logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka Alto KEW DX 865 - wyłączanie palnika i wentylatora podczas grzania wody

krzysztofk94 22 Wrz 2023 14:57 774 9
REKLAMA
  • #1 20743115
    krzysztofk94
    Poziom 4  
    Witam.pam problem z myjka na ciepłą wodę Alto (kew)DX 865.a więc na zimno wode myjka pracuje pięknie, a jeśli przełączę na grzanie wody to parę sekund myjka chodzi, wentylator i palnik się załancza dym leci i po paru sekundach nie swieci tylko miga parę razy kontrolka paliwa i myjka dalej pracuje ale odłącza wentylator i palnik. I tak za każdym razem. Paliwa cały bak, czujnik paliwa dobry, dodam że myjka stała długo i był syl w baku (mół) wymyłem wszystko. Już nie mam głowy proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20743501
    darko13124
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Kontrolka miga szybko czy wolno?
  • REKLAMA
  • #3 20745145
    krzysztofk94
    Poziom 4  
    Wolno miga. Teraz podpiąłem kable od tej dmuchawy (cewki ) pod pokrętło od temperatury i chodzi normalnie, można myć ale kontrolka miga dalej. grzanie (załączanie ciepłej wody tym pokrętłem się włącza.) I z powrotem podpiąłem kable pod te płytkę w obudowie tej dużej i to samo, zalancza palnik grzeje parę sekund kontrolka miga i odcina prąd na wiatrak i na iskrę. Czujnik paliwa ten w baku zmostkowany, czujnik przepływu wody zmostkowany i to samo. Jest jeszcze ta fotokomorka( czujnik plomienia) w tym palniku ale tego nie mostkowalem bo nie wiem czy mozna go zmostkowac.mozne ona nie wykrywa iskry i rozlancza. Ale czemu kontrolka paliwa miga.ja nie mam już głowy.
  • REKLAMA
  • #4 20745202
    darko13124
    Poziom 13  

Sprawdzałeś poziom oraz czujnik płynu do zmiękczania wody?
  • REKLAMA
  • #5 20745286
    krzysztofk94
    Poziom 4  

A który to jest? Ale myjka normalnie chodzi, ciśnienie jest tylko na grzanie. Włączę to po chwili rozłącza. Czujnik od paliwa w baku i od przepływu wody są zwierane. A tak mi się przypomniało, że przedwczoraj ta kontrolka bardzo szybko migała i po około 3 sekundach rozłącza.
  • Pomocny post
    #6 20745607
    darko13124
    Poziom 13  

Więc jeśli miga szybko, to do wyczyszczenia i sprawdzenia czujnik płomienia.
  • #7 20745698
    krzysztofk94
    Poziom 4  

Część mechaniczna z przewodami i metalowym złączem, obok czerwonego zaznaczenia.
    Czyli ten? A wiesz może jak go sprawdzić? I czy ewentualnie mogę go zmostkować?
  • #8 20748518
    darko13124
    Poziom 13  
    Ciężko ze zdjęcia wywnioskować, możesz wykręcić i srawdzić czy nie jest zabrudzone szkiełko, zmostkować raczej nie
  • #9 20755758
    krzysztofk94
    Poziom 4  
    Witam ponownie, czujnik plomienia sprawdzony i jest dobry, a dalej miga wolno kontrolka paliwa i rozlancza, ktoś coś jeszcze podpowie co może być?

Podsumowanie tematu

✨ Myjka Alto KEW DX 865 działa poprawnie na zimnej wodzie, jednak przy przełączeniu na grzanie wody palnik i wentylator uruchamiają się na kilka sekund, po czym kontrolka paliwa miga wolno, a urządzenie odcina zasilanie wentylatora i palnika. Paliwo jest pełne, czujnik paliwa i czujnik przepływu wody zostały zmostkowane, a czujnik płomienia (fotokomórka) sprawdzony i oczyszczony, nie wykazuje uszkodzeń. Próby podłączenia kabli dmuchawy bezpośrednio do pokrętła temperatury pozwalają na normalną pracę wentylatora, lecz problem migającej kontrolki paliwa i odcięcia zasilania pozostaje. Sugerowano sprawdzenie i wyczyszczenie czujnika płomienia, jednak zmostkowanie go jest niewskazane. Problem może leżeć w detekcji płomienia lub w innym elemencie zabezpieczającym, gdyż szybkie miganie kontrolki paliwa wskazuje na konieczność czyszczenia czujnika płomienia, natomiast wolne miganie pozostaje nierozwiązane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA