logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EDH13386GW Type TC12H63HP - suszarka bębnowa przy próbie uruchomienia ciemność.

duckx 03 Wrz 2023 14:26 1242 19
REKLAMA
  • #1 20719868
    duckx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień Dobry,
    Wczoraj najprawdopodobniej suszarka nie skończyła programu (nie było nas w domu, jak wróciliśmy rzeczy były bardziej wilgotne niż zwykle). Obecnie przy próbie uruchomienia ciemność.

Sprawdziłem - 220V na wejściu na płytkę sterującą jest. Na płytce sterującej, płytce programatora i tej z sensorami dotykowymi - brak śladów jakichkolwiek wzrokowo identyfikowalnych anomalii. Co powinienem sprawdzić?

Dodatkowe dane: numer na tabliczce:
    Prod. No. 916 096 952 02
    numer na sterowniku 916 096 952 (02)

Z góry dziękuję za pomoc.

Edit
    Sprawdziłem napięcie między obudową, a poszczególnymi pinami wejścia na płytkę z sensorami dotykowymi. Na mierniku prądu zmiennego na części z nich wynosi 380V

Etykieta produktu na suszarce Electrolux z danymi technicznymi. Płytka sterująca z elementami elektronicznymi na stole. Zielona płytka drukowana z komponentami elektronicznymi i ścieżkami. Tabliczka znamionowa z numerami i datą. Zdjęcie płytki sterującej suszarki Electrolux. Płytka sterująca suszarki Electrolux z widocznym oznaczeniem kodu produktu i numeru seryjnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20719959
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Zdjęcie zrobione kalkulatorem ... niemniej od razu widać umarł zasilacz na module EDR12.
  • REKLAMA
  • #3 20720313
    duckx
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.

Zdjęcie w oryginale jest czytelne tylko to narzędzie Elektrody go chyba trochę optymalizuje. Czy możesz mi podpowiedzieć, który to element układu zasilania konkretnie. Przyjrzałem się i widzę też, że rezystor ma ślad uszkodzenia. Kolejne pytanie to czy możecie polecić jakiś serwis, który usuwa takie usterki?
  • Pomocny post
    #4 20720333
    AsReeX
    Poziom 40  
    duckx napisał:
    I kolejne pytanie - czy możecie polecić jakiś serwis, który usuwa takie usterki ?

Ah to masz fajną robotę - możesz podesłać, to się ogarnie w jakiś rozsądnych pieniądzach (pod warunkiem, że nikogo tam wcześniej nie było).
  • #5 20720530
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6872
    duckx napisał:
    I kolejne pytanie - czy możecie polecić jakiś serwis, który usuwa takie usterki ?

To byś musiał choć napisać skąd jesteś, bo żaden serwis przez pół Polski do Ciebie nie pojedzie.
    Chyba, ze chcesz się w wysyłki bawić. To jednego oferanta już masz, jak poszukasz, to drugiego na forum też znajdziesz.
  • Pomocny post
    #6 20720594
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    duckx napisał:
    który to element układu zasilania konkretnie. Przyjrzałem się i widzę też, że rezystor ma ślad uszkodzenia.
    To co widać zaznaczyłem na foto, a na resztę potrzebne ewentualne pomiary, ale to co widać do ogarnięcia przez Kowalskiego :)
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z zaznaczonymi komponentami i dwoma czerwonymi strzałkami wskazującymi na różne elementy elektroniczne.
  • #7 20720603
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    Oprócz zaznaczonych elementów wymienił bym jeszcze w ciemno kondensatory elektrolityczne w okolicy, a co jeszcze to dopiero trzeba zrobić pomiary.
    Po wymianie tych elementów uruchamiać przez żarówkę.
  • #8 20720624
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6872
    banmar_2005 napisał:
    Oprócz zaznaczonych elementów wymienił bym jeszcze w ciemno kondensatory elektrolityczne w okolicy

W ciemno to od razu cały moduł można wymienić.
    Kondensatory nie mają nic wspólnego z tym uszkodzeniem.

Naprawa prosta, ale jeśli autor nie ma wprawy w lutowaniu to lepiej jeśli da to komuś kto ogarnia te klocki, bo łatwo narobić dużo dodatkowych upierdliwych w naprawie szkód.
  • REKLAMA
  • #9 20720722
    TONI_2003
    Moderator
    mrice napisał:
    Naprawa prosta, ale jeśli autor nie ma wprawy w lutowaniu
    Osobiście przyjmuję, że o ile ktoś zakłada temat w dziale AGD Serwis =>AGD Pralki, Suszarki to coś umie, a lutowanie nie jest mu obce (bo pomiary to już wyższa szkoła jazdy :)) i dlatego napisałem to co poniżej cytuję
    TONI_2003 napisał:
    To co widać zaznaczyłem na foto, a na resztę potrzebne ewentualne pomiary, ale to co widać do ogarnięcia przez Kowalskiego
    Natomiast o ile wymiana tych dwóch widocznych elementów to będzie za mało i nie będzie prawidłowych efektów to nawet super wprawa w lutowaniu mu nie pomoże...
    @banmar_2005 Zatem nawet wymiana nie tylko jednego, ale wszystkich kondensatorów na PCB w niczym nie pomoże aby to PCB zaistniało jako naprawione, ale to właściciel powinien znać swe możliwości co do ewentualnej naprawy płyty!
  • #10 20720777
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Utrata pojemności czy wysoki ESR w ma duży wpływ na pracę drivera przetwornicy, a nawet może nie wystartować.
    Wymiana tych kondensatorów to nie wielki koszt.
    Uszkodzenie rezystora pomiarowego i drivera musi mieć jeszcze jakąś przyczynę, i to może być nie koniec z uszkodzonymi elementami.
  • #11 20720804
    TONI_2003
    Moderator
    Przyjmijmy, że masz na myśli C49=22µF/25V jak przysłowiowy Kowalski to stwierdzi na podstawie tego kondensatora? Czym go sprawdzi bo na 100% po jego próbach wylutu do czego on się będzie nadawał (to samo dotyczy innych w przetwornicy) i skąd wiadomo co zakupi i jakiej one będą jakości pomimo, że będą nowe? Następnie w jakim stanie odnajdą się już po wlutowaniu. Odpowiedni elektronik ma czym i wie "co z czym się je" dlatego poważniejszych wyzwań nie stawiamy na forum i odsyłamy do profesjonalistów, a Kowalskiemu nie mącimy w głowie aby nie było jak na tym przykładzie z forum z tym samym Modelem PCB.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatorem oznaczonym jako C49 i układem scalonym.
  • #12 20720814
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Tak C49 to podstawa, Zakup nowego to 99% pewności że jest sprawny bez pomiarów, zawsze lepiej niż zostawić stary. Inne elementy tez trzeba sprawdzić np: mostek prostowniczy. Na twoim zdjęciu widać że jakiś fachowiec wymieniał ten kondensator ze aż ścieżki pozrywał. Wiem że wylutowanie takiego kondensatora dla początkujących nie jest łatwa. Dlatego ja po prostu go ukręcam dociskając do PCB, potem zostaje tylko usunąć resztki lutownicą.
    Po do dawać porady że po wymianie rezystora pomiarowego i drivera naprawa będzie skuteczna. Potem rozczarowanie bo dalej nie chodzi lub uszkodziły się te same elementy.
    Trzeba dawać wskazówki i wtedy ktoś zaczyna myśleć a na pewno czegoś się nauczy.
  • REKLAMA
  • #13 20720828
    TONI_2003
    Moderator
    banmar_2005 napisał:
    Dlatego ja po prostu go ukręcam dociskając do PCB, potem zostaje tylko usunąć resztki lutownicą.
    Kolego przynajmniej nie kompromituj się (bo zaczynasz dawać porady z kosmosu jak swego czasu w komputerach panaceum na wszystko dla Ciebie był "formacik), a myślałem że wyrosłeś za te 7 latek...
    banmar_2005 napisał:
    Potem rozczarowanie bo dalej nie chodzi lub uszkodziły się te same elementy.
    Następna bzdura chyba nie masz pojęcia nawet dlaczego to piszę, ale tu Cię tego nie nauczę...
  • #15 20723897
    duckx
    Poziom 10  
    Dobry Wieczór,

Niestety powiadomienia poszły w spam, teraz je odkopałem.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Tak - umiem lutować, ale nie mam do tego odpowiedniego sprzętu, dlatego od razu odesłałem całość do kolegi @AsReeX. A sam moduł jest niestety obecnie niedostępny, boję się ryzykować jego uszkodzenie.

Pozdrawiam.
    PS.
    Kolegę AsReeX proszę o potwierdzenie co jest tam uwalone poza tym, co piszecie, dla potomnych i temat do zamknięcia.
  • #16 20723904
    AsReeX
    Poziom 40  
    Panie .. Tak wygląda naprawiony EDR12 xD

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi kondensatorami i innymi komponentami elektronicznymi.

Ps. Jak się to zrobi właściwie i umiejętnie, to działa i nie ma problemu z trybem StandBy ... albo, że wgl nie wstanie po "naprawie" ^^
  • #17 20788994
    duckx
    Poziom 10  
    Problem nie został rozwiązany - osoba @AsReeX, która zadeklarowała pomoc ukradła podzespoły i wyłudziła pieniądze i w kontekście tego nie zostanie już rozwiązany.
  • #18 20789532
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5989
    Na żądanie użytkownika @AsReeX dane osobowe usunięto, temat odblokowano, ponieważ użytkownik @AsReeX chce się odnieść publicznie do zarzutów w ciągu najbliższych dni.
  • #20 21328127
    magellans
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    >>20842733 >>20788994 Witam, czy problem został rozwiązany?
    Mam podobną sytuację - suszarka po wyłączeniu przechodzi w tryb Stand by - napięcie 4V na nóżce BP LNK586.
    Zwieranie pinów 1-3 złącza J7 nie powoduje żadnej reakcji.

Wykonałem to, co w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3973874.html ale brak efektów.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka bębnowa Electrolux EDH13386GW (typ TC12H63HP) nie kończyła programu, a po próbie ponownego uruchomienia nie reaguje (brak podświetlenia, ciemność). Pomiar napięcia na wejściu płytki sterującej wykazał obecność 220V, jednak na płytce z sensorami dotykowymi pojawiły się anomalie – napięcia AC do 380V na niektórych pinach. Analiza zdjęć i symptomów wskazała na uszkodzenie modułu zasilacza EDR12, w szczególności elementów takich jak rezystor pomiarowy i driver. Dyskusja obejmowała wymianę uszkodzonych elementów, w tym kondensatorów elektrolitycznych w okolicy modułu, choć niektórzy uczestnicy podkreślali, że kondensatory mogą nie być bezpośrednią przyczyną awarii. Naprawa wymaga precyzyjnego lutowania i odpowiedniego sprzętu, a nieumiejętna ingerencja może pogorszyć stan płyty. Autor posiada umiejętności lutowania, ale zlecił naprawę koledze, który jednak nie wywiązał się z zadania, co zakończyło temat bez rozwiązania. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o podobne usterki i próby diagnostyki, m.in. pomiary napięcia na nóżce BP LNK586 i testy zwarć na złączu J7, jednak bez skutku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA