Mam monitor AOC AG273QCX, płyta 715G9960. Monitor włącza się, ale nie daje obrazu. Podświetlenie matrycy jest, reaguje na podłączenie kabla HDMI/DP/VGA. Obraz pojawił mi się kilka razy po tym, jak monitor stał włączony bez obrazu, podłączony do laptopa ponad godzinę, a następnie laptop przeszedł w stan uśpienia, wyłączając monitor, i po wybudzeniu laptopa zdarza się, że zaskoczy obraz na monitorze. Pierwsze, co pomyślałem, to wyschnięty kondensator. Wymieniłem elektrolity na płycie głównej, ale bez zmian (kondensatory po pomiarach były ok). Druga myśl, zasilacz. Podłączyłem pod serwisowy, stałe 20 V, monitor pobiera 780 mA bez obrazu (samo podświetlenie matrycy) i jest bez zmian. Teraz myślę, może zimne luty, albo kulki pod prockiem. Pytanie do bardziej doświadczonych - iść w reflow procka, czy jest szansa, że to coś po stronie matrycy (taśma czy inne bebechy) i się niepotrzebnie uwziąłem na tą płytę główną? Pomiary na płycie wyglądają raczej ok. Napięcia na cewkach 5 V, 3.3 V, 1.8 V, 1.1 V obecne. Grzeją się do max 35 stopni: procek, 2 regulatory liniowe i 2 rezystory przy złączu matrycy.