logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Cambridge Audio A5i: nierówno grające kanały, wymiana tranzystorów SAP15 na SAP16?

xbumbum666 22 Wrz 2023 19:01 735 6
REKLAMA
  • #1 20743405
    xbumbum666
    Poziom 3  
    Dzień dobry, stałem się posiadaczem wspomnianego w tytule wzmacniacza. Niestety kanały nie grają równo, co skłoniło mnie do zdjęcia obudowy i zerknięcia w jego wnętrze. Moją uwagę zwróciły tranzystory SAP 15, jedna para jest NO/PO a druga NO/PY. To chyba tak nie powinno być, prawda? I przez to kanały mogą nie równo grać? Mam pytanie co do ich wymiany, wsadzić znowu takie same czy może SAP16?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Zbliżenie na wnętrze wzmacniacza audio z tranzystorami SAP15 na płytce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20743712
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    xbumbum666 napisał:
    I przez to kanały mogą nie równo grać?

Nie, to nie jest powód nierównego grania.
    xbumbum666 napisał:
    Mam pytanie co do ich wymiany, wsadzić znowu takie same czy może SAP16?

''Wsadzić możesz sobie co chcesz ale to niczego nie zmieni i nie zacznie grać równo.
  • REKLAMA
  • #3 20743758
    xbumbum666
    Poziom 3  

Dziękuję za pomoc. Czyli to, że tam jest jakaś inna końcówka mocy, z innym oznaczeniem i nie do pary, nic nie zmienia? Czy jest w takim razie sens jej wymiany?
  • Pomocny post
    #4 20743813
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    xbumbum666 napisał:
    czyli to że tam jest jakaś inna końcówka mocy, z innym oznaczeniem i nie do pary nic nie zmienia ?

Nie zmienia ponieważ wzmocnienie wzmacniacza nie zależy od tych tranzystorów.
    xbumbum666 napisał:
    Jest w takim razie sens jej wymiany ?

Wymiana tych tranzystorów nie ma żadnego sensu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20744230
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    xbumbum666 napisał:
    I przez to kanały mogą nie równo grać?

Uściślij nam czym ta "nierówność" dokładnie miałaby polegać. Czy wzmacniacz wykazuje wadę, czy tylko jest to twoje założenie? Bo mamy rozbieżność między treścią postu, a tytułem.
  • REKLAMA
  • #6 20744552
    xbumbum666
    Poziom 3  
    Prawy kanał gra ciszej, podczas gdy potencjometr balance jest w pozycji neutralnej. Po zdjęciu obudowy pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ta końcówka mocy z innym oznaczeniem, myślałem że to może być przyczyną. Obejrzałem też potencjometr balance i na pierwszy rzut oka wygląda dobrze.
  • Pomocny post
    #7 20744609
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    Zewrzyj wejścia na końcówkę mocy i sprawdź, czy końcówki grają równo. Jeśli tak, cofnij się do przedwzmacniaczy.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nierównym działaniem kanałów wzmacniacza Cambridge Audio A5i, zauważając różnice w tranzystorach końcowych SAP15. Odpowiedzi wskazują, że różne oznaczenia tranzystorów nie są przyczyną problemu, a ich wymiana na SAP16 nie przyniesie poprawy. Sugerowano sprawdzenie, czy problem leży w przedwzmacniaczu, a także zbadanie potencjometru balance. Użytkownik zauważył, że prawy kanał gra ciszej, co skłoniło go do dalszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA