logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG

rumunn95 24 Kwi 2023 09:53 2493 7
REKLAMA
  • #1 20553215
    rumunn95
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Suszarka trafiła do mnie od znajomego z błędem EHO szybko się z nim poradziłem wymieniając główny przekaźnik i poprawiając zimnie luty na dwóch pozostałych. Sprzęt działa dobrze suszy ubrania lecz problem występuje z wybudzaniem przetwornicy LNK586GG z funkcją LINK ZERO AX dzięki, której przechodzi na tryb ultra oszczędzania energii. Kiedy zakończy się cykl suszenia urządzenie przechodzi w tryb Stand By po kilkunastu sekundach wyłączając główną przetwornice pozostawiając 4V na nodze BP(bypass). Napięcie wpada na diodę D30 dalej na Q16, który podmieniłem z 5CS na 1FW chwilowo ponieważ nie był wysterowany rezystorem R176, po wymianie przepuszcza dalej napięcie, ale nic to nie zmieniło. Na zaznaczonym gnieździe na skrajnych pinach dochodzi do zwarcia podczas wciśnięcia przycisku włącznika.
    Wiec prawdopodobnie ta wtyczka powinna wybudzać przetwornicę, ale śledząc ścieżki idą one dla mnie donikąd nie mając nic wspólnego z napięciem diody D30. Podczas zwierania (Mosfetu?) Q15 o oznaczeniu SMD 1303 płyta wstaje, ale po przycisku brak napięcia na Bramce. Zatem nie mam już pomysłów i proszę o wskazówki.
    Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG
  • REKLAMA
  • #2 20553357
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Łatwiej by było jak byś to rozrysowal, może coś wymyślimy.
    Czy przed Twoją ingerencją w moduł był ten problem co opisujesz?
  • REKLAMA
  • #3 20553369
    rumunn95
    Poziom 12  
    Ciężko powiedzieć czy ten problem istniał przed wymianą przekaźnika i poprawie kilku lutów, teraz sprzęt się załącza za każdym razem, a jeżeli chodzi o przejście w stan oszczędzania energii ma zwłokę około 15-20 sekund, a po tym czasie mikrokontrolery przestają być zasilane a na przetwornicy LNK586GG jest dodatkowe napięcie 4 V na nodze bypass. Wystarczy, że rozładuję kondensator wejściowy tej przetwornicy lub kondensator przy bypass przetwornica wstaje tak jak powinna. Poniżej schemat przetwornicy.
    Electrolux EDH3487RDE - suszarka i nie wybudzanie przetwornicy LNK586GG
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20553406
    Telo
    Serwisant RTV
    Piszesz:
    Cytat:
    Napięcie wpada na diodę D30 dalej na Q16, który podmieniłem z 5CS na 1FW chwilowo ponieważ nie był wysterowany rezystorem R176, po wymianie przepuszcza dalej napięcie, ale nic to nie zmieniło. Na zaznaczonym gnieździe na skrajnych pinach dochodzi do zwarcia podczas wciśnięcia przycisku włącznika.

5CS-BC807-40 PNP
    1FW-BC847B NPN
  • REKLAMA
  • #5 20553407
    rumunn95
    Poziom 12  
    Ale wtopa, a byłem pewien, że oba PNP... Podmienię na właściwy i dam znać.

Edit:
    Tranzystor podmieniony na właściwy, sprzęt wybudza się poprawnie.
    Błąd amatora... Dziękuję za pomoc👌🙂
  • #6 20554557
    Telo
    Serwisant RTV
    Moduł naprawiałeś na błąd EHO a w jakim celu kombinowałeś z tą przetwornicą miałes coś uszkodzone czy przy okazji coś się uszkodziło bo nie bardzo rozumiem?
    Jakie elementy?
  • #7 20554568
    rumunn95
    Poziom 12  
    Generalnie na samym początku dostałem samą płytę od znajomego po przejrzeniu lutów okazało się że jest kilka zimnych. Dodatkowo wymieniłem główny przekaźnik który zasila falownik ponieważ miał przykopcone styki, oddałem płytę a znajomy sobie ją połączył w domu i suszarka zaczęła normalnie pracować tylko był problem z jej wybudzeniem po kilkunastu sekundach gdy przetwornica usypiała się, pierwszym podejrzeniem padł układ LNK... więc został podmieniony dodatkowo wymieniłem też kondensator ten przy nodze bypass bo miał ESR już na granicy. Niestety nic to nie zmieniło w tej materii i zacząłem analizować połączenia, dotarłem do tego nieszczęsnego tranzystora i w głowie miałem tranzystor 1F a znalazłem jeden 1FW który podmieniłem z marnym skutkiem.
  • #8 20554790
    Telo
    Serwisant RTV
    Ok czyli zbieg okoliczności dobrze ,że coś wyszło teraz trzeba było by dwa razy demontowac moduł, fajnie ,że się udało naprawić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z suszarką Electrolux EDH3487RDE, która po wymianie głównego przekaźnika i poprawie zimnych lutów działa, ale nie wybudza przetwornicy LNK586GG w trybie oszczędzania energii. Po zakończeniu cyklu suszenia urządzenie przechodzi w stan Stand By, a na nodze bypass przetwornicy pojawia się napięcie 4V. Użytkownik wymienił tranzystor Q16, ale problem nie ustąpił. Po dalszej analizie i wymianie tranzystora na właściwy, urządzenie zaczęło poprawnie się wybudzać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA