logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMPLITUNER UNITRA ELTRA R8040 - Buczenie transformatora i kolumn po wymianie części

Pioro33 27 Lis 2005 13:41 5128 6
  • #1 2030848
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    Mam problem z tym amplitunerkiem wymienilem wszystkie elektrolity, wymieniłem wszystkie tranzystory w końcówce mocy na BD 911/12 + BD137/38 na nowiutkie, wszystkie bezpieczniki są sprawne nie ma przerw w ścieżkach i pomimo to jak się włączy sprzęt to jest normalnie a jak podłącze kolumnę to trafo zaczyna dość głośno buczeć (tak aż przenosi wibracje na inne elemnty) i kolumienka też zaczyna buczeć (kolumna to tonsila 30W 8 ohmowa także to na pewno nie przez kolumne) włokna w bezpiecznikach naprężają się tak jak gdyby miały się właśnie spalić ale się nie palą bezpieczniki to 1,6 A czyli takie jakie zaleca unitra takzę amplituner nie reaguje na przełączenie żadnego przełącznika na wszystkich trybach i zakresach trafo i głośniki buczą (nie ma żadnych szumów z tunera tylko to buczenie), bardzo proszę o pomoc gdyż wyczerpałem już limit pomysłów, bardzo dziękuję za okazaną pomoc, pozdrawiam
  • #2 2030889
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    zmierz prąd płynący bez obciążenia na tych bezpiecznikach i napięcie na wyjściu wtedy można coś dopiero gdybać
  • #3 2031405
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    ale superancko, że wymieniłeś elki i półprzewodniki - a prąd spoczynkowy tranzystorów w końcówce mocy ?? ustawiony - rozumiem że tranzystorki sparowane - no chyba,że nie ;(
  • #4 2031783
    Pioro33
    Poziom 19  
    Bardzo dziekuje za rady zaraz się dostosuje i sprawdzę to wszystko, mam prośbę niebardzo wiem co to znaczy prąd spoczynkowy jak i na jaką wartość się go ustawia jeśli ktoś mógłby przesłać mi instrukcję jak się do tego zabrać będę bardzo wdzieczny.... wkrótce odpisze co wyszło z moich dalszych zmagań :)
    ps wymieniłem zenerkę 8,2V i jeden kanał zaczął grać a z drugim taka sam hisotria jak była ale zawsze to jakiś postęp mam nadzieje że to niektórym pomoże w wyjaśnieniu problemu dziękuję pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

mam jeszcze pytanko czy ktoś wie dlaczego wskażnik poziomu sygnału jest martwy oprócz tego ze cały czas świeci się jedna pierwsza dioda, czy to może wina scalaka który go wysterowuje ???.....

Dodano po 3 [godziny] 13 [minuty]:

kolejny fakt: na wyjściach głośników bez kolumn jest na lewym kanale napięcie 0 V a na drugim kanale prawym napięcie 26 V więc lewy jest ok a prawy nawalił może ta informacja komuś pomoże....
  • #5 2035536
    Pioro33
    Poziom 19  
    OK doszedłem trzeba było wymienić tranzystor BC 211 problem polegał na tym że w płycie zachowywał się zupełnie normalnie ale po wylutowaniu zły także proszę uważać na przyszłośc.....

może ktoś ma jakieś porady jak ulepszyć trochę ten wzmacniacz nie chodzi o zrobienie z tego nie wiadomo czego przecież to zwykła unitra ale może ktoś wie jak poprawić walory akustyczne zredukowac szumy itd, jesli ktoś może mi pomóc proszę o podzielenie się informacjami będą przydatne nie tylko dla mnie ale i dla innych na pewno też :) dziękuję bardzo
  • #6 2061850
    Pioro33
    Poziom 19  
    więc tak wzmak chodzi ale pojawił się kolejny uciążłiwy problem mianowicie jedno z wejść magnetofonowych (do podania zewnętrznego sygnału) po podłączeniu do niego czegokolwiek czy magnetofonu czy gramofonu czy tunera głos jest ale ze strasznymi zakłóceniami non stop a drugie wejście działa beż żadnych zarzutów może wie ktoś co może powodowac te zniekształcenia w jednym wejściu magntofonu PROSZĘ O POMOC nie mam już pomysłów
  • #7 2128969
    Pioro33
    Poziom 19  
    Bardzo prosze o powiedzienie mi ile powinien wynosić prąd spoczynkowy w mojej eltrcie R8040 z góry dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Unitra Eltra R8040 po wymianie wszystkich elektrolitów i tranzystorów końcówki mocy (BD911/12, BD137/38) oraz bezpieczników 1,6 A, generuje głośne buczenie transformatora i kolumn (Tonsila 30W 8 Ω). Bezpieczniki nie przepalają się, lecz włókna są naprężone. Amplituner nie reaguje na przełączniki, a buczenie występuje niezależnie od trybu. Pomiar napięcia na wyjściu głośnikowym wykazał 0 V na lewym kanale i 26 V na prawym, co wskazuje na uszkodzenie prawego kanału. Po wymianie tranzystora BC211 problem z buczeniem ustąpił. Dalsze problemy dotyczą zakłóceń na jednym z wejść magnetofonowych przy podłączaniu zewnętrznych źródeł sygnału, podczas gdy drugie wejście działa poprawnie. Pojawiły się pytania o prawidłową wartość prądu spoczynkowego tranzystorów końcówki mocy oraz możliwości poprawy jakości dźwięku i redukcji szumów w tym modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA