Witam, mam problem na kompie mialemt roche trojanow, oraz zlosliwie odpalal mi sie w pasku znaczek ikomunikatpo angielsku ze moj system (blablabla) zarazony itp. windows sciagnal i uruchomil spy-ware. Efekt nastepujacy, zamiast tapetki pojawila mi sie tapetka z info ze spy ware zarazilo mi kompa, gdy chcialem wejsc na www mialem to samo z tym ze mialem linka skad mozna bylo pobrac program spy ware, po kilku godzinach walki wywalilem z rejestru i dysku za pomoca mks vira online trojany itp, rysunek pozostal, jednak gdy i jego wywalilem nadal nie moge zmienic tapetki, pole do zmiany tapety we wlasciwosciach pulpitu jest nieaktywne. Czy ktos wie jak to rozwiazac??? Ponowna instalacja XP nie wchodzi w gre
hijackthis <-- to jest do sciagniecia czy co mam z tym zrobic?
Dodano po 1 [minuty]:
tapetke falszywa wywalilem juz recznie zanim zaczalem czytac post, jednak problem z brakiem tapet zostal, walcze dalej
Dodano po 2 [minuty]:
ok mam hijacka oto log:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 21:36:49, on 2005-11-27
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
tak więc dotyczy Cię dokładnie to co napisał @Kolobos i dodatkowo usuń:
O2 - BHO: Local Spool Net support DLL - {41943050-65CC-454B-81E4-9C8A9D7CBAEA} - C:\WINDOWS\System32\localsplnet.dll
O3 - Toolbar: (no name) - {E0E899AB-F487-11D5-8D29-0050BA6940E3} - (no file)
O4 - HKCU\..\Run: [bxproxy] C:\WINDOWS\bxproxy.exe
O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
pozdrawiam
bravo @kacz2n
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik miał infekcję trojanami i spyware, które zmieniły tapetę systemu Windows XP na fałszywą informującą o zainfekowaniu komputera. Po usunięciu wirusów za pomocą narzędzi takich jak MKS Vir i HijackThis, problem z brakiem możliwości zmiany tapety pozostał – pole zmiany tapety w właściwościach pulpitu jest nieaktywne. Wskazano konieczność usunięcia z rejestru i dysku plików powiązanych z malware, takich jak c:secure32.html, ibm00001.exe, mdms.exe, sywsvcs.exe, bxproxy.exe oraz wpisów w rejestrze dotyczących domyślnej strony startowej Internet Explorera i elementów autostartu. Zalecane jest użycie HijackThis do identyfikacji i usunięcia złośliwych wpisów, a także zakończenie procesów podejrzanych w Menadżerze zadań. Pomimo prób, niektóre pliki mogą nie występować, co utrudnia naprawę. Ponowna instalacja systemu Windows XP nie jest rozważana. Dodatkowo sugerowano aktualizację lub zmianę przeglądarki internetowej. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.