logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak światła w nocy i rozłączajacy bezpiecznik.

michalxx551 13 Wrz 2023 21:32 429 4
REKLAMA
  • #1 20732257
    michalxx551
    Poziom 4  
    Witam.
    Wczoraj miałem dziwne zdarzenie w mieszkaniu (blok 4 piętrowy rok budowy 1990). O godzinie 20 montowałem pojedynczy włącznik światła z podświetleniem do łazienki. Ku mojemu zaskoczeniu po montażu i próbie włączania światła zadziałał bezpiecznik od światła w całym mieszkaniu. Włącznik aż przestał działać poprawnie więc wymieniłem na nowy. Podczas 2 próby włączania światła znów zadziałał bezpiecznik tzw es. Dałem sobie już wczoraj z tym spokój. Mieszkanie jest w trakcie remontu ok 2 tyg nie było włączane światło w łazience. Lampa jest LED 18 W plus podświetlane lustro LED. Do tej pory nigdy czegoś podobnego nie było. W nocy o północy można było włączać światła i wszystko było dobrze. Zaczęły mi przychodzić różne pomysły typu: wkręt w przewodzie (kilka wkręciłem do płyt gk), jakieś przeciążenie sieci, nie wiem ciężki start oświetlenia LED (o ile coś takiego jest).
    Dobra wracając do tematu dziś przychodzę, włączam światło i działa. Wszystko świeci działa jak do tej pory. Byłem już przygotowany do rozdarcia płyt gk a tu wszystko działa.
    Nie wiem czy ma to również jakieś znaczenie, malowałem korytarz i po malowaniu montowałem włącznik.
    Nie wiem nie mam na to pomysłu czemu w nocy rozłączał bezpiecznik a popołudniu wszystko dobrze. Testowałem dziś włączałem wyłączałem od czasu do czasu aż do 21 i wszystko dobrze.

Jedyny sensowny dla mnie powód to chyba jakieś przeciążenie sieci. Jest to możliwe bo do tej pory wszystko było dobrze?

Co myślicie o tym zostawić to czy szukać jakieś przyczyny?

Z góry dzięki za odp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20732283
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    michalxx551 napisał:
    malowałem korytarz i po malowaniu montowałem włącznik

"Nachlapałeś" farby do puszki rozgałęźnej.
  • REKLAMA
  • #3 20732288
    michalxx551
    Poziom 4  
    Raczej nie aczkolwiel wilgoć gdzieś podeszła? No możliwe....
    Wiem ze to trochę jak wróżenie z fusów ale chcę jakieś opinii fachowca co mogło być przyczyną.
  • REKLAMA
  • #4 20732491
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    michalxx551 napisał:

Wiem ze to trochę jak wróżenie z fusów ale chcę jakieś opini fachowca co mogło być przyczyną.

Raczej fachowca od jasnowidzenia - tak że to nie to forum :-)
  • #5 20732571
    michalxx551
    Poziom 4  
    Pytam bo jestem ciekaw czy miał ktoś podobną sytuacje z malowaniem bądź nie wiem przeciążeniem.
    Czy jest możliwe malując korytarz przeciągnąć wałkiem po zaślepce puszki ze tam zgromadziła sie wilgoć i cos takiego sie stało.
    Dla mnie trochę dziwna cała sytuacja dlatego założyłem temat.
REKLAMA