Witam,
Mam internet światłowodowy 1 Gbit (bodajże jednomodowy z tego co widzę) od INEA. Są dwa włókna - czerwone i zielone, ale tylko czerwone jest podłączone, stąd sugeruję, że jest to światłowód jednomodowy. 🤔
Wcześniej miałem pakiet 300 Mbit i zawsze było to 320 Mbit down/up. Przy pakiecie 1 Gbit prędkość zawsze mam w granicy 750-950 Mbit max, średnio 850 Mbit~.
Co mnie boli? To, że nigdy nie osiągnąłem rzekomego 1 Gbit. Stąd pytanie, czy jeśli wywalę router NOKIA, zastąpię go własnym, lepszym, do tego jakiś konwerter światłowodowy, czy parametry w tym zakresie się poprawią? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Obecnie jestem na routerze Nokia G-240W-C, a na drugim piętrze podpięty mam drugi router do jego portu LAN (TP-Link AX6000, kabel kat 7A, +uziemiony keystone).
Stąd zadaje pytanie, czy jeśli wywalę router Nokia, dodam konwerter/modem światłowodowy na rj45 Gbit osiągnę rzekomy 1 Gbit przepustowości? Czy te ok 850 Mbit to granica maksymalna mojego łącza? Na drugim piętrze prędkość jest identyczna jak na tym Nokia (ale to przez nokie przechodzi główny sygnał, bo jest on podłączony pod jej port LAN).
Pozdrawiam.