - schematu do tego oczywiście BRAK ;(

Oznaczenia do bólu przypominają Philipsa (spodziewam się, że to właśnie siedzi w środku), choć wizualnie niekoniecznie przypomina to zasilacze do TV / monitora Philipsa. Zupełnie inaczej wygląda rozmieszczenie elementów, no i napięcia...

Zasilacz na AleDrogo niedostępny, coś pojawia się w Chinach. Nie wiem jednak czy wyważałbym otwarte drzwi biorąc pod uwagę napięcia: 20V + GND

Tak sobie myślę: zasilacz Lenovo / IBM: 20V 4,5A SPOKOJNIE dałby radę. Mała przeróbka i gotowe ;)

Jeżeli to się sprawdzi, ja nawet rozważyłbym (w przypadku sukcesu) umieszczenie gniazda DC na obudowie tego monitora, dając sobie spokój z samym zasilaczem.

Patrząc na zużycie energii: https://www.x-kom.pl/p/380148-monitor-led-27-aoc-agon-ag273qcx-curved-hdr.html również model 65-watowy powinien dać radę ;)
  • #14 20742954
    Milek2020
    Poziom 5  
    a_jablon napisał:
    Które kondensatory wymieniłeś? Wszystkie? Który wybuchł (to ważne - wskaże obwód z problemem)? Podaj wartość tego, co wybuchło - ile uF i na ile V

450V 47uF. Na zdjęciu jest widoczne, jak się przyjrzysz tym dwóm dużym. Jeden będzie widać, że po wybuchu.

Mam jeszcze dwa, mogę je wymienić i zobaczyć, czy napięcie to 20V i czy monitor jeszcze działa. Jeśli tak, zamówię zasilacz i zobaczymy, czy to działa.

Widziałem u Chińczyków jakieś oferty, ale to chodziło po 200 zł i jeszcze nie wiem, ile dostawa. Zdecydowanie wolę kupno zasilacza DC. Tylko się zastanawiałem nad Green Cell 20V 3A. Jest tańszy i słyszałem, że jakościowo jest git. Czy ten od Lenovo różni się czymś ważnym? Jeśli jest coś szczególnego, to mógłbym dopłacić te 40 zł.
  • #15 20742987
    a_jablon
    Poziom 35  
    Moment, stop, wywaliło 450V ?? !! WTF !!!

nawet 250V * pierwiastek (2) daje maks 354V, no NIE MA OPCJI żeby rozwaliło 450V chyba że właśnie polaryzacja !!!

Daj kolego chwilę, przyjrzę się płytce od strony druku...

Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonymi kondensatorami i opisem błędów.

Daj znać czy jest tak jak na obrazku. Jeżeli TAK, kup kondensatory od innego dostawcy, droższe (mniej chińskie), lepszej jakości.
  • #16 20743001
    Milek2020
    Poziom 5  
    a_jablon napisał:
    Moment, stop, wywaliło 450V ?? !! WTF !!!

nawet 250V * pierwiastek (2) daje maks 354V, no NIE MA OPCJI żeby rozwaliło 450V chyba że właśnie polaryzacja !!!

Daj kolego chwilę, przyjrzę się płytce od strony druku...

Może wadliwa sztuka mi się trafiła, nadal patrzę na płytce jest zaznaczony plus oraz zamalowane miejsce na minus nie pomyliłem polaryzacji no chyba że kondensator miał obrócone oznaczenia
  • #17 20743008
    a_jablon
    Poziom 35  
    Tak jak napisałem w zmienionym poście: fizycznie niemożliwe, wytłumaczalne tylko mocno wadliwą sztuką albo zamienioną polaryzacją.

Kup gdzie indziej kondensatory lepszej jakości. Jestem przekonany, że TEN zasilacz jest do uratowania, jeżeli problem jest na wejściu.

(jak przyjrzysz się dokładnie temu, co wybuchł: on ma wgniotkę - może o to chodzi, że wystrzelił ??? )
  • #18 20743013
    Milek2020
    Poziom 5  
    a_jablon napisał:

Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonymi kondensatorami i opisem błędów.

Daj znać czy jest tak jak na obrazku. Jeżeli TAK, kup kondensatory od innego dostawcy, droższe (mniej chińskie), lepszej jakości.

Tak jest, i tak wybuchło, za chwilę wymienię zmierzę i znać czy działa Zbliżenie na płytkę drukowaną z kilkoma kondensatorami i elementami elektronicznymi.

Dodano po 5 [minuty]:

Ale wspomnę jeszcze o (chyba) rezystorze jak mówiłem trochę go skruszylo może to on jest winowajcą Zielona płytka drukowana z licznymi komponentami elektronicznymi, na której zaznaczono jedną część czerwonym markerem. Zbliżenie na uszkodzony rezystor na płytce drukowanej z widocznymi śladami przypalenia.
  • #19 20743042
    a_jablon
    Poziom 35  
    Nie rezystor a kondensator. Zwarcia nie ma, najważniejsze. On ma filtrować "szpilki" napięciowe.
  • #20 20749444
    Milek2020
    Poziom 5  
    A więc wymieniłem Kondensatory i wróciło do stanu początkowego czyli czarny ekran z podświetleniem, myślę że przez to że stopniowo wymieniałem Kondensatory (najpierw reszta potem te 450v) i jeśli się da je zepsuć tym (chyba błędem) bo się wystraszyłem że są mniejsze więc miałem nadzieję że zadziała na tych pierwszych. Tera pytanie póki nie znajdę w pobliżu sklepu z kondensatorami, czy mogę użyć zasilacza o 1 v różnicy, czy nawet jeśli, to czy w jakiś sposób mógłbym uszkodzić monitor (np. Długie korzystannie z tej opcji zasilania)?
    Zbliżenie na etykietę zasilacza Chicony z danymi technicznymi i certyfikatami.
  • #21 20757691
    a_jablon
    Poziom 35  
    Kolego, jest 95% szans, że na napięciu niższym o 1V wszystko będzie działać.

Te 5% to margines błędu, bo i odchyłka od wartości znamionowej to 5%...

Podłącz ten zasilacz, sprawdź. Inaczej się nie przekonasz. Zarówno prąd maksymalny jak i moc znamionowa zasilacza są z duuuużym zapasem ;)
  • #22 20784915
    Milek2020
    Poziom 5  
    Zrezygnowałem jednak z zasilacza próbowałem na jednym problemy były, włączył pokazując logo ale później znów podświetlany ekran i paski, sprawdzę czy może pod obciążenie czy nie ma spadków napięcia bo to potwierdzi że gdzieś wadliwy był, jeśli ten uszkodzony kondersator SMD nie wpłynie znacząco na działanie zamówię części tym razem z tme, szkoda że nigdzie schematów nie ma to odrazu bym kupił jeszcze ten kondersator,
    I pytanko, zostawić go czy wylutować jak jest skruszony?
  • #23 20786601
    Milek2020
    Poziom 5  

Na dzień dzisiejszy, monitor zachowuję się w powyższy sposób, tak jak na początku, coraz bardziej podejrzewam że to wina wadliwych kondersatorów, mógłbym ponownie wymienić ale nie jestem pewien,
    Z jednej strony boje się że oberwała płyta główna.
    (Co do zamienika, monitor włączył się normalnie pokazał logo i wybór wejść ale dosłownie minęły 2 s kiedy go ponownie załączyłem i nic, podświata i brak obrazu, po odłączeniu zasilania pozostawienia i podłączenia spowrotem to samo, trochę podziałał ale nie na długo org 19.99V zamienik 20.60V)
  • #24 21709687
    Milek2020
    Poziom 5  
    Dziś, po dwóch latach, udało się znaleźć winowajcę (ciekawą drogę przebyłem po to xD).
    Na T-CON jest chipset GF-EU3 DFU64H1, ma on zimne luty, to by wyjaśniało, dlaczego raz potrafił załączyć, raz nie. Po dociśnięciu, obojętnie pod jakim zasilaczem, działa (teraz czeka mnie reballing :>). Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę miłego dzionka tym, co to czytają ;)
  • #25 21709693
    Milek2020
    Poziom 5  
    Jak powyżej temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Monitor AOC Agon AG273QCX miał problem z czarnym ekranem, pojawiającymi się kolorowymi liniami i wyłączaniem się, mimo że potrafił wyświetlić wybór wejść. Początkowo podejrzewano uszkodzenie matrycy, jednak po wymianie kondensatorów w zasilaczu monitor działał, choć występowały paski przy wyższych częstotliwościach odświeżania (144 Hz), które po krótkim czasie znikały. W trakcie naprawy wybuchł kondensator elektrolityczny 450V 47uF, co skłoniło do dalszej analizy zasilacza i elementów na płytce, w tym uszkodzonego rezystora. Zalecano stosowanie oryginalnych lub wysokiej jakości zamienników kondensatorów oraz zasilaczy o odpowiednim napięciu (19-20V) i prądzie, unikając tanich chińskich produktów. Po kolejnych próbach i wymianach kondensatorów problem powracał, co sugerowało możliwe uszkodzenie płyty głównej. Ostatecznie po dwóch latach ustalono, że przyczyną były zimne luty na chipsecie T-CON GF-EU3 DFU64H1, które powodowały niestabilne działanie monitora. Po dociśnięciu chipu monitor zaczął działać poprawnie, a planowany jest reballing układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA