logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód 1Gbit INEA, modem, router, niska prędkość.

Brutus33 03 Wrz 2023 14:22 1395 6
  • #1 20719859
    Brutus33
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam,
    Mam internet światłowodowy 1 Gbit (bodajże jednomodowy z tego co widzę) od INEA. Są dwa włókna - czerwone i zielone, ale tylko czerwone jest podłączone, stąd sugeruję, że jest to światłowód jednomodowy. 🤔
    Wcześniej miałem pakiet 300 Mbit i zawsze było to 320 Mbit down/up. Przy pakiecie 1 Gbit prędkość zawsze mam w granicy 750-950 Mbit max, średnio 850 Mbit~.
    Co mnie boli? To, że nigdy nie osiągnąłem rzekomego 1 Gbit. Stąd pytanie, czy jeśli wywalę router NOKIA, zastąpię go własnym, lepszym, do tego jakiś konwerter światłowodowy, czy parametry w tym zakresie się poprawią? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Obecnie jestem na routerze Nokia G-240W-C, a na drugim piętrze podpięty mam drugi router do jego portu LAN (TP-Link AX6000, kabel kat 7A, +uziemiony keystone).
    Stąd zadaje pytanie, czy jeśli wywalę router Nokia, dodam konwerter/modem światłowodowy na rj45 Gbit osiągnę rzekomy 1 Gbit przepustowości? Czy te ok 850 Mbit to granica maksymalna mojego łącza? Na drugim piętrze prędkość jest identyczna jak na tym Nokia (ale to przez nokie przechodzi główny sygnał, bo jest on podłączony pod jej port LAN).
    Panel przyłączeniowy światłowodu z czerwonym i zielonym włóknem.

Pozdrawiam.
  • #2 20719867
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1215
    A może komputer już nie wyrabia?
  • #3 20719873
    Brutus33
    Poziom 3  

gkwiatkowski napisał:
    A może komputer już nie wyrabia?

No rozumiem po wifi, ale nie pod LAN, gdzie router posiada opcję speed test i sam w sobie pokazuje ok 850 Mbit
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący wyniki testu prędkości Internetu.
  • #4 20719889
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Brutus33 napisał:
    To, że nigdy nie osiągnąłem rzekomego 1 Gbit

Bo w umowie masz DO, a nie minimum 1Gbit
    Sprzętu operatora nie zmienisz, twój własny nie zadziała
    Brutus33 napisał:
    ale nie pod LAN, gdzie router posiada opcję speed test i sam w sobie pokazuje ok 850Mbit

No dobrze ale komputer musi mieć odpowiednie parametry aby uciągnął tak szybkie łącze, minimum 6/7 Gen procesor z dyskiem SSD
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20719900
    Brutus33
    Poziom 3  
    No rozumiem, łącze DO, ale w większości czasu powinno osiągać one łącze maksymalne, a nigdy tego progu nie osiągnęło, stąd ten wątek...
    Jeżeli chodzi o PC, ktorego używałem do testów to laptop MSI GP75 Leopard 9SD na dysku NVM.e 2, po wifi wiadomo karta sieciowa po WiFi ogranicza do 600Mbit, ale nie w tym problem, sam router AX6000 posiada opcję speed test i jest w stanie wykonać pomiar prędkości internetu po porcie LAN, wynik umieściłem wyżej. Płaciłem za 300Mbit, miałem 320Mbit, płacę za 1Gbit, a faktycznie mam ok 700-800Mbit...
  • #6 20719905
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Brutus33 napisał:
    No rozumiem, łącze DO, ale w większości czasu powinno osiągać one łącze maksymalne, a nigdy tego progu nie osiągnęło, stąd ten wątek..

No chyba jednak nie rozumiesz. Żaden operator nie zagwarantuje Ci poza jego infrastruktura pełnej prędkości pobierania czy też wysyłania bo nie ma nią wpływu, a nawet wewnątrz jego infrastruktury możesz nie uzyskać 1Gbit i masz to zapisane w umowie.
    Chcesz sie upewnić podłącz sie bezpośrednio pod pierwszy router który ma dostęp do WAN lub ONT i zrób certyfikowany test
    https://pro.speedtest.pl
    Po tym możesz zgłaszać wątpliwości do operatora
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20719920
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5342
    Brutus33 napisał:
    płacę za 1Gbit, a faktycznie mam ok 700-800Mbit...

A dokładnie to nie 1Gb a około 940Mb.
    Brutus33 napisał:
    Obecnie jestem na routerze Nokia G-240W-C, a na drugim piętrze podpięty mam drugi router do jego portu LAN (TP-Link AX6000, kabel kat 7A, +uziemiony keystone).

Na czas testu wywal tego TPlinka i testu wpięty przewodem sieciowym wprost do Nokia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet światłowodowy 1 Gbit od INEA, jednak osiąga prędkości w granicach 750-950 Mbit, co budzi jego wątpliwości. Zastanawia się nad wymianą routera NOKIA G-240W-C na własny, lepszy model oraz dodaniem konwertera światłowodowego, aby poprawić prędkość. Odpowiedzi wskazują, że prędkości w umowach są zazwyczaj określane jako "do" 1 Gbit, a nie gwarantowane. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć się bezpośrednio do routera INEA w celu przeprowadzenia testu prędkości oraz zwracają uwagę na konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu komputerowego, aby wykorzystać pełne możliwości łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA