logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy instalują się na pulpicie zamiast w Program Files - jak to naprawić?

Piccollo 27 Lis 2005 19:36 1744 9
REKLAMA
  • #1 2031922
    Piccollo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam

Moja kolezanka do ktorej mam niestety kawał drogi ,skarzy sie ze podczas instalowania programow sciagnietych z internetu,na pulpicie pojawia sie masa roznych ikonek,wnioskuje wiec ze rozpakowywuja sie one na pulpit pomimo tego ze zlecono instalacje w PROGRAM FILES.Skanowanie awastem i ad-awerem oraz spybotem nic nie dalo,komp jest nowy(ma ok 1 m-c),parametry tez ma ok.Co moze byc tego przyczyna bo jeszcze wczoraj wszystko bylo ok

Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Komputery Hardware !

• REKLAMA
  • #2 2032000
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...wnioskuje wiec ze rozpakowywuja sie one na pulpit pomimo tego ze zlecono instalacje w PROGRAM FILES...

Albo one same się rozpakowują albo Ona sama je rozpakowuje na pulpit dając extract here... upewnij się dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 2032035
    Piccollo
    Poziom 14  
    Instalowalismy razem Mozille,ja u siebie ona u siebie-rozmawiajac przez tel,robila wszystko wg instrukcji bo tez myslalem ze cos namieszala,no ale po instalce wyskoczylo jej na pulpicie okolo 14 ikonek,potem instalowala jakis inny program i tez jej te ikonki wyskoczyly po instalacji(nie wiem tylko czy inne czy te same-nie spytałem)
  • #4 2032131
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Poki udzielane informacje beda typu: nowy komputer, jakis program, wg jakiejs instrukcji, jakies ikonki, dalesze kontynuowanie watka nie ma sensu.

Piccollo - ani ona nie potrafi przekazac tobie, ci sie dzieje, ani ty nie mozesz przekazac nam. Ten watek nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #5 2032165
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Sprawą jasną jest, że obydwoje rozpakowywujecie w domyślny folder jakim jest pulpit. Przed rozpakowaniem należy określić gdzie dany program ma być rozpakowany i dopiero później program instalacyjny pyta gdzie zainstalować C: D: itd...
  • #6 2032207
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    tak jak wyzej... jak cos sciagamy a nastepnie rozpakowujemy to zmieniamy sciezke z domyslnej(pulpit) na np. C:\Moje dokumenty\Internet
  • REKLAMA
  • #7 2032288
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Prościej wytłumaczyć się nie da :)
    Załączniki:
    • Programy instalują się na pulpicie zamiast w Program Files - jak to naprawić? RAR.jpg (53.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2032372
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Miałem może podobny problem.

Tylko, że były to programy którym nie można było zmienić ścieżki gdzie mają być zainstalowane, i wszystkie pliki ładowało mi na pulpit bądź luzem na jakąś z partycji, kiedy to powinno je instalować gdzieś tamna systemowej partycji w katalogu "Windows", puściłem formata ponownie zainstalowałem XPeka i znowu jest normalnie.

Na marginiesie dodam tylko, że gdybym chciał przedstawić wszystkie problemy jakie miały u mnie miejsce w systemie MS Widnows XP Professional z SP1/SP2, to by mi chyba zeszłodo rana, najwięcej problemów jest z kompresją, filmami. Działa dobrze, niby nic nie instalowałem nowego, a tu już cośprzestaje działać, kombinuje na 100 sposobów, i nie pomaga, znowu format - to już strasznie nudne.
  • #9 2032506
    Piccollo
    Poziom 14  
    Wybaczcie Panowie ,ale nie tłumaczcie rzeczy oczywistych.Problem polega na tym ze podczas instalacji prostego programu jakim jest MOZILLA FIREFOX(tu sie nic nie kombinuje tylko NEXT, NEXT ,PROGR, FILES,...,FINISCH),na pulpicie pojawiaja sie te ikony.Biorac pod uwage wasze posty to w ogóle sorry ze zapytałem.Wiem ze pisze ogolnikami , ale prosze o zrozumienie,ja prosze o wyjasnienie dlaczego po instalacji prostych programow na pulpicie pojawiaja sie rozne ikony pomimo tego ze zostal wskazny inny plik docelowy niz PULPIT !!Co moze byc tego przyczyna?Wirusy i szpiegi sa wyeliminowane(chyba)-wiec pewnie ustawienia , tylko jakie i gdzie?
  • #10 2032607
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    piotrek power napisał:

Na marginiesie dodam tylko, że gdybym chciał przedstawić wszystkie problemy jakie miały u mnie miejsce w systemie MS Widnows XP Professional z SP1/SP2, to by mi chyba zeszłodo rana, najwięcej problemów jest z kompresją, filmami. Działa dobrze, niby nic nie instalowałem nowego, a tu już cośprzestaje działać, kombinuje na 100 sposobów, i nie pomaga, znowu format - to już strasznie nudne.

Troche OT, ale mimo wszystko wtrace swoje 3 grosze ;)
    Pracuje na XP juz kilka lat i nie mam zadnych problemow ani z filmami ani z kompresja... prawde mowiac u mnie na XP problemy wystepuja baaardzo sporadycznie. Nawet jesli cos nie chce dzialac tak jak powinno to "google.pl" i koniec z problemami. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sytuacji, w której podczas instalacji programów pobranych z internetu, mimo wskazania folderu docelowego "Program Files", ikony i pliki instalacyjne pojawiają się na pulpicie. Przyczyną jest najczęściej fakt, że pliki instalacyjne są najpierw rozpakowywane w domyślnym katalogu, którym jest pulpit, zanim nastąpi właściwa instalacja. Użytkownicy sugerują, że przed uruchomieniem instalatora należy ręcznie zmienić ścieżkę rozpakowywania z pulpitu na inny folder, np. "C:Moje dokumentyInternet". W przypadku prostych instalatorów, takich jak Mozilla Firefox, które standardowo instalują się w "Program Files" po kliknięciu "Next", problem może wynikać z wcześniejszego rozpakowania plików na pulpit, a nie z samego procesu instalacji. Skanowanie antywirusowe nie wykazało infekcji, a problem pojawił się nagle na nowym komputerze z systemem Windows XP. W skrajnych przypadkach podobne problemy rozwiązywała reinstalacja systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA