logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt budowy stroboskopu jak na aukcji Allegro - szczegóły i porady

adam88sjz 28 Lis 2005 00:03 5612 12
REKLAMA
  • #1 2032904
    adam88sjz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Potrzbuje takie cos jak tu an aukcji (najlepiej identyko co na aukcji) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72686001
    Jaki jest koszt budowy takiego stroboskopa?

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 2033511
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Kliknij SZUKAJ i wpisz stroboskop :D zanim ktoś cię opier....
    że zakładasz nowy temat.

Pozdrawiam.
  • #3 2038644
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    poszukaj w dziale wizualne stroboskopu 40J i 300J
  • #4 2039141
    adam88sjz
    Poziom 16  
    Chodiz mi o identyko i zeby dzialao z halogenem.
  • REKLAMA
  • #5 2039199
    dee jay G
    Poziom 26  
    Z halogenem? Jakto z halogenem?
    Mam nadzieję, że chodzi Ci o wmontowanie palnika od strobo w obudowę od halogena, bo już jeden taki był, co to chciał zamiast palnika zastosować żarówkę halogenową liniową.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2039675
    adam88sjz
    Poziom 16  
    Dokladnie o to i chodzi. Zeby wmontowac palnik do halogenu. Tylko niewiem co do wyboru palnika. Jaki mam kupic aby byl dobry do halogena?
  • REKLAMA
  • #7 2042227
    dee jay G
    Poziom 26  
    Każdy, byle nie IFK120. Wtedy dłużej Ci posłuży ;)
    Popatrz na allegro za palnikami, jakiś czas temu kupiłem jakieś Heimann, czy coś takiego i mam je już długo długo i nie są nawet ani troszkę czarne!!!Dobre palniki, polecam.

Pozdrawiam.
  • #8 2044126
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    a dlaczego nie Ifk? To naprawdę dobre palniki i stosując jedną sztuczkę można zwiększyć jego długość świecenia Można owinąć go np, drucikiem(kilka zwoi) i wtedy ta warstwa na szklanej bańce tak szybko się nie wypala
  • #9 2044157
    dee jay G
    Poziom 26  
    Tu nie chodzi o wypalanie warstwy przewodzącej, tylko o żywotność samego palnika.
    Palniki IFK 120 są dobre, zgodzę się, ale do lamp błyskowych, gdzie palnik błyska z dużą mocą, ale raz na jakiś czas, a nie z częstotliwością kilku Hz.
    Palniki IFK 120 nie są przeznaczone do budowy stroboskopów i nikt w żaden sposób tego nie obejdzie. Trzeba się poprostu z tym pogodzić.
    Pewnie sugerujecie się tym, że te palniki stosuje się w zestawach Jabel, AVT i tym podobnych, ale stosuje się je tylko dla tego, że są tanie, a nie dla tego, że są dobre!

Druga sprawa, to kondensatory. NIE ELEKTROLITY!!! Żadne, nawet te na 105°C. Pisałem to już gdzieś i napiszę raz jeszcze:
    Żaden elektrolit nie jest przeznaczony do pracy w takich warunkach!!! (ciągłe ładowanie i rozładowywanie) Proszę się nie sugerować też elektrolitami przeznaczonymi do pracy impulsowej. One też się nie nadają!!! Przeznaczone są do pracy impulsowej, ala po pierwsze z częstotliwością kilku kHz, a po drugie w zasilaczach/przetwornicach impulsowych, nigdy nie są rozłądowywane w takim stopniu, że mogło by to im zaszkodzić.

Pozdrawiam.

PS: Proponuję kupić na allegro palnik Heimann. Cena 12,49zł i dłuuuuuga żywotność (mam już długi czas i nie jest ani troszkę czarny) mówią same za siebie. Jest to typowy palnik przeznaczony do pracy w STROBOSKOPACH!!! A cena bardzo przystępna.

Kondensatory za to stosuję MKT 2,2µF/400V (kilkanaście/kilkadziesiąt szt. połączonych w baterię, czyli równolegle) Niestety mają dość dużą wadę. Są dosyć DROGIE!!! ok 2zł/szt. Ale tutaj w grę wchodzi jakość i długość "życia" samego stroboskopu. Kupujesz raz, składasz i więcej do niego nie zaglądasz, a o to chyba chodzi prawda?!

Stare chińskie przysłowie mówi: "Tanie mięso psy jedzą", więc... Wybór należy do Was.
  • #10 2085853
    piterok4
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    mam pytanko. Chce zrobić stroboskop dyskotekowy na podstawie dołączonego schematu ale nie wiem skąd moge załatwić taki transformator impulsowy jak na schemacie i na jakiej on zasadzie działa. Bardzo prosze o pomoc.
    Załączniki:
    • Koszt budowy stroboskopu jak na aukcji Allegro - szczegóły i porady stroboskop.jpg (32.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2086667
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Taki transformator impulsowy kupisz w sklepie elektronicznym, będzie na nim napisanie 0,3/11kV
  • #12 2088729
    mar_kruz
    Poziom 11  
    czesc Dee jay G. widze ze wiesz juz troche o ostrobolach z praktyki. mam pytanko czy palnik HEIMAN mozna zastotoswac do ukladu JABEL?
  • #13 3592374
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Troche post zapuszczony, ale odpowiem, co mi szkodzi. Mozesz stosowac jaki chcesz, ma byc to palnik(nie mowie o gazowym). Sa tzn. Palniki Zarowe, one sa bardzo dobre, dostalem 3 takie za 5 zl :D Ale to po ukladach, mysle ze kupisz nawet 1 palnik do 10 zl.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kosztów i szczegółów budowy stroboskopu podobnego do tego z aukcji Allegro, z naciskiem na zastosowanie palnika w obudowie halogenu. Zalecane jest unikanie palników IFK120 ze względu na ich krótszą żywotność przy pracy z częstotliwością kilku Hz, typową dla stroboskopów, mimo że są popularne w tanich zestawach. Lepiej sprawdzają się palniki marki Heimann, które charakteryzują się dłuższą trwałością i brakiem osadów na bańce. Wskazano również, że kondensatory elektrolityczne nie nadają się do ciągłej pracy impulsowej w stroboskopach, nawet te o podwyższonej temperaturze pracy, co jest istotne dla niezawodności układu. W kwestii transformatora impulsowego, potrzebnego do zasilania palnika, można go nabyć w sklepach elektronicznych, oznaczonego parametrami 0,3/11kV. Poruszono także temat palników żarowych jako alternatywy, które są tanie i efektywne. Całość wskazuje na konieczność doboru odpowiednich komponentów, aby stroboskop działał efektywnie i trwał długo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA