logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada pracy inhalatora pneumatycznego

14 Wrz 2023 15:13 549 13
REKLAMA
  • #1 20733139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20733575
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    Inhalatory pneumatyczne wytwarzają niewielką mgiełkę aerozolu . Może widziałeś inhalatory ultradźwiękowe ? W pneumatycznych ciśnienie wylotowe z aparatu to raptem 1-1.5 bara . Aerozol wytwarzany jest w kubku na lek gdzie powietrze przechodzi przez mały otwór i jest rozbijane przez specjalnie uformowaną dyszę
  • #3 20733588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20734920
    Lisek64
    Poziom 33  
    Zbliżenie na zieloną dyszę z otworem w kształcie owalu na końcu stożka, umieszczoną nad metalowym narzędziem. Zielona dysza stożkowa leżąca na jasnej powierzchni. Widok z góry na wewnętrzną część naczynka inhalatora z centralnym stożkiem.

Na zdjęciach kształt dyszy i doprowadzenie powietrza przez ten stożek od spodu w naczynku na lek . Powietrze rozbija się o ten dziubek porywając cząsteczki wody . W tej zielonej dyszy otwór na końcu stożka jest owalny i jego brzegi , to te rowki od podstawy zielonego stożka . Ma to na celu "wzburzenie" leku , by ułatwić porywanie cząsteczek . Na to "idzie" większość dostarczanego powietrza , reszta wypycha aerozol z kubka do ustnika i pacjenta . To akurat przykład inhalacji lekowej . Do np solankowych czy z wody mineralnej stosuje się mniej więcej podobne do tego co narysowałeś z tym , że powietrze jest dostarczane rurką do cieczy . Jak jesteś ciekawy tego innego rozwiązania to mogę porobić zdjęcia i pokrótce wyjaśnić działanie .
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 20735179
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    A pistolet do malowania natryskowego to panowie widzieli?
    Więc w pneumatycznych inhalatorach zasada ta sama, tylko pod mniejszym ciśnieniem powietrza.
  • #6 20735683
    Lisek64
    Poziom 33  
    Widzieli . I według mnie jest inna :-)
  • REKLAMA
  • #7 20735766
    clubber84
    Poziom 39  
    Ja twierdzę, że taka sama, ale że ciśnienie niższe, to i konstrukcja zbiornika z dyszą inna.
  • #8 20735940
    Lisek64
    Poziom 33  
    Cóż... Możemy przerzucać się argumentami , bo komuś się wydaje , że to samo . Mój argument jest prosty . Nie ta średnica cząstek aerozolu i to powinno zamknąć dyskusję . Gdyby pistolet do malowania miały spełniać te same zadania co inhalatory pneumatyczne to każdy "do gęby " by go dostawał i byłoby ok . Więc jakaś różnica mimo podobieństw jednak jest . Że nie wspomnę o specjalnych membranach stosowanych w inhalatorach pneumatycznych , wytwarzających czy też przepuszczających określoną wielkość aerozolu . Więc za nim zacznie "trzepać się pianę ", proszę zapoznać się z literaturą medyczną odnośnie tego rodzaju leczenia
  • #9 20737092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 20738257
    Lisek64
    Poziom 33  
    Robo-technical napisał:
    Nie spodziewałem się że rozwiązania typowo "lekowe" a solankowe różnią się.

To mój niefortunny skrót myślowy . Oczywiście , że można na każdym wykonać inhalację . Chodziło mi , że przy solance mamy duży zbiornik z cieczą a pacjent "podpina się" swoją rurą i ustnikiem a w tym na zdjęciach jest określona ilość leku , dlatego jest mały i jednorazowy . Po zabiegu ląduje w koszu :-)

Robo-technical napisał:
    Znasz wartość średnicy wewnętrznej tego wylotu?

W tym modelu średnica to ok 2 mm plus te nacięcia (rowki)

Robo-technical napisał:
    mam pytanko o kompresor.

Nic nadzwyczajnego . Oczywiście muszą być bezolejowe . W droższych modelach są tłokowe z pierścieniami teflonowymi a w tańszych modelach membranowe . Na ssaniu filtr "pumeksowy" (nie wiem jak nazwać ten drobno porowaty materiał ;-) ) Na tzw "zbiorowej" (nazwa trochę myląca bo już nie ma takich inhalacji gdzie się chodziło wokól "grzyba" i śpiewało "szła dzieweczka do laseczka" - względy sanitarno-epidemiologiczne :-) ) , jest jeden mocniejszy kompresor i od niego rozprowadzone powietrze do pojedynczych stanowisk właśnie solankowych lub mineralnych .
    Jutro postaram się dodać zdjęcia tych "słoikowych " :-)
  • #11 20738419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20738454
    clubber84
    Poziom 39  
    Lisek64 napisał:
    dlatego jest mały i jednorazowy . Po zabiegu ląduje w koszu

Te pojemniczki z postu #4, które kolega nazwał jednorazowymi, nie są jednorazowe.
    Są wielorazowego użytku, ponieważ są w komplecie z maską i pojemniczek (cały, wraz z dyszą) oraz maskę się myje. U kolegi takie przeświadczenie, że są jednorazowe jest z tego względu, że tak robią w szpitalach - do kosza. Ale tam to jest zrozumiałe, w warunkach domowych pojemniczek wraz z maską się myje.

I tak, jak wspomniałem - zasada wszystkich urządzeń aerozolowych taka sama, tylko w każdym konstrukcja dyszy, pojemnika oraz ciśnienie inne.
  • #13 20739502
    Lisek64
    Poziom 33  
    Oczywiście , że można je umyć i zdezynfekować i w warunkach domowych byłoby to nieporozumieniem , by je wyrzucać . No ale najłatwiej wydaje się nie swoje pieniądze i nie my ustaliliśmy procedury . No i takie niestety są nie tylko w szpitalu ale w sanatorium też niestety :-(
  • #14 20739510
    clubber84
    Poziom 39  
    Wszystkie instytucje zbiorowego "leczenia" podpinam do jednego worka, z tym że z niektórych człowiek wyjeżdża już nogami do przodu.

Podsumowanie tematu

Inhalatory pneumatyczne działają na zasadzie wytwarzania aerozolu poprzez rozprężanie powietrza. W przeciwieństwie do inhalatorów ultradźwiękowych, w pneumatycznych ciśnienie wylotowe wynosi 1-1.5 bara. Powietrze przechodzi przez mały otwór w dyszy, co powoduje rozbicie cząsteczek wody w kubku na lek. Dysza ma specjalnie uformowany kształt, który ułatwia porywanie cząsteczek wody, a większość dostarczanego powietrza jest wykorzystywana do tego celu. W inhalatorach solankowych powietrze jest dostarczane rurką do cieczy, co różni się od inhalacji lekowej, gdzie stosuje się mniejsze pojemniki.

Ważnym aspektem jest różnica w średnicy cząsteczek aerozolu, co wpływa na skuteczność inhalacji. W inhalatorach pneumatycznych stosowane są specjalne membrany, które kontrolują wielkość cząsteczek. W kontekście domowym, można wykorzystać słoik jako kubek na lek, jednak istotne jest, aby konstrukcja dyszy była odpowiednia do generowania aerozolu. Warto również zauważyć, że pojemniki używane w inhalatorach są wielorazowego użytku, co jest istotne w warunkach domowych.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA